KAWAN-KAWAN SAYA

Wednesday, 9 January 2013

Sawang & Nasi Arab/Mandhi

Dah dekat sebulan tak update blog nie. Makin bersawang dah. Aku pun sekarang ni makin malas nak menaip. bizi pun ye jugak... Nak urus anak-anak lagi... siang lak keje... heheheh... gaya kerja menteri lak sibuk.

Hakikatnye mood nak bercerita tak de pun. Ni sesaje taip sebab nak release tension sikit. Aku pun tak de apa nak kata... tapi nak cerita pasal tekak aku ni. Sejak dua menjak ni akunye tekak teringin tul nak makan nasik arab/Mandhi ker.....

Kalau kat opis lama LPKP dulu..pantang ada makan-makan... mesti nasi arab diorang order.... so aku tetiba teringat nasik yang penuh n bertimbun dengan ayam beso-beso terlentang kat atas nasik.... 

Bila bukak jerk tudung nasi.. bau harum meruap... bau susu.... aku pun tak ingat diorang order kat restoran arab mana...

 Macam ni ler gayanye Nasi Arab kat opis lama aku tu... Sumber dari sini


Sumber dari:  sini

Aku pun gigih cari resepi nasik Arab/mandhi tu... rupanye nak buat tu tak de ler rumit sangat... tapi aku cari resepi yang simple jerk... buat pun ala2 nasik ayam jerk..... ce nengok web kat bawah ni.. aku linkkan... boleh tahan gak gambar dia khen...

Resepi dah ada... macam nak buat jerk ari ni.... tapi... huhuhu nasi.... aku agak takut sikit ngan nasik... kekekek teruk kan.. manusia takut nasik.. siyes.. aku takut nasik... tapi tak kurus-kurus pun.. bila aku selalu ketepikan nasi dari menu harian...

Nasi Mandhi Abu Dhabi

Bahan-bahan ayam:

1 ekor ayam ~ dibelah 2 dan di cuci bersih
1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
1/2 sudu kecil serbuk jintan manis
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil serbuk kabsa ( kalau tak ada,gantikn dgn rempah campuran )
2 biji bawang besar ~ dihiris bulat
2 biji lemon ~ dihiris bulat
Garam
Sedikit pewarna kuning/ saffron
Aluminium foil.

Cara penyediaan ayam:

1. Gaul rata ayam dengan semua bahan rempah, garam dan pewarna kuning. Perapkan dalam 15 minit.
2. Alaskan/balutkn bekas/dulang pembakar dgn aluminium foil. Kemudian susun hirisan bawang besar dan lemon atas foil tadi.
3. Letak ayam di atas bawang dan lemon tersebut. Tutup ayam tersebut dengan foil aluminium dan bakar pada suhu 250'c selama 1jam. Pada 10minit terakhir buka sedikit foil bahagian atas.
**Semasa ayam dibakar, ayam akan mengeluarkan air. Selepas 45 @ 50 minit, buka foil dan keluarkan air didalam ayam tersebut dan barulah bakar semula selama 10 minit atau sehingga ayam sedikit garing.
**Kuah dari ayam tadi, saya campurkan dgn saffron/pewarna kuning sebelum dimasukkan ke dalam nasi.

Nasi:

4 cawan/pot beras basmathi ~ rendam 20 minit dan toskan
3 camca besar minyak sapi
4 1/2 cawan air atau secukupnya
1 biji bawang besar ~ hiris halus
3 ulas bawang putih ~ hiris halus
1 inci halia ~ hiris halus btg mancis
1/3 cwn kismis
Rempah tumis ~ 1 batang kayu manis, 1 kuntum bunga lawang, 3 biji buah pelaga, 5 kuntum bunga cengkih
Sedikit pewarna kuning
Garam secukup rasa.

Cara penyediaan nasi:
1. Panaskan minyak tumis rempah tumis, bawang putih, bawang besar dan halia hingga harum dan bawang layu. Masukkan kismis, goreng sebentar dan masukkan pula air, biar mendidih.
2. Bila mendidih, padamkan api dan tuang ke dalam rice cooker. Masukkan beras dan garam secukup rasa, kacau rata dan masak seperti biasa.
3. Bila nasi kering, buat lubang ditgh nasi dan letakkan foil. Masukkan 1 sudu minyak dan seketul arang yang telah dibakar. Tutup tudung periuk selama 2minit supaya aroma asap arang tadi meresap ke dalam nasi.
4. Buka semula tudung periuk dan keluarkan foil bersama arang tadi.
5. Titiskan 2-3 titik pewarna kuning, kacau/gembur nasi dan masak nasi sehingga masak.
Sos:
1 biji tomato ~ hiris
5 biji cili besar hijau (nk pedas tmbh lagi) ~ hiris
1 tangkai batang ketumbar ~ dihiris halus
Garam
Gula
Perahan lemon.


Cara penyediaan:

~ Kisar semua bahan dengan perahan air lemon, sekejap sahaja. Jangan sampai terlalu hancur.
Ulam:
~ Boleh dimakan bersama hirisan timun, tomato serta ulam2 kampung.
 
 resepi aku copy dari sini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...