KAWAN-KAWAN SAYA

Wednesday, 30 May 2012

Steamboat Tepi Pintu

Isnin baru ni kat opis aku ni buat steamboat lagi. Kali yang ke berapa ntah... Selagi ada permintaan n ada budget maka permintaan kita penuhi...

Kali ni tak buat kat tempat biasa. Kali ni pot cantekk punye... periuk kat tengah.. masing2 duduk bersila... yang mana dah kenyang nak bangun tak larat pun ada... hehehehe


 Bersila (Pinjam gambar Pn.Shubatul Islamiah)

Gaul...gaul..gaul...

Nengok gaul ler cam ne pun.. semuanye kata sedap... Sampai tersadai masing-masing... Apapun lenkali buat lagi hek.. Seronok makan ramai2 gini... buat steamboat ni tak yak fikir nak masak2... Cuma sediakan sos.. bawak bahan2 mentah...

 Sukenye Mak Buyong...

Ada kumbang 2 ekor

Opps... dilarang menonggeng


Makan ramai-ramai ni ape je semua sedap... masak campak-campak... tawar ke.. pahit ke.. masin ker... semuanye sedap..

Bila dah kembang bau... hhmmm ramai yang menjengok... apapun Alhamdulillah.. rezeki hari tu.....






Monday, 28 May 2012

Apam Indon

Jumaat petang ari tu aku balik awal sikit dari opis... malas nak bersesak jem sempena Himpunan Jutaan Belia kat Putrajaya. So dalam boring-boring tak de mende nak buat aku pun terfikir lak nak buat apam indon.

Aku gugel internet so dapat ler satu resepi... dari sis Blackmore dari forum cari. Hmmm kebanyakkan yang buat semua kata sedap... maka aku pun nak cuba buat gak... bahan2 lebih buat apam polkadot ari tu ada lagik.. 


Dah siap potong... Kat lapis atas sekali tu buruk sebab aku terlupa taruk kain kat penutup periuk kukus... Air kat pengukus meleleh n menitik kat lapisan atas apam.. so buruk le sesangat... mengelembung.. menggerutu..

Kaler plak cukup-cukup terang.. dengan merahnye menyala-nyala.. birunya... ngan hijaunye terang benderang.... tapi rasa lembut... hmm pada tekak aku.. ok ler... anak-anak pun mengulang makan... 

Lepas ni carik lagi resepi yang simple-simple... nak buat hilang jemu ... heheheh padahal kerje melambak-lambak.. 

Gambar tak ambik banyak pun... ada satu ni jerk pun.. itu pun teringat nak snap... 





Wednesday, 16 May 2012

Selamat Hari Guru 2012

Malam tadi anak2 sibuk cari hadiah untuk sambutan Hari Guru kat sekolah. Alih-alih aku bawak kat kedai 5 hengget. Masing2 beli 2 jenis hadiah. 

 Hinode Shop

Aku pergi kat Carrefour Puchong. Kat situ paling dekat ngan umah aku.

Aku beli bende alah ni ngan pasu untuk Along ngan Haiqal 2 beradik

Pagi ni Along ngan Haiqal sekolah pagi... awal2 lagi derang bangun sebab nak sambut hari guru.. hmmm macam aku dulu2... seronok kalau ada apa2 sambutan kat sekolah... walaupun kelat mata pagi2 nak celik... tapi seronok.

Lepas mandi selesai semua.. nengok2 jam baru pukul 6.50 pagi.. huk aloh... awal lak siap... Lepas hantar sekolah.. aku gie bercinta ngan Mr. Cinta kat kedai mamak sementara nak tunggu pukul 7.30 pagi... nak pegi keje masing2...


Dan kesempatan ini aku mengucapkan Selamat Hari Guru kepada semua guru-guru aku yang mendidik dan mengajar aku segala ilmu yang baik sama ada secara langsung atau pun tak langsung.. 

Sesungguhnya segala ilmu yang kalian curahkan akan aku manfaatkan untuk memperolehi cahaya dihari muka. Terima kasih yang tak terhingga dari aku sebagai  anak murid yang telah mengutip segala ilmu itu. Semoga guru2 ku sentiasa mendapat keredhaan dan keberkatan dariNYA. 

Kepada guru2ku yang telah menyahut panggilan Illahi.. ku doakan semoga berbahagia kalian disana... akan aku manfaatkan sebaiknya ilmu yang telah kalian beri untuk kalian peroleh manfaat disana kelak..








Tuesday, 15 May 2012

Percubaan Pertama Apam Polkadot

Hari Sabtu lepas aku try buat apam polkadot.. hehehe orang lain dah expert sampai berjual.. aku baru terhegeh2 nak mencuba.. Tapi tak pe lah semuanye demi anak-anak aku.

Bahan-bahan

Aku dapat resepi kat sini. Kebanyakkan bahan aku ikut seratus peratus... kecuali susu.. aku tukar ke susu kotak tu sebab nanti yang lain anak aku boleh minum.

Masa nak buat tu semua hero2 aku sibuk nak menolong... tak menyempat. Pas tu aku kata lepas dah bancuh baru tolong. Diorang excited sebenarnya... ye lah bukan selalu ibu buat kuih.

Nak susun paper cup dalam acuan

Along

Haiqal

ShahFiq

Nengok je lah gelagat diorang. Masing-masing nak menggodek. Sampai le saat dah bancuh n nak create lak.. Mula2 aku berangan nak buat apam lady bird tu... comel sikit khen..

Inti dia aku taruk coklat cip... malas aku nak bancuh coklat ntah hapa ke nama dia tu... heheheh resepi dah ada... tapi memang malas.. pas tu inti blueberry ada ler sikit aku buat... tak nak buat banyak inti blueberry.. takut tak laku... Budak2 khen suke coklat...
 


Tapi disebabkan kemalasan n penat... aku pun buat campur2... pas tu yang paling banyak opkos ler polkadot.. heheheh... sebab senang nak dot dot kan dia....

Kukus

Aku letakkan kain tu sebab tak nak bagi menitik air kat apam tu.. memang sifu yang bagi resepi tu kata buat cenggitu. Aku pun buat le cenggitu.. hik!hik!

Siap beli kotak angry bird.. kekonon nak buat angry bird

Siap

Hasilnye memang tak cantik..huk!huk!huk!... tapi anak2 aku suke... Anak buah aku datang umah pun laju jerk derang makan... sebabnye.. inti dia coklat... bebudak khen gemar coklat....

Along siap kata kat aku... kalau ada masa lagi ibu buat lagi hek... wah!wah!wah!! sukenye aku.. anak-anak laju makan air tangan aku... hmmmm....








Friday, 4 May 2012

Keretaku Dicium dan mencium

Cerita pun dah basi sebenarnya.. tapi tak pe lah... ada gak cerita. Hari Sabtu lepas aku jenjalan ngan anak2 aku... Time balik Mr. Cinta lalu ikut Puchong Permai.. kekonon nak elak tol.. kui!kui!kui!

Bulatan Puchong Permai

Kat bulatan tu jem sikit... pas tu kitorang macam biasa ler... jalan slow2.. sementara nak tunggu lepas dari jem... tetiba bunyi macam meletup.. aku tanye Mr Cinta kenapa langgar keter depan... dia kata ada orang langgar kereta kat belakang.

Perrgh... kene langgar.... tapi tak goyang beb keter aku... huhuhu aku tak sangka lak masa tu keter aku kene hentam dari belakang. 

 Cina ni hentam keter aku... nengok keter dia hancus.....

 Mr. Cinta tengah naik angin... Cina ni kata dia tak de duit nak tanggung... so dia suruh tuntut insurans dia jerk... Tapi cina ni kira bagus jugaklah... dia mengaku salah dah dari mulut dia memang tak putus-putus mintak maaf.

Bercakap pun berlembut jerk... Sebab dia tau dia salahkan... Sesetengah orang tu kalau dah salah tak nak ngaku langsung... n bercakap pun macam nak gaduh... Apapun memang aku angkat topi ler kalau masih ada lagi orang macam nie...

Ye lah zaman sekolah dulu dia belajar moral khen... dah tua harus dipraktikkan... bukan hanya sekadar di atas buku.

 Terburai

Keter aku plat no dah terburai cenggini.... sebab cium bontot kereta depan aku... jenisnye Alza... mula-mula aku takut gak.. nanti owner alza tu salahkan kami.. tapi bila dah turun bawak bincang... ok jerk....

 Tengah jenguk Alza yang tersondol

Panas terik masa tu... kalau tak masa ni dah sampai umah dah... boleh golek2 ngan anak2 depan tv... tapi sebab insiden ni... habis ler berpanas...

Sambil masing2 tengah bingung tetiba datang mamat sorang ni...

Orang yang uruskan claim insurans katanya...

Kalau hantar bengkel... keter aku tu kena tahan 10 hari dia kata... huhuhu lama jugak hek.... Sebenarnye keter aku tu tak de lari apa pun.. tak kemek... tapi cat dia pecah... ngan no plat pecah...

Bagus jugak keter aku tu... walaupun tak de value tapi kalau setakat tercium sikit cenggitu tak rosak... Pas dah bincang... kitorang gie balai polis buat report... nak claim insurans.. tapi ntah ler sampai sekarang tak
 claim pun lagi... lama no nak masuk bengkel tu.... Aku gie buat report kat balai polis USJ.

 Polis amik gambar keter aku

Sekarang ni aku pakai keter yang sopak bumper belakang sebab kaler dia pecah... hhmmm....  nasib aku ler.... 





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...