KAWAN-KAWAN SAYA

Tuesday, 25 June 2013

Nasi Ambeng... oh nasi ambeng

Mingge lepas mak aku kata teringin nak makan nasik ambeng. Ntah mana dia tau nasi ambeng tu aku pun tak tau.... So disebabkan dalam family aku tu dah ada orang jawa... maka aku pun cadang buat sendiri nasik ambeng tu.

Owh siapa yang jawanye.... heheheh kakak ipar aku jawa.... adik ipar aku pun jawa... laki aku pun jawa.. ngehehehe tapi belah laki aku tak de nasi ambeng...ambeng nie... belah sana lebih ke pecal... gitu... hehehehe 

Ok... bila dah masing2 setuju nak buat nasi ambeng... bahan pun dicari kat pasar... pagi2 semangat tuh... cari barang2. heheheh

Nasik masak cam biasa ler... nasik putih jerk. Pas tu aku buat serunding... ayam masak kicap, goreng ikan masin ngan mee goreng.

Serunding

Ayam masak kicap

 Ikan masin bulu ayam

Mee goreng

Pas tu adik ipar aku lak buat sambal jawa  ni... ntah dia kata sambal singapore.... mana2 ajer lah... tapi kalau tak makan nasik ambeng pun sambal ni sedap jerk. Kat kampung Mr Cinta kaler itam sambal ni... jawa gak.. kekekek

Sambal Jawa

Kakak ipar aku lak import resepi dari Kota Tinggi... Urap nama dia... aku rasa kalau tak de urap.. maka nasi ambeng tak sempurna.. ye ker....Ramuan dia aku tak pasti sangat.. tapi ader cekur... . Sedap ratah urap ni... selalu aku makan tak de cekur... aduss... raca cam dalam pantang...
 

 Urap

Bila dah di comibe... combinekan lauk-pauk tu jadilah nasi ambeng... kalau nak ikut lauk dia biasa2 jerk... tapi masyaAllah...banyaknye bila dah letak dalam 1 pinggan. Ngeri kekekek

 Nasi Ambeng

Secara kasarnye nasi ambeng ni pada selera aku... biasa-biasa jerk.... boleh makan... tapi aku tak bertambah pun makan... orang kata so so ... hehehehe... Lenkali orang tanye pernah makan nasi amberng tak.... aku pun leh ler jawab... pernah...





Wednesday, 19 June 2013

Hari Sukan Shah Fiqrie 2013

Ari Sabtu lepas sekolah ShahFiq buat Hari Sukan. ShahFiq pun punye le bersemangat... dari malam sebelumnye dah sibuk bercakap hal sukan kat umah. 

Pagi2 jerk.. tak yah susah2 nak gerakkan dia.. panggil jerk... sebut ari sukan.. terus bangun... hahahha sangat mudah buat sesuatu perkara kalau disertakan dengan minat..

Berkumpul

Sampai-sampai jerk kat sekolah ShahFiq terus berkumpul ngan kengkawan dia... Gambar tu aku amik dari luar jerk... malas nak masuk area dia berkumpul.

Beratur 

Bila dah lama berkumpul kat dalam tu.. budak2 tadika disuruh beratur... pas tu berkawad then nyanyi lagi Negaraku..lagu sekolah. 

Owh selalu si ShahFiq nyanyi-nyanyi tu gropenye lagu sekolah dia. Patutlah masa sekolah kat Tadika Perpaduan dulu tak ada lagu tu.

Tinggi gak si ShahFiq tu yek

Kepit bola kat ketiak

Aku tak tau hapa nye sukan tu.. tapi dari mata kasar jangan bagi bola tu jatuh dari ketiak dia. Kepit ketat-ketat... 
Mak bapak banyak tang jerit bagi sokongan.. kekkeke aku tak jerit.. tapi bila dia lalu kat depan aku.. aku bisik kat dia.. cepat dik... cepat... nanti menang....

 Jangan tumpah nanti kalah

Ni plak bawak air pakai pinggan. Jangan bagi tumpah yg dalam gelas.. nanti kalah... heheheh  tegak jerk.. tapi aku risau gak.. takut kalau kaki dia tersandung... tertiarap.. mesti tumpah kan.. Tapi alhamdulillah...

Keretapi

Ni pulak keretapi... masuk dalam gelung bawak lari... hahahah ko nengok perut Shahfiq terkepit.. kekekeke perut bulat...tetiba terkepit jadi kecut.... Ala... pas tu aku sajer tanye.. "sakit ke perut adik tu" terus dia buat muka sedih... huhuhu 

Pas tu terus dia menangis... alololo ngadenye ko..... hahahaha... abah dia terus gie hadap anak bongsu dia tu.... ha...apa lagi... lagi terus le melalak... meratap... menangis.. bagai... cikgu dia cakap.. masa berlatih ari tu tak de lak dia komplen sakit perut ke.... huhuhu anak abah ler sangat....

Monyok

Pas tu abah dia bawak lepak kat khemas ibubapa. Aku bagi minum air.. pas tu hantar balik kat cikgu dia... sebab nanti nak amik hadiah... group dia menang... dapat pingat emas lagi... heeheheh

Pingat Emas

 Yeah....kuning menang.... ha...bila dapat hadiah bar nampak senyum.... hhhmmm muka ada senyummmm.....  Bila dah dapat hadiah n makan.... kitapun balik......


Broom

Tapi sebelum balik tu aku suh ShahFiq naik motor.. eh.. motor ke tu... ntah haku pun tak tau apa ke nama bende alah tu... Sajer bergambar... Bapak kepada pengetua dia punya.... hahah tak dapat beli... dapat naik pun ok lah...






Friday, 14 June 2013

Semoga Umrah Atok Mabrur

Semalam aku hantar abah aku kat KLIA. Gie Mekkah. Bertolak dari umah aku pukul 1.40 tengahari. Sampai KLIA dekat pukul 2.10 petang.

Sampai sana, macam biasa ler..eh..biasa... heheheh berhentikan keter kat tepi devider tu.. turunkan beg..jalan... cari parking tempat lain.

 Turunkan barang

ShahFiq sibuk nak tolak

Mak & Abah.. Doakan mereka bahagia hingga ke hujung nyawa... amin

Sementara nak tunggu tu.. kami lepak kat tepi pintu tu. Melabuhkan punggung orang kata... Agak penuh jugak orang melayu kita kat sana.. musim umrah kot....
 
Lepak

 Pegawai Agen pelancongan menyerahkan stiker untuk bag

Lepas dah lekatkan stiker tu... pegawai tu suruh peserta umrah lepak dulu... huhuhu lepak lagi.... sementara nak tunggu pukul 3.30 petang. 

Pukul 3.30 petang taklimat dan penerangan oleh agen pelancongan mengenai apa yang patut lah... hehehhee aku tak dengar pun... sebab aku banyak lepak jerk sambik sok sek sok sek kat tepi tu.

Lepak kat sini jerk

Lepak jugak 

Taklimat 

Gambar ngan geng

Ramai gak warga emas yang gie.. Ada geng le abah aku

Kami bergambar sebelum abah bertolak

Tu Abah aku

Semoga perjalanan beliau selamat menuju destinasi dan semoga diberi ketenangan melakukan ibadah dan mendapat umrah yang mabrur... Nanti 24hb dia balik Malaysia... Semoga selamat tiba ke pangkuan kami semula... In Syaa Allah...

Alolololo syayang....

Cucu atok yang mengeluarkan air mata kesedihan... atuk pegi 2 minggu je lah.... nanti dia balik apiq ajak atuk jenjalan yek... syayang dia nie..... heheheh bayang2 bapak aku ni.









Tuesday, 11 June 2013

Bercinta Zaman Dulu

Tetiba lak sambil aku dengar lagu2 lama ni.. teringat bercinta zaman dulu-dulu. Nostalgia dulu-dulu orang kata. Zaman dulu bercinta pakai surat... tak macam zaman sekarang ni... pakai ntah hapa hapa ntah application. 

Aku pun tak terkecuali mempraktikkan zaman pakai surat ni... hahahah saper yang kena... Mr Chinta pun tergolong gak dalam mangsa aku menulis surat cinta ni.. hik!hik!hik!... aku kan budak sastera.. adakala aku pakai ayat jiwang.. adakala aku pakai ayat gila2.



Selalunye kalau buat surat.. tak de le nak tulis hapa sangat.. tapi bila pengakhir surat tu.. mesti aku tulis lirik-lirik lagu yang best zaman tu... hahahahh tak de koje le tu... walhal homework padah banyak dalam beg tak siap... sibuk nak menulis surat cinta.... ihiks...

Aku dulu suka buat sampul surat dari wrapping paper..pakai kulit majalah...pakai kertas yang wangi tu. hmmm kalau tak de kertas wangi pun sebelum pos surat aku seletkan perfume kat surat tu... nanti bopren dapat dia cium surat tu... khen surat tu dari aku... maka ibarat dia cium haku le tu... kekekek gatai Mak Jemah.... Kretif tak aku dulu..huhuhu

Pakai Wrapping Paper

Pakai Suratkhabar

Kalau beli setem aku singgah kat post opis dalam perjalanan nak pegi bus stop time balik sekolah.. wakaka sempat lagi tu... simpan sikit duit belanja.. nak beli setem.. nak bagi surat kat bopren..huhuhu

Kalau masa raya paling syok... seminggu raya dah mula cari kad raya untuk bopren...heheheh untuk orang lain jarang aku beli... walaupun dapat kad raya.. jarang beno aku balas.. huhuhu rugi duit beli kad.. kekekek makan lagi best.

Selain surat... pakai tipon.... tipon pondok tu ler... bestnye time tu....kalau windu col.. cecepat cari duit syiling... berjalan kaki cari public phone... nak pakai tipon umah nnti mak bising.. bil mahal... maka bergayut macam siamang kat tipon tu... 

 Tipon cenggini dulu

Kalau masa aku study kat ITM Shah Alam dulu (sekarang UITM) siap belajar cara nak jolok lubang duit tu ngan paper klip... nnti klu col.. tak yah pakai duit.. masuk seposen dah leh bergayut lelama... hmmmm...

Kalau time tunggu panggilan lak... tepat jerk pukul sekian-sekian.. dah siap2 tunggu.. asal berdering jerk tipon.. maka aku punye ler tu... kalau tersesat orang lain tipon.. frustnye... sambil jeling jam... mengharap siapa yang tengah pakai tipon cecepat letak... kang bopren aku nak tipon tak dapat lak... 

Hahahah yang melayan aku semua ni opkos adalah Mr Chinta.. dari zaman aku tingkatan 4 lagi dia melayan aku... walaupun aku tau pompuan banyak keliling pinggang... hahahah bak kata kawan sekelas aku dulu... best women wins. 

Walaupun aku pernah loss contact selama hampir 4 tahun dengan dia sebab kami mempunyai jalan hidup masing-masing...walaupun pernah bercouple ngan orang lain lepas putus ngan dia... tapi kuasa dan takdir Tuhan... akhirnya dia yang menjadi pasangan hidup aku kini. Jodoh,pertemuan, ajal dan maut ditangan Tuhan.


Cenggini handset pertama aku

Bila jumpa kali ke dua pulak... zaman dah ada handphone... maka... dia mengayat aku pakai sms pulak... hehehe dah tak de istilah surat lagi.... pengalaman 2 era yang berbeza pernah aku lalui... dan sekarang teknologi semakin canggih... sampai aku pun tak terikut dengan application canggih manggih sekarang... 

Apapun aku berani kata bercinta zaman dulu lagi indah berbanding zaman sekarang..... Sangat-sangat merindui zaman remaja yang penuh dengan kegembiraan.. tanpa fikir masalah keliling.










Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...