KAWAN-KAWAN SAYA

Friday, 31 May 2013

Ulang Tahun Ke-10

Ari ni genap usia perkahwinan aku 10 tahun. Sungguh cepat masa berlalu. Tanpa simpati masa meninggalkan aku dan seterusnya aku terpaksa imbas segalanya sebagai kenangan.

10 tahun suda

Sepanjang perjalanan kami...banyak suka duka...susah dan payah dilalui bersama... banyak air mata suka dan duka menyaksikan catatan kami berdua bergelar pasangan suami isteri. 

Kepada TUHAN yang maha esa... aku bersyukur ke hadratMU ya TUHAN.. dengan izin MU, ikatan kami semakin teguh.... dengan izin MU.. kami dikurniakan zuriat untuk menyambung keturunan kami....Dengan izin Mu jua kebahagiaan mengiringi bahtera perkahwinan kami.

Aku juga percaya setiap perkahwinan melalui pelbagai pancaroba. Begitu juga dengan perkahwinan kami... Alhamdulillah berkat kesabaran dan kepercayaan kepada Maha Pencipta, segala kesulitan dapat diatasi. 

 Pelangi Yang Mewarnai Dunia Kami

Segala kegagalan kami jadikan tauladan untuk membina jambatan yang kukuh  supaya dapat kami meniti dikemudian hari. Kerana kami tahu... TUHAN nak beri sesuatu yang baik adakalanya datang dari sesuatu perkara yang buruk pada fikiran kita.Hakikatnya TUHAN maha mengetahui.

Jambatan Kukuh Untuk Kami Meniti

Kepada Mr Chinta... terima kasih kerana sabar melayan kerenah aku sepanjang bergelar isteri. Terima kasih kerana rajin memujuk aku dikala aku merajuk... terima kasih kerana menjaga aku ketika aku sakit... terima kasih kerana menjalankan tanggungjawabmu sebagai suami dan bapa...

Aku akan terus berusaha menjadi isteri yang baik.. walaupun aku sedar..aku bukan seorang yang sempurna. Tuhan menggandingkan engkau dan aku untuk saling melengkapi.. Tuhan memberi kita zuriat untuk mengukuhkan lagi bahtera kita. 

 Bahtera


Doakan Pelayaran Kami Berjaya Menuju Syurga

Dan hari ini dengan rasa bangga kita mampu mengibarkan bendera kemenangan atas kejayaan kita mengekalkan ikatan perkahwinan ini dan dengan penuh rasa tanggungjawab kita akan teruskan perlayaran bahtera kita sehingga menuju ke syurga. Amin




Thursday, 30 May 2013

Majlis Persandingan Shiela & Syahidan

Ahad ari tu Mertua aku buat kenduri Walimatulurus. Adik ipar kawin... cerita pasal nikah ada aku cerita kat bawah nun. Ank pompuan last kawin... Yang tinggal ada 2 lagi...orang bujang.

Ok..mula-mula.. bangun pagi... goreng ikan masin.. heheheh ikan masin cam dah jadi wajib lak kalau nak buat kenduri. ihiks! 

 Penggoreng

Mak mertua aku suh goreng kat dalam umah, tapi aku ajak biras goreng kat luar.. kalau kat luar lapang sikit... pas tu terang.... sambil goreng leh duduk sembang... kalau dalam umah tak leh nak duduk.... kene diri tegak depan dapur... hahhah


Sementara dia goreng ikan.. aku prepair buat tag nak taruk kat meja makan belah pengantin lelaki. Ye lah mana cukup kalau semua family nak makan kat meja pengantin. 

Maka kene reserved kan meja untuk family diorang. Nanti senang ... time rombongan dah sampai tak yah sibuk nak cari meja kosong.. meja dah tersedia. Terurus sikit. 

Meja Makan Tetamu


Tetamu Terawal

Majlis kawin kalau kat kampung ni macam awal sikit mulanya... pagi dalam pukul 10 tu dah ada orang datang... wah.. kalau kat umah mak aku... pukul 12 tengahari baru orang datang serbu.

Tapi tak pe, sebab semua dah prepair awal... makan minum pun pihak katering hantar awal... so tak terkocoh-kocoh. Katering tu sedara mara family kat kampung gak.

Mencekik

Anak-anak aku makan awal.. ye lah.. nengok makanan terhidang banyak... masing0masing terus lapar... walhal awal lagi. Sarapan pun nasi goreng... takkan pukul 10 dah lapar..heeheheh

Sepanjang kenduri ada satu motor aiskrim lepak kat tepi pokok sawit... anak-anak aku bantai beli jerk aiskrim... aku rasa 3 beradik tu habis dalam RM20 dok ulang beli aiskrim... heheheh

Dalam pukul 1 lebih sikit rombongan pengantin lelaki datang.... aku nengok tak de saper lak menyambut pengantin.. heheheh aku bagitau biras aku.. mana penyambut pengantin.... hahaha.. ntah... tak tau mana... tanye lak pak mertua aku.... mana penyambut pengantin.... dia kata... mana ada... beras kunyit pun tak ader... cakap loghrat perak dia....

Oklah... sib baik aku tau nak buat beras kunyit... hahahah sebenarnye beras camput kunyit ajer... ye ler... kalau tak mesti panik... pengantin dah nak sampai kat gerbang... oppss... cop pengantin pompuan jangan jalan laju2... beras baru nak sampai...

Bila beras kunyit dah siap... baru pengantin pompuan jalan laju menuju rombongan pengantin lelaki. Aku , biras, anak-anak aku n mak sedara Mr Chinta jadi penyambut pengantin...diketuai oleh Mak Uda. Dengan tangan kuning-kuning aku dengan tak malunye menabur beras kunyit.. kekekekke

Bersanding


Makan Beradab

 
Family Pengantin Lelaki

Door Gift

Orang ramai datang n penuh sekitar pukul 1 sampai 2 lebih.. time makan tengahari... Mak Mertua aku lepak kat door gift tu..  tunggu tetamu sambil beri berg tu kat tetamu. 

Dalam pukul 3 lebih nak pukul 4 gitu majlis selesai.... masa tu Mak Mertua n kakak ipar aku gie menapow lauk kat van katering.. hehehehe.... lauk tak banyak lebih.. tapi nasik masyaAllah.. banyaknye lebih....

Tapow

 Bungkus

Aku bawak balik lauk untuk sekali makan jerk... aku takut basi nnti.. huhuhuh so aku ambik apa yang nak makan untuk malam nnti.... sebab petang tu jugak aku balik Puchong... esok kerja.

Itu je ler serba sikit cerita majlis kawin adik ipar aku. Apapun aku doakan kalian bersatu hingga ke syurga... Semoga dikurniakan zuriat yang soleh dan solehah.... dan selamat menempuh alam berumahtangga...






Tuesday, 28 May 2013

Majlis Pernikahan Shiela Jamaludin

Pagi Sabtu sebelum nikah... kena masak untuk tetamu datang... Ni rewang jerk....Pepagi Pak Mertua aku... Mr. Chinta ngan Abang Ipar aku cari ayam.. 4 ekor katanye.. Sekali bawak balik ayam tak siang n potong... kekekeke.. ajer... Biras aku ajak aku potong ayam.... huwahaha.... malas... bukan tak reti....

Potong Ayam

Biras aku.. pada pandangan mata kasar aku dia ni orang kuat sediakan makan Majlis Pernikahan ni. Masak itu ini... gerak sana.. gerak sini.... hahahaha lantak le orang nak kata hapa pun... keje dia suksess jerk....

 Biras aku ambik kontrak masak kari ngan goreng sayur... aku lak ambik kontrak goreng ikan...goreng ikan masin ngan masak lemak labu.... kekekeke laku gak air tangan aku..... huhuhuhuh

Masak kat laman umah

Kari

Sambil kami masak Mr. Chinta cover kawasan bawah umah dengan kain... apa motif... tak tau.. rasanye tutup segala yang tak cantik kat bawah umah.. hehehe ye ker... tapi dari dulu memang cenggitu....


Lepas masak.. terus ambil tuala .. mandi.... nak nengok orang nikah... sajer buat meriah.... sambil-sambil kacau pengantin...hahahah hakikatnye memang aku suka kacau orang baru lepas kawin.. ihiks!! kalau yang open minded ler... kalau yang tak mau senyum malas teman melayan...kekekekke

 Sedara mare datang rewang

Berdebar le tue

Aku terima nikahnye

Taklik

Keluarga pengantin lelaki bertandang umah kami lepas nikah... sampai jerk diorang terus buat kenduri kesyukuran sikit n makan-makan.

Makan kat dalam umah...makan berhidang...Cuaca agak panas sikit....  mungkin kurang selesa.. tapi mintak maaf lah bagi pihak mertua aku kepada keluarga pengantin lelaki atas kekurangan kami itu.

Doa Selamat

Batal air sembahyang

Ni haku nak tanye.. korang berdua ni ada air sembahyang ker tidak... kekekek ye lah dah nama nak batal air sembahyang... baik ngaku.... korang tak de air sembahyang.... hahahah

Cium

Masa ni kekonon pengantin lelaki baget suci noks.... malu nak cium... alih aku kata jerk... dah halal... jangan le malu-malu.... kan mulut hakak ko dah berbunyi kekekek. 

Alhamdulillah

Malam tu ntah sampai pukul berapa masing2 lepak baru tidow.. last2 pagi esok aku bangun masing-masing terbongkang... paling terharu nengok abang ipar  ngan anak2 dia n adik ipar yang sanggup berkorban tidur kat luar umah sebab dalam umah penuh.. heheheh. 

Gambar hujung tu Mak sedara Mr Chinta sembahyang... jangan lak korang kata ada hantu bertenggek kat camera aku lak.. tahyul tu... tahyul...kekekek


Syukur masih ada yang memartabatkan sistem kekeluargaan. Teringat masa kawin aku dulu pun bapak aku ngan pak sedara aku tidow luar umah.. ahahah walhal dalam umah kosong... tu tebiat orang kata.. sesajer nak seronok ler tu kekekeke

Terbongkang

Malam tu sebenarnye hujan.. anak buah Mr Chinta kekonon baget nak tidur kat pelamin...ha kau... masing2 naik kat beranda tu... angin kuat agaknye... tempias jugak rasanye ni.... apapun aku ucapkan tahniah dan besar hati atas pengorbanan  itu.

Nanti ada lapang aku cerita pasal majlis bersanding lak.... bab kawin tu biar ler pengantin jerk yang tahu...kekekekek




Di Sebalik Tabir Majlis Perkahwinan Shiela Jamaludin

Adik ipar aku yang kawin. Nikah hari Sabtu.. Sandingnye hari Ahad. Kami anak beranak balik kampung hari Jumaat... lepas Asar kami bertolak balik kampung.

Sampai kampung dah dekat pukul 8 malam... Sampai-sampai jerk nengak abang ipar ngan bini dia tengah nak rebus telur untuk bunga pahar.


Rebus Telur

Mak Mertua teman

Barang-barang nak kenduri

Bungkus gula-gula

Gula-gula
Sementara nak siap keje2 yang dibuat... bakal pengantin pun berinai... biras aku yang conteng malam tu... pakai inai pokok n pakai inai india dalam tiub tu.

 Berinai

Inai Daun

Tapi inai pokok tu tak berapa merah lak.. kalau zaman aku ari tu.... pakai inai pokok jerk... amboi bukan main merah... agak jenis pokok kot.  

Stiker 

Sekarang ni nak conteng inai pun senang.. pakai stiker jerk... masa zaman aku dulu kene pangil orang tolong ukirkan.... tapi aku tak buat.. sebab laki aku kata tak suka comot.... kata laki aku yek... tapi aku suka.. nak buat dah masa tu.. tapi dia tak kasi... inai hujung jari je ler...

Anak-anak dah lena

Anak-anak aku dah lama berlayar malam tu. Kalau tak mau sibuk diorang mengacau Makcik diorang nak berinai... Oklah... nanti sambung kat cerita pasal nikah lak....









Thursday, 16 May 2013

Selamat Hari Guru

Selamat Hari Guru kepada semua tenaga pengajar di seluruh Malaysia. 

Puisi Usman Awang

Kepada guru-guru sekalian... terima kasih kerana mencurahkan segala ilmu kepada anak bangsa sebagai bekalan untuk menyuluh masa depan. Semoga dengan ilmu yang dicurah mampu membawa anak-anak Malaysia ke zaman kegemilangan...






Wednesday, 15 May 2013

Wordless Wednesday - Masjid Jamek Kampong Baru




Lama tak masuk sembahyang kat masjid nie... Kalau masa kecik dulu selalu sembahyang sini.







Monday, 13 May 2013

BBQ Sabtu Kelmarin

Memang lama betul aku tak update blog nie. Kali ni aku update tapi cam biasa ler cerita bab family aku. Cerita pasal sabtu lepas.

Dalam pada orang menyambut Hari Ibu esoknye... aku sambut hari Sabtu. Tapi bukan sempena hari Ibu. Aku tak sambut sebab atas nasihat yang arif.. Hari Ibu tu mengarah kepada hari meraikan mother ntah hape ke mende ntah kat gereja... wallahualam...

Ok aku buat BBQ. Tetiba terfikir nak buat BBQ.Malas nak fikir masak nasik.. lauknya hapa.... so apa kate kita BBQ. 

Pagi2 Mr Chinta bawak aku gie Pasar Borong Selangor... cari ayam, ketam, sotong..... kalau beli sana untung2 dapat harga murah... tapi tak pun... setakat beli runcit tak denye dapat murah...kekekekk. Tak pe lah Mak Jemah redha...hahahhaha

Perap ayam

Ayam ni aku pakai resepi satay jerk.. malas nak buat yang taruk madu... rempah ketumbarlah.. jintan lah.... Aku cuma taruk...bawang merah, bawang putih, halia serai, kunyit, garam ngan gula... 

Kerang pun ada

Kerang ni aku tak berapa berkenan.. bau tak sedap...kekekek tapi Mr Chinta berkenan... berselera... maka kita beli 3 kilo.... buat kerang bakar

Sosej, Ayam, Hati ngan Pedal

Tengah Berasap

Mr Chinta 

Makan Kat Luar

Ari tu tengahari buta aku anak beranak makan kat luar... tapi teduh ler... tak le menghadap matahari terik... Saje seseronok sekali sekala cenggitu. Budak2 pun happy

Kerang

Last sekali bila semua ayam, sosej dah bakar... kami bakar kerang pulang... masa ni masyaAllah.. bau dia perghh... Tapi Mr Chinta ngan ShahFiq laju jer makan.... tak pe lah... busuk pun busuk ler.. janji diorang kenyang... kekekekek

Adik Aku

Main Kerang

Haiqal dok pelik bebenor ngape kerang tu hidup lagi. Siap dok jolok-jolok kerang tu... katup kerang tu... 



Amende yang ghairah sangat tu

Kiranye tengahari tu tak de makan-makan nasik... makan ayam ayam...sosej...kerang jerk...kekekeke. Tapi kenyang sangat.... syukur nikmat Tuhan....

Okeylah... nanti ada masa aku update lagi... aku cubalah aktif balik dalam penulisan blog ni... pergh.... macam blogger ulung lak.... babai....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...