KAWAN-KAWAN SAYA

Tuesday, 21 October 2014

Taman Inggeris Kekononnya

Hahahah apa da tajuk... aku ni selalu berangan nak taman ala inggeris... selau nengok rumah orang cantik-cantik... sampai timbul keinginan nak buat sendiri. Tapi aku tak minat nak buat yang semak serabut.. simple-simlpe... sesedap mata memandang. 

Sejak menjak ni aku hias sikit-sikit kat car porch tu... yang mana patut buang, aku buang... mula-mula sekali nak rialisasikan impian aku ni.. aku cari kerusi taman... kerusi sekenhen jerk.. dari kaler coklat aku cat putih....

Kononnye

Meja ikea 4 seji tu aku rembat mak aku punya... hahahah apa punya anak... tak memberi harta langsung kat mak bapak... merembat ada lah... gambar atas tu masa aku tengah nak cari idea... sambil nengok jejak blog-blog orang lain...

Mr Chinta melayan kerenah binik dia

Mr Chinta pun aku nengok bersemangat merealisasikan taman impian aku. Habis segala kayu dipunggah nak buat macam-macam. Lepas buat cat... sepanjang ni aku bermain ngan cat dan tinner. Sampai kulit jadi keras kematu sebab main menda alah tu.

Nak Gantung Sarang Burung

Kononnya aku nak gantung sarang burung kat sini. Tapi tak beli-beli lagi. Sementara aku gantung apa nama benda berbunyi tu.. kling...kling...kling.... Tempat gantung tu aku beli kat Mr diy.. kaler hitam. Aku spray putih... 

Aku pakai konsep putih.... sebab dalam blog-blog orang yang cantik-cantik aku nengok dalam rumah buat perabot putih cantik sangat.. tapi aku tak terapkan konsep inggeris tu dalam rumah.. sebab aku suka suasana rumah ala bali atau tropika...


Tapi sebab nak juga ada 1 konsep inggeris tu.. aku buat kat car porch ler... Buat simple jerk sebab nanti senang nak kemas. Kalau serabut sangat silap-silap ada ular..lipan menyorok dalam tu..

Sibuk Bertukang

Ni nak buat umah burung... Rumah burung tu aku rembat jiran aku punye... hahaha tuannye dah pindah Shah Alam... jadi aku amik le yek rumah burung tu...tuan burung...heheheh

Sebelum ni aku nengok kat internet..mahal gak harga dia..kalau dah siap... asyik tangguh...tangguh nak beli... lastly Mr Chinta buatkan pakai pallet katil... ngan pasu kosong.... dapat pun aku rumah burung tu....

Meja

Money plant

Money plant tu aku selalu kutip kat opis... sambil balik nak gie car park... aku petik dalam 3-4 tangkai... lam-lama jadi banyak...rimbun... pokok ni dalam umah pun aku taruk gak... murah  dan cantik.  Tu tempayang mak mertua aku... amik kat kampung. Dari terbiar..meh aku yang kerjakan...

Hasil tangan Mr Chinta

Opps... ada patung...jangan salah anggap ye.. aku tak bawak masuk pun patung-patung tu dalam umah... ye lah aku masih hormat fatwa yang menyatakan tak boleh bawak patung yang menyerupai benda hidup dalam rumah. 

Aku beli patung-patung tu banyak tempatnya.. Ada kat Romantika.. ada kat kedai biasa ada kat Air Hitam, Johor. Saya nak bagi taman berseri sikit. 

Sebahagian

Sebahagian dari idea untuk mendekor taman aku tu. Banyak lagi nak buat... tapi kene sikit-sikit sebab kewangan tak mengizinkan untuk aku buat terus siap... hahahah Mak Jemah gaji kecik...nak... huhuhu.

OK tak

Semalam Mr Chinta baru gantung rak kat atas rumah burung tu.. aku tak sempat snap... nnti kalau aku sempat aku snap n tayang yang dah siap sepenuhnya... Kalau ada nak bagi idea apa nak buat..boleh komen kat bawah... aku memang nak idea dan pandangan dari ramai untuk jadikan taman ni cantik,,, 



Monday, 13 October 2014

Hari Jadi Aku

Aduh... lama betul tak update..dulu kekonon janji..kalau free nak update blog... Aku semakin tua..semakin ketandusan idea untuk meluahkan menjadi sebuah karya.. heheheheh karya le sangat. 

28 September baru ni ari jadi aku... yang ke berapa... yang ke 34 tahun... hahahah aku antara manusia yang tak segan dengan pertambahan usia.. malah aku bangga.. seiring usia aku... aku ada anak-anak yang semakin matang.

Ari jadi aku ari tu.. tak de pegi mana-mana pun... Aku raikan kat rumah jerk... Beli kek sebijik... makan kami 5 beranak. Riuh rendah walau cuma berlima sahaja...

Kami lepak kat family area.. Karaoke beb... karaoke....heheheh aku suruh anak-anak aku nyanyikan lagi sempena hari jadi aku.... Masing-masing nyanyi... ada yang malu-malu..ada yang bersungguh... ada yang nyanyi bunyi cam azan... hahaha

 Along 

Malu-malu pulak dia ni.... kata nak sampaikan lagu...alih-alih tak bunyi langsung... Sekejap pilih lagu itu..sekejap pilih lagu ini... tapi tak habis nyanyi... apa yang dia segan ntah...


 Angah

Ha yang ni tak tau malu langsung... Macam-macam gaya dia nyanyi.... Lancar ajer dia ikut lirik lagu tu.. bersemangat. Sepanjang tu dia banyak nyanyi lagu... tak de malu-malu macam Along... Buat abah dia bersemangat nak bawak gie family karaoke kat GIANT Kelana Jaya..hahahaha

Adik

Ha budak ni beriya-iya suruh aku beli set karaoke ari tu.... dari awal suruh dia menyanyi... tak bunyi langsung... yang bunyi azan... aduh.... apa ni dik... kata nak nyanyi untuk ibu.... Malu-malu jugak dia ni...

Family Area

Lepak kat family area jerk.. kalau lepak kat ruang tamu... mesti bersepah umah aku.... Dah le masing-masing malas nak mengemas.... harap aku jer yang mengemas... tapi tak pe... ari tu ari jadi aku... tak le marah-marah... kekekeke 

Kek Hari Jadi

Mr Chinta belikan kek coklat untuk aku sambut hari jadi aku... Beli yang kecik jerk sebab kalau beli beso tak habis... Yang kecik cenggini pun susah nak habis.... Harap aku yang menghabiskan... macamana nak kurus daaa....

Duet

Mr Chinta berduet dengan Angah... Angah bersemangat betul dia.... Tak hirau dia orang gelakkan dia ker... dia nyanyi ajer... sesuai betul masuk pusat karaoke... orang yang nak berkaraoke tak le malu-malu... heheheh

Sempat lagi rampas microfon dari Along

Alhamdulillah... berkesempatan lagi aku untuk terus menikmati kebahagiaan kurniaan Illahi... Semoga kami sekeluarga terus bersatu untuk mencapai kejayaan dunia dan akhirat. Amin...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...