KAWAN-KAWAN SAYA

Monday, 4 March 2013

Makanan Aku

Lama sungguh aku tak update blog nie... buat masa sekarang ni, mood nak update blog tak mari sebab keadaan semasa tak mengizinkan.. sekaligus idea nak membebel tak sampai ke tahap memberangsangkan. hehehehe.....

Kali ni aku tak de nak membebel apa pun tapi aku anggap ni bual2 kosong aku ajer lah... sebab selalu aku kongsi cerita pasal family aku... pasal anak2 aku dalam blog ni... tapi kali ni aku cerita pasal makanan .. what... makanan... ye.... makanan.... makanan rohani.

Ada beberapa kejadian yang aku lalui sehingga aku tau yang selama ini aku begitu daif... aku cukup miskin... aku masih tercari-cari pegangan hingga aku diturunkan satu peringatan yang membawa seribu keinsafan pada diri aku... 

Bahkan aku tau pada keluarga terdekat aku juga turut merasai apa yang aku rasai. Tak perlu aku kongsi apa bentuk peringatan itu.. cukup sekadar aku katakan... ia begitu memeritkan untuk aku lalui sebagai insan biasa.

Aku tertanya-tanya kenapa aku... kenapa perlu aku yang melaluinya... sedangkan aku masih ingat yang aku masih ada pegangan... masih ada tuhan yang aku sembah... masih tahu apa itu baik dan apa itu buruk... Kenapa DIA pilih aku....

Dalam sibuk aku mencari rezeki untuk memenuhi tuntutan makanan jasad.. rupanya aku terlupa untuk membekalkan makanan untuk rohani atau roh aku. Wah... cerita pasal roh gitu. Makanan roh tu hapa ke mende.... 

Makanan yang paling senang... makanan roh tu zikrullah...kalamullah... Bak kata ustaz sorang tu.... roh aku kurus... kekekekek bukan aku yang kurus... roh aku tu dah kurus.... sebab tu aku diberi ujian yang aku lalui tempoh hari untuk mengingatkan aku yang aku perlu seimbangkan antara dunia dan akhirat.

Ya... semuanya dah berubah.... macam lagu kumpulan Lestari... sekelip mata kau berubah. Hidup aku berubah sama sekali... bukan berubah dari segi fizikal ye... Mana yang dulu aku anggap remeh... sekarang aku perkukuhkan... mana yang dulunya longgar..aku ketat-ketatkan....

Bak kata orang yang baik-baik tu.... Tuhan sayangkan keluarga aku... sebab tu dia turunkan ujian untuk kami lalui bersama... ya satu family aku merasa ujian dari Allah itu. Sama ada boleh diterima akal atau tak bentuk ujian itu... hanya kami yang merasakannya. 

Satu lagi aku dapat mutiara kata dari orang yang baik-baik... dia kata kalau kita tak ingat Tuhan... sembahyang pun tak pernah khusyuk... sekejap sembahyang..sekejap tinggal...zikir tak pernah then tiba masa kita susah, kita di turunkan ujian... 


Kita berdoa pada Tuhan mintak pertolongan... macamana Tuhan nak kabulkan doa kita... sedangkan kita tak pernah ingat dia...hhmmm betul tu... sentap aku mendengar kata-kata tu....

Tapi itu adalah kenyataan.... aku tak pernah jadikan  zikir itu sebagai amalan hidup aku... aku tau.. aku buat kalau ada majlis tahlil ke.. doa selamat ker... astaghfirullah... itu ker aku....


Alhamdulillah... pengalaman itu terlalu bermakna bagi aku.... walaupun aku teruk kena hentap ngan ustaz... walaupun aku penat berentap semasa sessi pemulihan.. tapi aku bangga... kerana aku dipilih oleh Allah untuk terus mengingatkan DIA.. 

 Allah... Allah... Allah... Allah... Allah... Allah.... Allah... Allah... Allah...Allah....Allah.... Allah.... Allah... Allah.....


Kepada ahli keluarga aku yang tersayang... teruskan lagi mendekatkan diri kalian kepadaNya.. Kita bertuah kerana dipilih untuk tidak terus hanyut.... Dan dengan peristiwa itu aku tahu betapa aku bertuah mempunyai kalian sebagai saudara dan semoga ikatan kekeluargaan kita terus kukuh dan unggul dimata masyarakat.

Untukmu Suami Tercinta

Kepada suami tercinta.. aku bangga  dengan kasih sayang yang dikau curahkan sepanjang tempoh aku dan keluargaku diuji.. aku berjanji selagi nyawa dikandung badan... aku juga akan buat yang terbaik untuk dirimu... Dan kepada anak2 ibu yang tersayang....pasti kebaikan bertamu kepada kalian kerana memahami keadaan semasa itu.

Kepada  masyarakat sekalian aku bagi pihak keseluruhan keluargaku mohon ampun dan maaf sekiranya terdapat apa jenis kesalahan sama ada secara langsung atau tidak langsung yang kami lakukan.... sekali lagi aku menyusun 10 jari memohon ampun....   ( tak de khusus untuk sesiapa...)

Tak salah kita memohon ampun sesama kita khen... sedangkan kami juga disaran memohon ampun kepada Pencipta dengan melakukan sembahyang taubat setiap hari....

Oklah....  tapi aku tak tau bila lagi aku akan updat blog aku ni... korang semua tak yah tunggu lah aku update yek.. sebab mood memang tak de lagi.....






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...