KAWAN-KAWAN SAYA

Wednesday, 3 July 2013

Apam Cantik Manis

Semalam aku buat apam cantik manis... resepi aku gogel.. dah lama aku dapat resepi tu... banyak jerk blog yang share resepi apam cantik manis tu.

So ader member 2 3 orang dok meratip kat aku nak resepi.. nak resepi.... maka aku share le resepi tu untuk memanjangkan lagi ilmu.


 APAM CANTIK MANIS

Ni hasil tangan aku

Bahan-bahan
  • 250gm tepung gandum
  • 230gm gula castor (kalau lenkali aku buat.. aku ingat nak kurangkan sikit.. manis sangat pada tekak aku)
  • 2 biji telur
  • 150ml aiskrim soda (aku pakai 7 up setengah tin)
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 1 sudu teh ovalette (aku letak 1 setengah)
  • 1 sudu teh Baking powder (aku tambah sendiri.. klu ikut resepi tak letak)
  • Pewarna

Cara-cara
  • Pukul gula, telur dan ovellete sampai kembang
  • Dah kembang..masukkan esen vanila
  • Masukkan tepung, baking powder dan aiskrim soda secara berselang seli
  • Bahagikan adunan kepada 2 kaler.. untuk top/muncung apam 
  • Masukkan adunan dalam cup... agak-agak 3 suku cup
  • Kukus selama 15 minit. Sebelum kukus.. pengukus kena panas

 Kelongsong

Aku kekonon nak buat apam cantik manis yang kelongsong tu... sambil aku mc... demam yek... bukan mc nak buat apam... kekekek aku gentel kelongsong tu...

Al-maklum le makan ubat... alih2 ngantuk.... tertidow... sambil tidow aku sedar2.. kelongsong dah kemek... ko aku pun buat je pakai cup.. ajer senang keje aku....

Owh ye... apam ni pada pandangan aku tak leh terdedah sangat lah.... sebab kalau masuk angin.. top dia akan keras.. cam tak sedap... kalau nak simpan.. kene simpan dalam bekas tertutup...


Ingat nak buat cenggini. klau kat kampung serom dulu... apam cenggini arwah sepupu aku buat.... sampai masa aku kawin dulu bapak aku siap order kat dia... hmmm.. ingat nak mengimbas kenangan.. tapi tak jadi... lenkali kalau ader rezeki nak buat gini pulak..... hehehehe

OKlah.. pada yang nak resepi tu... sudikan buat... babai...




2 comments:

  1. cantek... memang sesuai tajuk.. apam cantek manis.. :) pandai wat ye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Awak... pertama kali cuba.. sib baik jadi.. kalau tak jadi saya tak nak buat dah...

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...