KAWAN-KAWAN SAYA

Thursday, 17 October 2013

Berhujung Minggu Di Sungai Sendat

Sabtu ari tu aku anak beranak lepak kat Sungai Sendat. Sungai Sendat ni letak atas sikit dari Kawasan mandi Ulu Yam.  

Kat Sungai Sendat ni kalau nak masuk kene jalan sampai hujung jalan. Ada simpang tiga korang akan jumpa papan tanda arah untuk ke Sungai Sendat ni.

Papan Tanda

Kemudian korang akan lalu perkampungan cina n ada jugak ladang getah... jalan jerk terus... kereta memang tak banyak masuk... tapi tak akan salah jalan punye...

Perkampungan Cina

Ladang Getah

Dulu kalau nak gie sana jalan berbatu tapi ari tu aku pergi dah ada jalan tar... bagus... naik kereta kecik pun boleh sampai... tak yah tunggu 4x4 lagi.

Sampai2 macam biasa ler hero2 dah terkinja-kinja nak mandi.. aku kata nanti lar dulu.. kan baru sampai... tapi mana mau dengar kata... masing2 tu...

Tak Sabar

Ha... turun2 jerk masing2 menjerit... sejukkkk..... kekekekek tau pun ko sejuk.... sebab tu orang suh lepak dulu.. amik udara hutan... ni tak... terus nak terjun main air.... rasakan.... kekekekek

Lepas mandi... masing2 kelaparan.. ye lah sejuk khen... Makan lar.... pagi2 tu bangun tidur aku terus goreng nudget n sosej yang ada dalam peti ais.. saja buat makan... bawak jajan2 n singgah tepi jalan beli nasik lemak bungkus.

Bekalan

Lapar

 ShahFiq yang takut2 nak turun air

Along n Angah

Abah n hero-heronya

Masing-masing leka mandi... sekejap naik kat wakaf tu.. sekejap turun mandi.. sampai kecut kulit diorang.. Nengok2 dah pukul 2.30 petang... aku bagi time setengah jap lagi kat anak2 tuk mandi... sebab nak chow... kekekkeke

Lepak sebab dah sejuk

Si ShahFiq ni beriya bagai balut badan... sejuk katanya... tapi hampeh..... tak nak turun sungai... takut... kekekekek.. apa lah adik ni.. penakut...

Dah Nak Balik

Pukul 3 petang aku pun chow sebab time ni banyak motor mat rempit masuk... nak cari port merendek.... naik rimas aku nengok... masa pagi2 aku sampai tadi.. tenang jerk... damai.. anak2 nak mandi pun senang...

Babai

Ikutkan diorang memang ler tak nak balik... ye lah sesekali mandi sungai... sejuk.. seronok... tak pe lah ada masa lapang kita pegi lagi hek anak2....





Friday, 4 October 2013

Family gathering

Ha.. family gathering kau.... Minggu lepas aku n family Sungai Way jenjalan gie Hot Spring kat Sungkai... Kami bertolak dari kediaman masing2... pas tu berkumpul kat Restoran Jejantas Sungai Buloh dalam pukul 10 lebih... 

Restoran Jejantas Sungai Buloh (google)

Lepak kat Sungai Buloh sambil tunggu semua sampai.. singgah beli jajan ngan air... makan berat2 tadak...

Perut anak2 aku tak leh diisi dengan makanan berat masa nak berjalan.. sebab sekejap je makanan tu menumpang dalam perut... pas tu kena cari tempat untuk mengeluarkan hasil makanan tu nanti.

Masuk ikut tol mana ari tu hek.. aku pun lupa...Trolak hek.. ntah le.. aku lupa.. tapi lepas tol lalu dalam kampung pas tu terus gie Homestay... Homestay tu ditaja oleh adik aku... semoga murah rezeki ko yek....

Homestay (ni google sebab tak ingat nak ambik gambar.. tapi sama je)

Sampai umah tu... kita pun makan... makanan siap2 dari umah.. aku buat nasik goreng n adik ipar aku buat mee goreng... masing2 makan dalam keadaan lapar... jalan jauh.. lapar le yek.... 

Pas tu masing2 buat sembahyang Jamak Zuhur /asar terus... kekekekek nak mandi Hot Spring punya hal....

 Mak aku tengah makan

Anak dara 

Fayyad

Ipar Duai


 Hot Spring

Dah sampai Hot Spring tu... nak masuk kena bayar... bukan free hek... orang dewasa 1 kepala 12 hengget.. bebudak 10 hengget n warga emas 7 hengget...

Owh ye... kat sana tak leh bawak masuk makanan minuman tau.... tapi aku ada gak seludup air mineral.. lepas jerk... kalau aku tau.. aku seludup air kotak.. jajan2 anak2.. baru sedap sebut seludup.. kekekeke

 12 hengget

Kat sana semestinya budak2 yang bergumbira... main air... mintak beli itu.. beli ini... hohoho... sampaikan baju pun nak beli bila dah masuk kat dalam tu... heheheheh bergembira sambil buang duit.. harus le khen....

Nak naik tren ke jalan kaki...

Anak2 aku main air sampai kecut2... kulit pulak nampak macam dah nak kembang... sampai pucat2 ler orang kata... masing2 tak nak naik jengok aku keseorangan jaga beg dan bagasi... kekekekek.. 

Aku tak mandi pun.. kekekek sebab malas nak bersalin.. what.. bersalin... kekekek bersalin baju le noks... renyah...

Along
 
Makin halus melidi aku nengok anak aku ni bila pakai baju mandi.. mengikut body baju tu...


 Haiqal

Masa pergi pakai baju hitam.. bila baju tu kena air.. menggelebeh baju tu sampai nampak tetek dia... kekekek dia malu... abis tu Mr Chinta belikan dia baju lain... seksi hokey baju putih... sib baik lelaki


ShahFiq

Mamat ni mengada... takut orang dok main gelongsor.. dia takut.... main le kat kaki air... dia ngan sepupu dia... huhuhu 

Ha ni dia budak2 takut ngan gelongsor air

Layan

Lenjun

Dalam pukul 6 lebih.. kita pun balik.... naik tren gie kat tempat keter... tapi aku tak snap gambar.... terlupa.. sambil jadi budak2 naik tren... sampai terlupa.. kekekeke

Makan malam kami telan steamboat ajer.... sebab malas nak masak... itu pun ambik masa gak nak sediakan semua bahan tu.... 

Sampai aku terlupa nak kuarkan kek yang aku tempah khas untuk menyambut hari jadi aku... kekekek kekonon lar ha..... tapi tak sambut pun.. saja buat syarat bawak kek... kalau tak bila le nak beli kek.. nak makan sepotong dua ajer.... so bila ramai2 cenggini baru leh beli kek...

 Steamboat

Malam tu pulak anak buah aku tetiba gatal2 pulak badan dia... siap nak pegi spital lagik... ntah napa lak tak jadi gie spital... 

agaknya bila nengok dia dah cergas balik... tak jadi nak gie spital... hahahah tu kalau kakak ipar n abang aku gie spital... harus diorang kena carik durian... hohohoho makan durian malam2 sambil gossip... sungguh seronot...  tapi tak lah khen... sebab tak de deriannye...

Wah malam tu deme sumer layan bola... hapa lawan hapa aku pun tak tau.. yang aku tau ada bunyi frust... ada bunyi gembira... ada bersungut sendiri... anak2 bujang aku pun sibuk nengok bola... sampai tertidur..

Esoknye pagi kami balik... sempat lagi masak nasik lemak... sambal dah siap awal2 dah dari umah... pagi tu panaskan ajer... buat lagi sandwich kepit tu... Pas tu berkemas apa yang patut.. blah.... 

Nak balik Sungai Way singgah Tanjung Malim.. heheheh cari Pau... aku tak menahu pun pau hapa.... ikut ajer... mangai ramai beno orang kat kedainye tu...sedap sangat ker...pada tekak aku tak le sedap sangat... gitu2 jerk... Lain orang lain seleranye...

 Pau Tanjung Malim

So.. pau tu kami tak makan pun kat kedai tu... singgah Restoran Jejantas Sungai Buloh makan kat situ...  Bila dah isi perut masing2 kami pun balik ke sarang masing2... 

Ada yang bersarang kat Ulu Klang.. ada yang bersarang kat Puchong... ada yang bersarang kat Sungai Way... hahahaha..

Lepas ni aku nak tunggu Family Gathering belah Perak plak... hujung tahun.. rasa cam nak gie Teluk Batik... tak sabarnye....










Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...