KAWAN-KAWAN SAYA

Tuesday, 26 August 2014

Jalan-Jalan Kota Melaka

Hari ni Hari Terakhir bulan Syawal bagi tahun ni. Sambil tu nak cerita sikit pasal raya ari tu. Aku jenjalan kat Johor. lama dah tak beraya kat Johor. Aku pergi pun dah 2 minggu raya. Ikut Abah aku jengok adik beradik dia. Tapi tak semua sempat jengok.

Lepas balik dari Johor.. Aku jenjalan umah member kat Jasin n singgah kat Tengkera... umah kakak Abah aku. Tido kat Melaka. Pagi esoknya aku jenjalan ngan anak-anak aku kat Melaka. Saja bawak nengok dunia luar.

Gores dan Menang

Mula-mula kena beli tiket. Mr Chinta beli sebuku terus tiket tu. Dia selalu keje kat sana. So lebih tiket tu boleh pakai untuk keje nanti.

Beca Pink

Sambil berjalan nak pegi ke Bangunan Stadthuys..yang warna merah tu... ada 2 bijik beca dok usya kami.. Nengok pakcik-pakcik tegah kayuh beca. Dia berhenti suh naik... anak-anak aku excited nak naik... aku pun ajak Mr Chinta naik...

Sambil naik beca tu aku tanya pakcik tu.. laat ke nak kayuh bawak aku... kekekekek aku sedar diri... kang tak terkayuh lak membawa aku yang berat ni.... Pak cik kata boleh... dah biasa... kalau bawak mat saleh lagi berat.. 

Aku dan Dia

Pak cik amikkan gambar aku ngan Mr Chinta. Laki aku tu memang..kalau amik gambar muka tak reti nak senyum... tak pe..biar aku yang senyum... ngeeeee 

Permata Dari Syurga

Suka anak-anak aku dapat naik beca. Dia suruh pak cik yang kayuh tu pasang lagu. Siap ada lagu beca tu... Pak cik beca tu bawak aku ngan anak-anak jalan kat sekitar situ. Kalau tak penat gak nak berjalan kaki. Tau-tau je lah.. Mr Chinta tu bukan minat kalau gitu.



Menara Jam

 Suka

 Beli Belah

Wah.. masa ni masing-masing tengah banyak duit. Aku siap kata..kalau nak beli pakai duit sendiri.. duit raya banyak... pakai... hehehehe Ada yang beli spek mata.. teropong.. aku lak beli fridge megnet. Aku suka... dah banyak aku kumpul.

A Famosa



Naik Feri

Kami berhenti pakai beca dekat jeti nak naik feri. Bayaran RM30 untuk 1 beca. Kira 2 beca RM60. Ntah mahal ke tidak... tapi bila nengok cara pakcik-pakcik tu layan anak-anak aku... aku rasa ok lah... sama-sama kongsi rezeki. 

Pas tu naik feri lak. Dewasa RM10 bebudak RM5. Pusing Sungai Melaka tu. Bau sungai tu busuk sikit.. ala-ala longkang lak...dengan biawaknya...tapi budak-budak suka.

Abah dan Si Bongsu

Belakang Bangunan

Along n Haiqal

Lepas dah naik feri tu kami pun balik.. Masa dalam perjalanan balik kereta kene tangkap gambar kamera AES... Hahahaa... masa tu aku buat-buat tido..tak perasan kekonon. Apapun Alhamdulillah.. hari-hari kami dibungai dengan kebahagiaan. Semoga berkekalan selamanya...





Friday, 15 August 2014

Makan Kat Volcano Shabu-Shabu Cyberjaya

Cerita agak dah basi. Baru berkesempatan aku nak syer kat blog. Sapa pernah makan kat Volcano Cyberjaya..kat Shaftsburry Cyberjaya.. Aku pegi 2 kali.... masa first time pegi tu aku gie ngan member... first time masuk tu... tapi buat-buat pandai... heheheheh

Dapur

Induction cooker dia siap ada cop kedai beb... hehehe bukan setakat Elba ke...Fagor ke.. terus dia cop jenama dia... hak terpelihara. 

Sayur

Order untuk 2 orang

Aku ngan member order untuk 2 orang makan... sekali nampak macam sikit... kami tambah sayur untuk banyakkan sikit... sekali sampai... Masya Allah.... syukur rezeki Tuhan bagi... punyalah banyak makanan tu... orang yang hantar tu siap cakap... jangan takut.... memang set untuk 2 orang punya....

Tapi memang banyak kalau order untuk 2 orang makan... pas tu 2 orang je makan... hehehehe... kalau 3 orang makan kira ok kot... kalau tak cukup mungkin boleh order sayur sejenis ngan tambah 1 jenis lagi... 

Tapi disebabkan sayang punya pasal... aku n member usahakan jugak untuk habiskan makanan yang ada depan mata tu... hahahah sampai tersadai you....

Limpahan Rezeki

Periuk

Periuk lak lain-lain... kalau kita order untuk 2 set... dapat ler 2 periuk. Kalau order ala carte.. aku tak tau... sebab lom lagi order yang bukan set... Pilih kuah tomyam... yum...sedap.

Kali ke dua aku pergi dengan anak kecik aku..ShahFiq. Masa tu dia tak sekolah.. ikut aku gie opis. Aku pun teringat ingat nak makan lagi kat Volcano tu... aku pun bawak je dia makan kat situ. Lagi pun dah ada pengalaman makan kat situ... 

Aku pergi jer sendiri ngan dia. Kala sorang tak de lah aku pergi sebab tak best makan steamboat a.k.a shabu-shabu ni makan sengsorang. Paling kurang berdua.

ShahFiq kat Pintu Masuk

Single Set

Aku pergi ngan ShahFiq...aku cuma order single set. Sebab aku tau banyak mana dah... Bukan macam ari tu.. tak tau apa2 langsung. Sampai je terus gie tempat duduk.. order yang single set ayam... ShahFiq tukang habiskan ayam keping-keping tu.

Aneka Sos

Kat Volcano ni dia punya sos sedap betul.. Aku terkenang-kenang dia punya sos... tu yang kuatkan hati pegi ngan ShahFiq je... Memanggil-manggil sos dia tu... huhuhuh.. Lagi sedap dari Johnny. Ada yang pedas... manis... terbaik lah...

ShahFiq

Kaunter Sos

Sos kat Volcano tu dia tak simpan... heheheh tak macam Johnny... Kita boleh amik sendiri banyak mana kita nak sos tu... Kalau Johnny kita kene mintak kat dia kalau habis... Mudah sikit ler.... 

Pandangan akukan.. Makanan kat Volcano ni tak lah mahal sangat n tak le murah sangat... so..so... tapi air dia yang mahal sikit... buatkan bil agak tinggi masa nak bayar tu nanti...

Sebenarnya aku memang suka makan steamboat ni... kat rumah pun selalu aku buat sendiri.. buat sos sendiri... cuma kadang-kadang masuk kedai cenggitu boleh rasa kelainan.. pas tu gugel cuba cari resepi yang hampir sama.... buat kat rumah... makan sampai kenyang...



Tuesday, 12 August 2014

Jamuan Raya Sekolah

Hari Jumaat Lepas sekolah anak aku ada buat jamuan raya. Sekolah Kebangsaan ngan sekolah agama. Buat hari yang sama... Selalu bila ada jamuan cenggini... aku pening nak fikir...nak buat apa.. nak makan apa... budak-budak suka apa...

Sekolah pagi aku gorengkan nugget ngan sosej. Aku selalu goreng nugget ngan sosej time jamuan... tapi nak bagi kelainan ngan nak suruh cepat habis... aku cucuk ngan lidi. Budak-budakkan suka benda alah macam tu. Kalau setakat goreng biasa... ramai yang buat gitu.

Untuk Sekolah Pagi

Untuk sekolah petang lak...aku buatkan dadih. Masa mula-mula buat tu... cam ne aku boleh silap baca... terkeras sikit...kurang letak air...  macam agar-agar lak tekstur dadih tu. 

 Dadih Keras

Anika Dadih

Dah Siap

Dadih ni masing-masing bawak untuk sekolah tengahari. Keluar dari peti ais... sejuk... masing-masing bawak dalam 4o cups sorang...  Alhamdulillah... anak-anak balik kata semua habis.... Selesai dah untuk jamuan raya untuk sekolah anak-anak tahun ni....


Wednesday, 6 August 2014

Operasi Lipat Kain

Sabtu lepas balik raya ari tu...aku buat operasi besar-besaran lipat kain. Aku kerah anak bujang lipat kain yang dah lama tak berlipat. Berbakul-bakul. Aku biasa buat operasi besar-besaran ni setahun sekali jerk... hehehe.. Aku sememangnya malas lipas kain ni... tapi sebab ada banyak masa.. aku ajak anak-anak aku lipat sekali.

Selalu kain-kain ni aku letak kat tingkat atas... bila dah gembur ni.. aku suh anak-anak bujang angkut semua kain yang menggunung tu bawak turun... nak lipat... Macam-macam bentuk n cara lipat kain... lantak janji lipat. 



Bakul Baju Aku

Bila dah siap lipat, aku masukkan dalam bakul jerk... malas nak simpan dalam almari... nanti bergembur dalam almari tu. Aku sediakan bakul masing-masing... nanti nak cari leh gembur bakul masing-masing.

Along

Hahahah nengok tu seluar dalam ada lak kat dalam gambar ni... tak perasan lak aku... 

Angah

Macam-macam pesen

Berkubang dalam kain... bersepah-sepah kain. Sambil lipat kain..sambil nengok TV. Tapi kalau diorang ni lipat kain sambil nengok tv... lambat jalan kerjanya... kekadang buat aku menyirap jerk.... Tapi alhamdulillah... berkat kesabaran akhirnya berjaya jugak selesaikan lipat kain tu...




Tuesday, 5 August 2014

Seminggu Berhari Raya 2014

Raya tahun ni panjang jugak cuti. Raya macam biasa... raya pertama kami raikan dekat rumah aku... hehehehe kat Sungai Way. Raya ke-2 baru balik Perak. Memang kebiasaan raya cenggitu..

Sehari sebelum raya..macam biasa...masak-masak... untuk makan kat umah aku semestinya buat ketupat. Lauk lak buat rendang ayam, rendang kerang,  kuah lodeh, kurma ayam ngan kuah kacang... 

 Rendang Kerang


Rendang Ayam

Kelongsong ketupat lak aku anyam sendiri... dalam 40 biji.  Kelongsong tu aku buat sengsorang tau... Mula-mula Mr.Chinta tolong buat...pas tu dia tidow... sempat buat 4 bijik ajer.. alah... serupa macam tak buat... kekekekek
 
Kelongsong Ketupat

Hidangan Raya 
 
Jom Makan

Bila family lelaki dah balik dari sembahyang raya kami pun makan ramai-ramai... Bacaan doa macam biasa.. abah aku baca. Tak lupa sedekah pada mereka yang telah pergi.. 


ShahFiq dan Ketupat

Ketupat Lagi

Permata Dari Syurga

Amik gambar sama-sama diorang... 

Lepas makan-makan... kami bergegas pergi Klang... umah abang ipar aku.. sebab dia kata tengahari dia kerja... kelam kabut tau kitorang kejar dia... last-last..sampai umah dia.. dia tak de... what der.. Dia makan raya kat hotel... sib baik anak bini dia ada.. kalau tak... nak mogok... kekekeke

Bakar Mercun

Raya ke-2 kitorang balik Perak... Tak jenjalan mana pun... duduk umah...makan kuih jerk... malam teman anak-anak main mercun... Pas tu balik Puchong ari raya ke-4 sebab tak moh tempuh jem.. Alhamdulillah.. semuanya berjalan lancar... 







Monday, 4 August 2014

Dah 10 Hari Tanpa Facebook

Hari ni aku nak umumkan yang aku dah de-activate aku punya akaun facebook. Masuk hari ni dah 10 hari aku hidup tanpa fb.. kekekek macam perkara serius jerk hek... Sapa-sapa yang tercari-cari aku kat fb tu.. bukan aku blok akaun korang yek....

Aku join facebook tu tahun 2008 ke tahun 2009... cenggitu ler.... fb ni masa mula2 aku join tak de le banyak no rangkaian dan kengkawan... tapi bila dah jumpa sorang...mula ler berlambak-lambak jumpa kengkawan... 

Facebook

Mula-mula aku ingat... susah gak nak tinggalkan fb ni... nanti x dapat information cepat... hehehehe...  tapi atas sebab-sebab yang tak dapat dielakkan... maka aku terpaksa hapuskan akaun facebook aku... 


Kepada semua kenalan fb maaf atas semua kesalahan tutur kata dan bahasa yang menyinggung perasaan semua.

Lepas ni aku mungkin akan aktif balik berblog macam zaman dulu-dulu... heheheh sebab dah tak de sumber mengkhayalkan.... mencari sumber untuk mengisi blog aku yang penuh dengan sawang... mencari info yang boleh dikongsi untuk memenuhi blog aku ni... OK... untuk makluman..... sekian...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...