KAWAN-KAWAN SAYA

Monday, 24 September 2012

Cuti Sambil Cuci Beranda

Selasa lepas aku cuti... nak release tension kat opis... malas nak hadap masalah opis.. aku ajak Mr. Chinta cuti sekali....

Dah puas kemas atas..kemas bawah rumah bagai... dah tak tau nak buat apa... aku hadap ko.. ko hadap aku...kekekeke... dah lah ~~Yang~~ jom kita cuci beranda lak.... lagi pun dah lama tak cuci beranda umah aku tu... Mau setahun aku tak bersihkan.

Semput gak aku mencuci beranda tu... mau taknye... luas gak beranda tu... dalam 450 kaki persegi... kecik sikit jerk dari rumah flat aku duduk dulu... Berpeluh Mak Jemah nak ooiii.... kekekekek


Mr Chinta yang tengah bertungkus lumus

Sofa lama

Sofa tu aku sembur ngan clorok... ha bersih tanpa cela.... kalau tak hitam sehitam-hitamnya... ye lah cuba korang bayangkan beranda tu dekat setahun aku tak bersihkan.... debu dah jadi rumah hantu...

Penat wei nak bersihkan beranda tu sebenarnye... sebab tu makan tahun aku nak bersihkan... selalunya aku mop 3 hari sekali... kira excersize lor... mau taknye kalau mop mau kene 3 layer... kalau setakat selayer jerk tak hilang debu.

So disebabkan kemalasan aku maka terbiar ler beranda tu... sampai ler terbuka pintu hati aku nak cuci dan hias beranda umah aku tu.... Aku berangan nak letak money plant... pokok ong...hehehehe berangan tak kene bayar.

Dah nak selesai

Mr Chinta dalam keadaan seksi.... 

Nanti lepas letak segala benda yang aku berangan tu nanti... aku update lagi untuk penuhkan entry blog aku ni...hehehehe 





Thursday, 20 September 2012

Makan-Makan Last Raya (Part 2)

Hehehehe berpart-part pulak entry ni... ye lor kang aku taruk gambar...panjang menjela ke bawah ada lak yang muak nengok...ye dak.... Entry kali ni sambungan dari entry sebelumnye..entry kat sini . Pasal makan-makan adik-beradik Mr.Chinta aku tu....

Aku buat ala-ala Hi-Tea lor konon...chewah... Hi-Tea gitu.... kekekkeke... masa awal2 biras aku kata nak raya umah aku aku dah pinar...kepala dah memikir nak masal hapa... 

Adu yai.... apa...ama.... nak tala hapa kat derang lak khen... aku lak mood malas nak memasak....nak pakai catering...berapa kerat lak yang ada.. bukan nak buat open house pun...kalau buat open house...mau haus aku laki bini...kekekekek

Aku pun kata lah kat derang aku buat steamboat ngan BBQ jerk lor...  tak le berenyah nak masak... macam tahun sebelum tu aku masak sendiri.... hhmmm cerita yang tahun lepas kalau korang malas nak cari ada kat sini .

Juadah

Aku sediakan steamboat, ayam BBQ, kerang bakar, roti jala, cocktail..buah-buah ngan air... memang tak renyah sangat lar sebab steamboat ngan ayam/kerang tu bakar time makan2 tu...

Periuk

Aku sediakan 3 periuk steamboat untuk deme adik beradik makan... kekekeke buat sos steamboat ngan sos2 yang korang nampak kat gambar atas tu... untuk gandingkan ngan makanan2 yang ada....



3 meja aku bukak

Ce nengok meja bulat tu... selekeh aku nengok saprah tu... ni Mr.Chinta le yang bentang kat meja tu... senget bengot...kekeke... tapi sebab dah letak periuk malas aku nak angkat... lantak ler..bukan nak berguling atas meja tu...kekekek

Anak buah Mr.Chinta ngan anak2 aku tengah menikmati steamboat yang tengah menggelegak

Korang nengok gambar ni terbalik ke betul

Adik Mr.Chinta yang bongsu(baju ijau)





"ye Yang... abang kat Puchong ni...pas ni kita jumpe hek ." heheheh agaknye tu kot dialognye

Nengok ni... ni adik ipar aku... bila dia datang jerk.. anak2 buah dia mengerumun dia.. macam anak kucing lapar.... Si Haiqal tengah hadap dia makan... sapa nak booking masih single....kekekeke 

Along tengah bakar kerang

Tetamu Terakhir

kekekekek terakhir... gaya ramai bebenor tetamunye.... bakal pengantin nie.... aku tak ter snap gambar ikut depan... takut deme malu...kekekeke kang terputus selera makan diorang ber2 gara-gara reporter tak bertauliah mencuri gambar dating... 

Tu jerk ler serba sedikit cerita pasal makan-makan puak Mr.Chinta aku tu.... tahun depan kalau ada rezeki kita buat lagi...InsyaAllah.. korang doakan aku murah rezeki... leh le aku panggil reramai... buat open haus....haus...haus.... haus Mak jemah....





Makan-Makan Last Raya (Part 1)

Ari minggu baru ni sempena last raya adik-beradik Mr. Chinta aku datang umah aku...meriah woo... macam open house lak...kekekekke... 

Sabtu petang tu abang dia datang... aku panggangkan ayam untuk makan malam.... buat asam pedas... goreng sayur.... tu jerk....

Tu perut abang ipar aku

Dia sampai-sampai terus capai kipas nak bakar ayam... woit...meh minum dulu... apsal terus sambar ayam tu... dah lapar ke yeop....

Mr.Chinta ngan Yeop (abaikan gambar seksi tu...kekekek)


Ha...kau.... malam tu atas permintaan abang ipar aku.. kami berkelah kat luar umah... tempat BBQ.... gasak ler... janji bahagia .....miahahahah

Eh best jugak makan kat luar umah ni...kekekkeke tapi aku memang tak pernah makan kat luar cenggini... kalau kat beranda adalah..... 

Berpeluh2  Yeop membakar ayam

Hero-heroku

Anak2 aku pun syok gak makan kat luar.... nengok tu siap kuarkan periuk bagai...kekekekek... makan tak menoleh langsung aku tengah ambik gambar derang ber3 tu...




Esoknye pulak petang baru adik-beradik Mr.Chinta datang... aku sambung  entry lain lah citer pasal siang lak.... hek... nanti panjang ke bawah pulang korang nak scroll....

Sambung kat sini..




Monday, 17 September 2012

Bangun Matahari Dah Tinggi


Sebenarnye tak de apa pun nak cerita.. Saje je aku nengok anak-anak aku lintang pukang tidow ari tu.. Ari minggu ari tu lah anak-anak aku syok main PS kat tingkat bawah umah...last2 tertidur 3 beradik tu.. 


Masa tengah main tu aku suh diaorang bentang tilam buruk nipis derang tu... dah usang tilam tu... saje jerk aku simpan... kalau2 aku jadi terbaik hati aku bagi le derang tidow depan TV tu.. itu pun hujung minggu.. Hari sekolah tak boleh....

Sambil main game..lepak-lepak kat depan TV.... terus tidow.... bila siang aku turun... masing-masing adik beradik lintang-pukang....cenggini...kekekekek





Along

Haiqal

ShahFiq

Nengok dah pukul 8.30 pagi.. tapi masing-masing tengah syok berdengkur


Dah..dah.... bangun semua....dah tinggi matahari kat luar tu.... bangun.....





Wednesday, 12 September 2012

Aih... Mati Semuanye

Heheheheh apa da tajuk... memang tak tau nak letak tajuk kat entry yang ntah hape ke mende ntah... Aku saje nak citer pasal ikan dalam kolam yang konon2nye nak buat salah satu haiwan belaan.


Bila time aku balik keje..aku rajin jenguk  kat kolam ikan...... nengok bunga2...bunyi water feature..damai jerk rasa..saje nak release tension le konon. Hilang segala tension kat opis hilang tau... terapi minda semua tu... ..

Tiba-tiba ikan yang ada dalam kolam tu 80% dah mampos.. yang hidup pun cuba bertarung antara hidup ngan mati...Aik... apa sudah jadi...Aku sms Mr Chinta bagitau dia ikan tu mampos....hhmmm... Rupanye...

Ada yang mampos..ada yang mamai

Ari tu masa Mr Cinta masuk keje lambat kekonon tak de keje nak buat... dia tukar ler air dalam kolam ikan tu.. Al-maklum ler benda baru.. kotor sikit pun nak dicucikannye...kekekekek bagus..bagus... lain kali cuci lagi tau bila nampak kotor...

Bila dah tukar air dia gie le keje macam biasa... Ari tu katanye keje kat site Cyberjaya.. belakang umah aku le tu.. sebab tu dia masuk keje lambat... agaknye hati gumbira ler tu dah tukar air ikan hek....


Sian wey... nengok ikan-ikan tu bergelimpangan... banyak ari tu aku beli tau.. ikan talapia jerk.. tak yah pakai gas pun....

Pada firasat aku...kekekek... firasat...macam ahli nujum lak...ikan tu mampos sebab klorin..heheheh ye ke firasat aku tu... tak taruk anti klorin pun... tapi sebelum ni aku tak taruk pun ubat anti klorin tu.. tak mati pun...apsal hek..


Nanti lepas touch up kolam ni nak pasang pam air lak... tapi cam ne nak tarik wayar tu... lenkali lah fikir... oklah...babai.... aku ada keje jap....


Tuesday, 4 September 2012

Raya 2012 Versi Perak

Walaupun cerita2 pasal raya dah basi tapi aku tetap nak citer gak...kekekek kalau tak... tak de memori masa tua nanti...hehehehe..poyo jerk ko Mak Jemah ooiit...

Aku balik Perak petang raya pertama tu... selalunye raya ke-2 atau ke-3 aku balik..tapi tahun ni balik awal sebab Mr Chinta ada plan ngan adik-beradik dia nak raya kat Lumut hari raya ke-2 umah Pak Sedara dia.




Nie gambar masa perjalanan ke Lumut. Masing-masing ngantuk...perut lak dah penuh. Risau aku... takut masing-masing nak cari tempat membuang sisa-sisa makanan yang dah diproses tu.


ShahFiq main ngan sepupu dia

Haiqal

Masing-masing main pasir kat bawah umah erk lar sebab kalau dah balik umah nanti memang tak dapat ler ko nak genggam pasir debu-debu tu..mau naik hantu aku...

Sebab tu lah anak aku suka balik kampung..bebas agaknye...kalau kat umah tu macam terkurung dalam sangkar emas..kekekek emas ler sangat.....emas sebab tahun ni langsir aku warna emas..huhuhuhu


Atuk ngan waris-warisnya

Sebelum balik tu sempat lak aku suruh cucu2 pak mertua aku berbaris..berkumpul ngan atuk dia.... nengok tu atuk siap ada kerusi..siap tukar baju melayu lagik... 

Ye lah nak bergambar ngan cucu-cucu pewaris takhta Raja Sungai Sumun.kekekek... ajak opah bergambar..kata opah tak mau..opah tak sedia lagi ... mana nak sedia opah tengah siapkan kuih tapow anak cucu nak balik dah..... 

Amboi..amboi..amboi..nengok si ShahFiq tue... boleh lak selit kat celah2 atuk tue...semua atuk dia nak conquer...hehehehe

Salam...salam...kalau tak salam tak dapat duit raya

Murah rezeki anak-anak time raya nie... heheheheh kalau-kalau mak budak tengah kering boleh ler menyendeng kat anak-anak.....kekekekek... Yang tengah menghulur tu kakak ipar aku.






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...