KAWAN-KAWAN SAYA

Monday, 25 November 2013

Along n Angah Bersunat

Along n angah dah sunat... gulp.... masaa mula2 cerita pasal sunat ni... aku pun takut gak... tapi kalau takut macamana pun sunat tetap kena sunat.. betul tak... 

Aku plan sunatkan anak2 aku awal tu sebab mana ler tau nak jenjalan ker... makan angin ker khen.. ye lah cuti sekolah.. 

Ok.. aku sunatkan anak2 aku tu kat klinik Mymedik... area Puchong.. Pada aku servis dia agak baik.. n rekmen pada sesiapa yang nak bersunat area Puchong.

Ni lah kliniknye

Ada kempen jom berkhatan lagi..heheheh... owh ye... aku jumpa klinik ni pun melalui En Gugel... kebetulan pulak dekat ngan rumah aku... so aku on je lah...

Klinik ni pakai kaedah laser.. aku pun tak tau mana datangnye perkataan laser tu... tapi pada fahaman dan pemerhatian aku tempoh hari.. dia pakai pemotong tu sekali pandang macam polisteris cutter tu.. kekekeke tapi kecik...

Masa dia potong tu berasap jerk... sejibik macam polisterin cutter tu... berasap n ada kesan terbakar sikit... Mr.Chinta kata nak matikan pembuluh darah... heheheh mahir dia bab2 perubatan ni.. dah serupa doktor.. tu baru kerja dekat spital.. lom jadi doktor lagi... kekekekek jangan mareeeaaaa

Tunggu Turn

Mula2 doktor panggil Haiqal dulu masuk... tapi naluri keibuan aku mengatakan kalau Haiqal masuk dulu mesti dia menjerit..menangis bagai.. heheheh ye lah sape tak kenal anak sendirik ye dak...

So aku mintak tukar... suruh Along masuk dulu... Along ni agak penyabar jugak n boleh dibawak berbincang..berunding... tu yang aku suruh dia masuk dulu. So tak de lah istilah menjerit kat dalam bilik bersunat tu yang boleh takutkan orang lain... terutamanya anak2 aku ler.

Masa bersunat tu aku sebenarnya aku tak nak masuk...aku suh abah aku masuk ngan Mr.Chinta..nengok2 turn Along masuk.. ntah mana abah aku merayau ngan ShahFiq.. terpaksa aku masuk...aku ngeri sebenarnya... tapi sian laki Mr.Chinta masuk sensorang.. aku pun temankan ler...

Tukar kain


Doktor ajar baca doa

Bagus doktor ni.. dia ajar baca doa... selawat... sambil2 nasihatkan budak2 ni... sambil2 tu aku nampak mula Along sayu jerk.. sekali nampak meleleh air mata dia... takut n gementar le tu... 

Aku nampak dia cucuk.. masa cucuk kat situ Along ada berbunyi perlahan.. adoi sakit... sayu dengar... Bila dah kebas baru doktor potong... Tak de darah pakai laser ni...tapi Along ada sikit darah.... tak banyak.. setikit dua jerk...

Bila dah siap tu.. aku suh Along keluar senyum2 sikit..lampai2 kat Angah.. ye lah nak bagi Angah tak takut... kalau dia takut susah sikit nanti... hahahaha Haiqal banyak peel sikit.

Masa Haiqal masuk aku tak masuk dalam bilik doktor.. Abah aku n Mr.Chinta yang masuk... tetiba aku dengar dari luar... adooiiii sakit.... kekekekek dah menjerit dah.... Angah menangis2 seratip sakit.... panggil aku... ibu....ibu..... ekekekek runtun jiwa mak noks.... anak menangis sambil memanggil aku....

Haiqal memang tak kuat sakit... tu sebabnya aku suruh dia masuk kemudian. kalau dia masuk dulu sebelum Along.. mau terkencing Along kat luar sambil menunggu dia habis sunat.

Lepas sunat.. Anak2 aku berpantang... berpantang kat umah parent aku kat Sungai Way... Aku pantangkan dia makan... tapi tak berat sangat... aku cuma pantangkan dia makan telur,  ikan bisa, udang n ikan yang gatal... ayam aku tak pantangkan pun... 


 Masih trauma

Walaupun ada dengar ayam tak leh makan... tapi aku memang tak pantangkan ayam.Bukan nak langgar kata orang tua2... tapi pada aku ayam tak gatal... sebab masa aku beranak.. aku makan ayam... dan Alhamdulillah... anak2 aku ok jerk makan ayam.... 


Makan KFC

Balik dari klinik masing2 order makan ikut tekak masing2.. nasib baik diorang nak makan KFC.. setempat... kalau sorang KFC sorang Burger King kan leceh... tapi tengah macam ni.. apa nak makan aku cari... kekekek

 Makan Malam


Suap n Nganga

Makan malam hari pertama n kedua tu kena bersuap...kekekekek manja2 gitu.... Nak bergerak tak berapa larat... Masa Along n Angah kena suap ni.. rupa2nya ada yang jeles kau... kekekek sapa lagi kalau tak ShahFiq tu...

Macam2 ayat keluar dari Angah... kekekek masa borak2 tu dia ada cerita pasal kencing... "Angah sekarang kencing dah lurus ibu"... kekekek aku ngan Mr.Chinta gelak jerk... sebelum ni kenapa.. kencing bersepah ke.... 

ShahFiq pun nak bersuap

ShahFiq pun nak bersuap gak... sambil jeles sambil menjaga... Selama 2 hari dia yang jaga abang2 dia.. kekekek jangan tak percaya... suruh lah apa jer.. dia buatkan.. nak air... nak biskut... semua dia tolong buat... Alhamdulillah... sejuk mata aku memandang nengok telatah dia tolong abang2 dia...

Alhamdulillah..semua dah selesai...  Tinggal ShahFiq je.. 4-5 tahun lagi... Ari ni anak2 aku dah boleh berlari..kekekek cepatkan... tapi aku larang jugak diorang main ganas2.. takut bentan... 










Thursday, 17 October 2013

Berhujung Minggu Di Sungai Sendat

Sabtu ari tu aku anak beranak lepak kat Sungai Sendat. Sungai Sendat ni letak atas sikit dari Kawasan mandi Ulu Yam.  

Kat Sungai Sendat ni kalau nak masuk kene jalan sampai hujung jalan. Ada simpang tiga korang akan jumpa papan tanda arah untuk ke Sungai Sendat ni.

Papan Tanda

Kemudian korang akan lalu perkampungan cina n ada jugak ladang getah... jalan jerk terus... kereta memang tak banyak masuk... tapi tak akan salah jalan punye...

Perkampungan Cina

Ladang Getah

Dulu kalau nak gie sana jalan berbatu tapi ari tu aku pergi dah ada jalan tar... bagus... naik kereta kecik pun boleh sampai... tak yah tunggu 4x4 lagi.

Sampai2 macam biasa ler hero2 dah terkinja-kinja nak mandi.. aku kata nanti lar dulu.. kan baru sampai... tapi mana mau dengar kata... masing2 tu...

Tak Sabar

Ha... turun2 jerk masing2 menjerit... sejukkkk..... kekekekek tau pun ko sejuk.... sebab tu orang suh lepak dulu.. amik udara hutan... ni tak... terus nak terjun main air.... rasakan.... kekekekek

Lepas mandi... masing2 kelaparan.. ye lah sejuk khen... Makan lar.... pagi2 tu bangun tidur aku terus goreng nudget n sosej yang ada dalam peti ais.. saja buat makan... bawak jajan2 n singgah tepi jalan beli nasik lemak bungkus.

Bekalan

Lapar

 ShahFiq yang takut2 nak turun air

Along n Angah

Abah n hero-heronya

Masing-masing leka mandi... sekejap naik kat wakaf tu.. sekejap turun mandi.. sampai kecut kulit diorang.. Nengok2 dah pukul 2.30 petang... aku bagi time setengah jap lagi kat anak2 tuk mandi... sebab nak chow... kekekkeke

Lepak sebab dah sejuk

Si ShahFiq ni beriya bagai balut badan... sejuk katanya... tapi hampeh..... tak nak turun sungai... takut... kekekekek.. apa lah adik ni.. penakut...

Dah Nak Balik

Pukul 3 petang aku pun chow sebab time ni banyak motor mat rempit masuk... nak cari port merendek.... naik rimas aku nengok... masa pagi2 aku sampai tadi.. tenang jerk... damai.. anak2 nak mandi pun senang...

Babai

Ikutkan diorang memang ler tak nak balik... ye lah sesekali mandi sungai... sejuk.. seronok... tak pe lah ada masa lapang kita pegi lagi hek anak2....





Friday, 4 October 2013

Family gathering

Ha.. family gathering kau.... Minggu lepas aku n family Sungai Way jenjalan gie Hot Spring kat Sungkai... Kami bertolak dari kediaman masing2... pas tu berkumpul kat Restoran Jejantas Sungai Buloh dalam pukul 10 lebih... 

Restoran Jejantas Sungai Buloh (google)

Lepak kat Sungai Buloh sambil tunggu semua sampai.. singgah beli jajan ngan air... makan berat2 tadak...

Perut anak2 aku tak leh diisi dengan makanan berat masa nak berjalan.. sebab sekejap je makanan tu menumpang dalam perut... pas tu kena cari tempat untuk mengeluarkan hasil makanan tu nanti.

Masuk ikut tol mana ari tu hek.. aku pun lupa...Trolak hek.. ntah le.. aku lupa.. tapi lepas tol lalu dalam kampung pas tu terus gie Homestay... Homestay tu ditaja oleh adik aku... semoga murah rezeki ko yek....

Homestay (ni google sebab tak ingat nak ambik gambar.. tapi sama je)

Sampai umah tu... kita pun makan... makanan siap2 dari umah.. aku buat nasik goreng n adik ipar aku buat mee goreng... masing2 makan dalam keadaan lapar... jalan jauh.. lapar le yek.... 

Pas tu masing2 buat sembahyang Jamak Zuhur /asar terus... kekekekek nak mandi Hot Spring punya hal....

 Mak aku tengah makan

Anak dara 

Fayyad

Ipar Duai


 Hot Spring

Dah sampai Hot Spring tu... nak masuk kena bayar... bukan free hek... orang dewasa 1 kepala 12 hengget.. bebudak 10 hengget n warga emas 7 hengget...

Owh ye... kat sana tak leh bawak masuk makanan minuman tau.... tapi aku ada gak seludup air mineral.. lepas jerk... kalau aku tau.. aku seludup air kotak.. jajan2 anak2.. baru sedap sebut seludup.. kekekeke

 12 hengget

Kat sana semestinya budak2 yang bergumbira... main air... mintak beli itu.. beli ini... hohoho... sampaikan baju pun nak beli bila dah masuk kat dalam tu... heheheheh bergembira sambil buang duit.. harus le khen....

Nak naik tren ke jalan kaki...

Anak2 aku main air sampai kecut2... kulit pulak nampak macam dah nak kembang... sampai pucat2 ler orang kata... masing2 tak nak naik jengok aku keseorangan jaga beg dan bagasi... kekekekek.. 

Aku tak mandi pun.. kekekek sebab malas nak bersalin.. what.. bersalin... kekekek bersalin baju le noks... renyah...

Along
 
Makin halus melidi aku nengok anak aku ni bila pakai baju mandi.. mengikut body baju tu...


 Haiqal

Masa pergi pakai baju hitam.. bila baju tu kena air.. menggelebeh baju tu sampai nampak tetek dia... kekekek dia malu... abis tu Mr Chinta belikan dia baju lain... seksi hokey baju putih... sib baik lelaki


ShahFiq

Mamat ni mengada... takut orang dok main gelongsor.. dia takut.... main le kat kaki air... dia ngan sepupu dia... huhuhu 

Ha ni dia budak2 takut ngan gelongsor air

Layan

Lenjun

Dalam pukul 6 lebih.. kita pun balik.... naik tren gie kat tempat keter... tapi aku tak snap gambar.... terlupa.. sambil jadi budak2 naik tren... sampai terlupa.. kekekeke

Makan malam kami telan steamboat ajer.... sebab malas nak masak... itu pun ambik masa gak nak sediakan semua bahan tu.... 

Sampai aku terlupa nak kuarkan kek yang aku tempah khas untuk menyambut hari jadi aku... kekekek kekonon lar ha..... tapi tak sambut pun.. saja buat syarat bawak kek... kalau tak bila le nak beli kek.. nak makan sepotong dua ajer.... so bila ramai2 cenggini baru leh beli kek...

 Steamboat

Malam tu pulak anak buah aku tetiba gatal2 pulak badan dia... siap nak pegi spital lagik... ntah napa lak tak jadi gie spital... 

agaknya bila nengok dia dah cergas balik... tak jadi nak gie spital... hahahah tu kalau kakak ipar n abang aku gie spital... harus diorang kena carik durian... hohohoho makan durian malam2 sambil gossip... sungguh seronot...  tapi tak lah khen... sebab tak de deriannye...

Wah malam tu deme sumer layan bola... hapa lawan hapa aku pun tak tau.. yang aku tau ada bunyi frust... ada bunyi gembira... ada bersungut sendiri... anak2 bujang aku pun sibuk nengok bola... sampai tertidur..

Esoknye pagi kami balik... sempat lagi masak nasik lemak... sambal dah siap awal2 dah dari umah... pagi tu panaskan ajer... buat lagi sandwich kepit tu... Pas tu berkemas apa yang patut.. blah.... 

Nak balik Sungai Way singgah Tanjung Malim.. heheheh cari Pau... aku tak menahu pun pau hapa.... ikut ajer... mangai ramai beno orang kat kedainye tu...sedap sangat ker...pada tekak aku tak le sedap sangat... gitu2 jerk... Lain orang lain seleranye...

 Pau Tanjung Malim

So.. pau tu kami tak makan pun kat kedai tu... singgah Restoran Jejantas Sungai Buloh makan kat situ...  Bila dah isi perut masing2 kami pun balik ke sarang masing2... 

Ada yang bersarang kat Ulu Klang.. ada yang bersarang kat Puchong... ada yang bersarang kat Sungai Way... hahahaha..

Lepas ni aku nak tunggu Family Gathering belah Perak plak... hujung tahun.. rasa cam nak gie Teluk Batik... tak sabarnye....










Friday, 20 September 2013

Makan Malam Semalam


Wah..lama gile aku tak update blog... Sian blog ni... bersawang berambut bagai... heheheh sebenarnya aku tak de mood dah nak update... banyak no benda nak difikir selain nak fikir apa yang nak di letakkan dalam blog ni... 

Owh... citer pasal makan malam semalam... aku saje nak kongsi kat sesaper jerk le... mana tau kalau nak buatkan...orang sesat datang umah ke.. mak mertua datang ker.... hahahah macam le istimewa no resepi ni... NASI AYAM... kekekekek

Aku dah sememangnye pemalas.. Nak-nak bila datang malas yang amat le sangat.... Kalau buat nasi ayam tak yah nak fikir lauk apa... kuah apa... sayur apa... sambal apa yang nak di gu kan dengan nasik....  Barang2 pun dah sedia ada kat dapur.. cuma singgah kedai beli ayam jer sekor....

Nasi ayam aku pun bukan yang susah bagai... rebus itu...rebus ini.... Aku punye nasik ayam xpress... campak2 jerk... janji masuk perut..kenyang...
 
Nasi ngan sup ni pakai rempah yang sama.... Tumis bawang putih..bawang merah..halia..ngan rempah tumis (kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih) Aku bahagi 2... satu untuk nasi.. satu untuk sup...


Nasik

Nasi tu masak macam biasa... sukatan nasik putih tu... pas tu letak bahan yang dah tumis tadi... baling kiub ayam dalam 2 ketul...  letak garam sikit... kalau nak kuning letak kaler kuning atau serbuk kunyit sikit... Ingat tau sukat air macam masak nasik biasa tau... 

Bila nasik dah separuh kembang tu.. kacau sikit... sebab takut kiub ayam tu berketul kat nasik.. nanti masin... Pas tu tinggal je.. biar dia masak cam biasa... kalau rajin gembur nasik bila dah masak...  Kalau tak gembur pun tak per...

Sup
 Sup ni pulak panaskan periuk masukkan pakai rempah yang dah tumis tadi. balingkan bunjut sup... letak air... kiub ayam seketul.. dua... pas tu letak garam.. Siap...

Sambal cili ngan kicap

Kicap plak.... Ambik sup tadi... masukkan kicap ngan sos tiram... panaskan atas dapur dalam 4 minit sudah... siap kicap... kekekek cepatkan.. nama pun xpress..

Sambal cili lak aku pakai bawang putih ngan cili merah...blend sampai hancur.... masuk dalam periuk... panaskan.. taruk gula... garam... cuka ngan aji sikit.. kalau nak sambal tu pekat boleh letak tepung jagung sikit.. nampak cantik le kuah tu pekat.. macam kat kedai..... masak sampai mendidih.. 

Sambal cili ni aku pakai resepi mak aku... memang sama jerk macam resepi orang lain.. tapi aku tak pernah ubah pun resepi sambal tu.. sebab memang kene ngan tekak aku.... 

 Ayam

Aku goreng jerk ayam ni.. macam ayam goreng biase jerk... memula aku nak buat ayam goreng rempah.. tapi nengok dalam peti ais, serai tak de.. alah... goreng biasa jerk.... cuma aku letak tepung jagung sikit dalam 3 sudu nak bagi rangup...

Kalau mak aku buat dulu...dia rebus ayam ni .. air rebusan tu dia masak nasik ngan buat sup... tiba ke aku... tak koser buat sumer tue.. renyah... tapi aku tau le nak buat cam ne.. cara tu... bukan tak tau.. kekekek

 Ulam Timun

Aku ulamkan dengan timun ajer.. sebab kalau beli tomato ngan salad anak2 aku n Mr. Chinta tak makan...  Senangkan nasi ayam aku buat... Xpress... dalam 45 minit siap semua.... beressss.....

Ni lah antara resepi time aku malas....tapi semua kekenyangan bila makan... suka...suka... aku suka kalau masakan aku laku... heheheh

OKlah... kalau aku rajin lagik.. aku tepek cerita lagi.... Babai..





Thursday, 4 July 2013

Majlis Kesyukuran & Menyambut Ramadhan

Alhamdulillah... majlis berjalan lancar. Majlis kesyukuran dan menyambut Ramadhan kami buat sempena macam2 perkara.... All in one lah kata yang sesuai.

Buat lepas asar... mula2 macam2 tarikh... masa... alih2 dapat kata putus 29 Jun lepas asar kendurinya. Alhamdulillah... ramai datang..  dan yang penting makanan cukup.... 

Aku order makanan dari member opis lama.... Kak Ila.... Kalau korang nak order apa yang aku order.. leh klik jer nama tu.. Aku order kat dia karipap pusing n apam cantik manis.

Buffet

Kak Ila kata dia tak pernah jual karipap dah goreng kat orang... sebab dia jual karipap tu frozen.. hahahah tapi aku suruh jugak dia goreng.... 

kekekekek sebab aku takut tak sempat nak goreng nanti.... Alhamdulillah.. sib baik dia gorengkan untuk aku... katanye laki dia tolong gorengkan... aww... me kasih bang... kekekekek

Muffin adik ipar aku buat..... atas muffin tu ada walnut... tapi aku tak sempat makan.. takut tak cukup.... sebab tak sampai 50 biji muffin tu dia buat..... 

Buah lak ada buah tembikai ngan honeydew.... saper beli hek buah tu.... kalau tak kakak ipar aku... adik ipar aku... kalau tak adik ipar aku.. adik aku... ha... gitu.... tapi bukan aku atau abang aku.... hahahah



Coklat Fountain

Coklat fountain tu sekarang ni memang zaman dia hek... mana2 parti... hatta kenduri mesti ada benda alah tu... so kat kenduri kami tak ketinggalan jugak... ni adik aku punye bisnes... 

Kalau ada sapa2 yang nak buat candy buffet... chocolate buffet tu leh pm dia kat sini ngan kat sini. Nanti kalau ada link blog aku linkkan kan sini.

Mashmallow tu cucuk sendiri.... biskut tu semua cari sendiri. Buah pun kami cucuk sendiri.. strawberi, kiwi epal ngan anggur. Tapi memang remehkan nak buat.... 

 Jelly tu aku buat sendiri. Satu konnyaku jelly satu agar2 biasa... dua-dua perasa laici... pakai cup besar sikit dari yang biasa tu.

Hadirin

Bacaan doa bapak aku jemput orang masjid ngan sedara mara terdekat. Sebab lepas asar kami jamu kuih2 ringan jerk.... pas tu tapowkan nasi ambeng... nasi ambeng tu aku tak pasti kakak ipar aku order kat mana.

Ole-ole

Sejadah... buku ayat manzil... kurma...buah aprikot...kismis dan air bacaan yasin kami beri sempena mengambil berkat bulan Ramadhan yang bakal tiba.

Petang lak bila dah selesai semua.. kami amik gambar sekeluarga... ye lah kalau nak tunggu raya tak semua ada.. ada yang balik kampung belah satu lagi... so kesempatan yg ada kita amik ler...

Semua Ada

Ni gambar yang tak berapa terang.. saja malas taruk gambar yang terang... Gambar terang nnti nak cuci taruk dalam frame.. hahahaha.... Eh.. ce cari mana aku..... OKlah... makin merepek dah aku ni....

Semoga kami sekeluarga sempat bertemu Ramadhan tahun ini. In Shaa Allah. Kepada semua di luar sana... aku bagi pihak keluarga mohon maaf jika ada sebarang kesilapan... Semoga tiada dendam antara kita semua.... Salam Ramadhan



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...