KAWAN-KAWAN SAYA

Wednesday, 23 July 2014

Biskut Sarang Semut

Biskut ni memang pebret aku dari kecik. Masa dulu2 mak aku selalu buat biskut ni... pas tu timbul zaman kemalasan mak.. adik aku amik alih buat biskut ni... eh..eh... adik aku tu jantan.. tapi memang dia yang buat biskut tu.. hehehehe naper.. tak percaya...

Aku memang berangan nak buat biskut ni.. tapi sebab malas...membuatkan aku tangguhkan rancangan aku untuk buat biskut tu.... fikir punya fikir... aku tetiba dapat kekuatan nak buat biskut tu.. tapi aku guna semua baarang-barang yang dah ada. Sebab sebelum ni aku dah buat biskut coklat cip...ada ler lebih bahan2 macam butter... coklat rice... 

Kali ni aku ubahsuai sikit pakai barang2 yang aku ada... contohnya.. aku pakai gula perang.... kalau dalam resepi pakai gula halus atau gula kaster... sebab sayang punya pasal... aku pakailah gula perang tu.... pas tu adunan aku buat 1 adunan setengah...

Butter.. 300gram


Cair pun

Butter ni keras giler.. baru keluar dari peti ais... aku tunggu punyalah lama nak lembut... alih2 aku sumbat masuk dalam microwave. Ha...cair pun ko butter. Sengaja nak menguji kesabaran orang yang berpuasa yek... kekekeke

 Gula perang.. 300gram

Putar

Okeh.... aku tau...aku tau.... cara lama... sebenarnya aku malas nak keluarkan mixer tu... nanti nak basuh lagi... aku ni dah ler malas.... lagi pun leh excersize... nak kecikkan lengan aku yang menggelembung umpama belon ni... ngehehehe..

Sambil tu aku taruk telur kuning 1 bijik setengah... pas tu letak asen vanilla... tu ikut suka... aku tak ikut sukatan pun... main tuang ajer... asal bau wangi... kira ok ler.... lenguh jugak memukul adunan tu... tapi semangat punye pasal.. aku teruskan juga....

 Tepung ... 600gram... 

Banyak giler biar betul.... betul lah... kalau 1 adunan 400gram... ok kat sini selalunya zaman mak aku buat dulu.. dia tak akan campurkan dengan tepung lain... dia pakai tepung kastard sepenuhnya... warna pun nanti jadi terang benderang.... tapi tadi sebab aku tak cukup tepung kastard... maka aku pakai 400gram tepung kastard... 200 gram tepung ros...janji tepung tu 600 gram... tak kisah ler nak buat  300gram tepung kastard... 300gram tepung ros.. mana-mana ler...janji 600gram...

kalau ikut arahan..dia suruh masuk sikit sikit... tapi aku masukkan sekali arung ajer... senang... tak yah nak sikit2. Aku memang orang yang pemalas... nak buat kerja pelan-pelan.. ajer tak minat... aku minat buat kerja cepat..pantas dan ringkas... hahaha....  dasar.... oppss...

Dah siap

Adunan ni dah siap... kalee agak kusam sebab aku pakai gula perang. Biasa kalau pakai gula kaster... kaler dia terang benderang...

Nak buat sarang

Aku pakai tapis kopi ni nak buat adunan tu berderai... sebab ringkas..pantas... cuma dia tekstur dia tak berapa mengurai. Kalau sagat tekstur dia agak lawa... lantakkan ajer... janji nama biskut tu sarang semut... ekekekek...

Dah bersarang

 Nak bakar

Siap bakar

 Aku bagi driver van sekolah anak aku

 Parut

Ni dah last-last... yang kat bawah..bawah... bila adunan tu bertindih.. dia jadi melekat balik... so adunan yang sikit tu aku sagat pakai penyagat... lawa jer nampak..berbanding yang aku pakai penapis tu... Yang pakai penapis tu nampak tekstur dia serupa oat choco...

 Penuh Balang... untuk mak

Adunan tu dapat dalam sebalang setengah... kira banyak jugak ler.. sajer-sajer nak merasa air tangan sendiri... beli beli jugak... orang kata semangat tengah ada... buat ler.. kira ahun ni aku dapat 2 jenis biskut raya.. satu coklat cip... satu lagi biskut ni ... sarang semut... hehehehe... berjaya....








Monday, 14 July 2014

Hari Jadi Haiqal Jatuh Pada Bulan Puasa

Ari tu Haiqal ada tanya aku... "ibu.. birthday angah ibu nak buat apa".. aku jawab.. "nak buat amende bulan pose" ....  heheheh dia pun sengeh jerk... kecewa kot... sebenarnya aku dah plan ngan Mr. Chinta... kalau boleh nak buat gak sambutan untuk dia... iye lah.. masa birthday Along... aku buat birthday party kat umah.. masa birthday ShahFiq aku buat birthday party kat sekolah dia... alih2 tang Haiqal.. jatuh hari puasa. 

Buat aku mati akal untuk berfikir... aku kata kat Mr.Chinta kekonon nak hantar makanan kat masjid.. bagi orang untuk buka puasa... kalau bagi orang makan.. nak-nak berbuka puasa besar pahalakan... saham untuk Haiqal ler tu.. 

Tapi macamana tak kesampaian lak.. alih aku sediakan jajan dalam kotak .. aku letak kurma... kacang tumbuk.. choco oat ngan biskut raya. Siap tampal stiker Selamat Berbuka Puasa..haahahah... Bagi kat kengkawan kelas dia. 

9 Tahun 

Aku hantar kat kelas dia 10 minit sebelum balik. hehehehe aku takut kalau hantar awal nanti.. bebudak makan...huhuuhu. Aku tak amik pun gambar jajan tu... sebab tak ingat.

Lepas hantar jajan tu... balik umah bersiap.. sebab nak bawak diorang berbuka kat luar. Kepci jerk.. anak-anak aku kalau makan kat luar.. itu jerk diorang nak... ajak gie tempat lain diorang tak mau.. birthday boy pun nak makan kepci... kami ikutkan ajer..

Sebelum tu aku pesan kat Mr.Chinta suh amik ShahFiq kat Sungai Way.. sebab jenis aku ni... kalau tak cukup korum aku memang tak akan makan kat luar. 

Biar tapow... balik umah makan... heheheh anak-anak pun dah faham... kalau aku kata nak makan kat luar.. maka mereka akan tahu kesemua adik beradik akan ada masa makan tu nanti. 

Permata Dari Syurga

Memang aku cuba sedaya upaya aku untuk terapkan semangat penting dan sayangkan adik-beradik kat anak-anak aku.   

Kami makan kat Kepci Puchong... depan umah aku... Puchong hamende ntah.. tapi dekat ler... keluar simpang taman terus jumpa simpang Kepci. dekatkan.. hehehehe

Masing-masing pilih ikut tekak. Ada yang makan nasi ngan ayam... ada yang makan ayam sajer... ada yang makan beger... Aku order tiramisu ngan Tartufo. 

 Birthday boy ngan tiramisu n tartufo

Kekonon kek nak sambut hari jadi le tu... kekekek kesian angah... kek sekecik tu jerk dia dapat tahun ni... Sebenarnya memang aku malas nak beli kek.. sebab nanti tak makan.. sapa yang nak habiskan.. bulan2 puasa ni... 

 Birthday Boy 

 ShahFiq

 Along

Alhamdulillah... lepas makan... kami pun balik.. anak-anak.. aku kerah terus gie sembahyang maghrib... sebab dah cupol sangat masa... tu yang buat aku tak berapa gemar berbuka kat luar. Apa pun semua berjalan lancar...

Kepada Abang Ngah... semoga hidup sentiasa dalam keredhaan Allah... mendapat keberkatan didunia untuk meraih kejayaan diakhirat kelak.

Semoga Abang Ngah jadi anak yang soleh... sentiasa berada atas landasan Islam dan sentiasa memperoleh rezeki yang murah dan halal. Sentiasa berada dalam sifat sabar dan bijak berfikir secara rasional untuk memperoleh kehidupan yang gemilang. In Shaa Allah....  Ibu sayang Abang Ngah...







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...