KAWAN-KAWAN SAYA

Monday, 30 January 2012

Pesanan Untuk Adik Aku....

Sebenarnye entry ni pun aku create khas untuk adik aku Asyraf Khalil. Dia tengah study kat KIPSAS Kuantan. Ambik jurusan Undang-undang & Syariah. Bakal peguam tu....

Single lagi... nak booking masih open..

Ok... kita mulakan hek....

Kalau ko terbaca entry ni... memang kakak buat khas untuk ko ni tau Aserap.... Aku suka bila ko dapat offer study kat Kuantan tue... 

Memang aku yang suruh mak ngan abah desak ko untuk pilih course undang-undang tu... dan dalam masa yang sama ko pun suka course tu... maka makin berbunga hati aku... untuk nengok ko berjaya. Aku pasti mak ngan abah pun pasti nak nengok ko berjaya.

Mula2 aku nak sentuh... 

Kawan

Kalau ko nak berjaya... pastikan ko bijak pilih kawan... kawan tu cermin diri kita... kalau kita pilih cermin yang rosak... maka rosaklah imej kita... kalau kita pilih cermin yang elok... maka eloklah imej yang kita dapat. 

Kita tak perlu terlalu mendesak untuk orang berkawan dengan kita selagi kita belum menilai siapa dia. Ingat ye... pilih kawan2 yang elok untuk memperoleh manfaat yang baik...

 
 Ilmu

Dengan ilmu kita mampu mencorakkan kehidupan kita. Dengan ilmu jugak kita mampu jadi pemikir.. Jangan anggap ilmu itu hanya sekadar diatas kertas. 

Kalau kita pandang ramai orang2 yang berjaya didunia ni asalnya pernah hidup susah... miskin... malah ada yang melarat... tapi ilmu mampu mengubah segalanya.... 

Sebab tu kalau masa ko kecik2 dulu aku cukup marah kalau ko langkah buku ko...ko baling2 buku ko... ini lah sebabnya... sayang sangat kat ilmu.. ilmu pelita hidup kita.


Kelab dan Persatuan

So aku tau setiap pelajar mesti akan join persatuan... kelab2 yang best untuk mengambil cabaran kehidupan. Tak kisah ler dari mana kelab/persatuan tu datang... Sesungguhnya aku kat sini sebagai kakak nak ingatkan ko jerk dik.... 

Ko pun tau ko amik jurusan syariah... nanti macam2 kumpulan yang menyatakan mereka berteraskan ISLAM untuk pengaruh ko join deme tu.. Aku tak suka kalau ko join Tarekat ker... Tabligh ker... ala2 Arqam tu ker... memang aku menentang... kalau ko join dik...

Kalau rasa nak dekatkan diri ngan TUHAN.. tak perlu untuk kita rapatkan diri dengan kumpulan2 ni... macam2 cara lagi untuk itu. Cuba ko nengok abah kita... dia tak perlu join kumpulan2 tu semua... masyarakat tetap hormatkan dia dan mengangkat martabat abah kita.. sehingga dia diberi kepercayaan untuk memegang jawatan Nazir di masjid.

Abah kita tak perlu bungkus kepala tebal2 untuk mencorakkan diri sebagai ekstrem.. tetapi suara dia selalu kita dengar melaungkan azan di masjid... Adakala hari Jumaat... dia yang mengimamkan sembahyang Jumaat.. dia yang baca khutbah jumaat... Dia naik mimbar dik.... Alhamdulillah... kesimpulannya...ko jadikan Abah kita contoh... sudah cukup untuk menguatkan semangat ko. 

Sikap a.k.a attitude

Attitude... macam2 sikap manusia nie... kalau kita nak berjaya... kunci utama adalah attitude... Sikap yang  membawa kejayaan dalam kehidupan. Dengan sikap yang elok kita menjadikan nilai kehidupan kita terlalu berharga dimata orang lain.

Aku bagi contoh abah kita juga... tak payah kita nengok orang yang jauh dengan kita... cukup dengan orang yang paling rapat dengan kita. ABAH... aku rasa masa dia kerja dulu... 

Kita selalu dengar dia membebel pasal masa... tak sempat itu.. tak sempat ini... ya.... dia orang yang cukup pentingkan masa... aku sendiri pernah kene berleter sebab itu... Ini salah satu attitude yang baik untuk kita jadikan pegangan. 

Sikap Jimat cermat. Ya.. abah kita yang kita perlu jadikan contoh.... dulu cukup susah kita nak huhahuha.. beli bende mengarut-ngarut... kalau aku nak dulu pun kene mintak mak tau.. ko kira ok sikit ler... abah nak layan sikit2.. 

Dengan adanye attitude ni... kita adik-beradik mampu tersenyum hingga hari ini... walaupun kita pernah menumpang senang abah kita. 

Hormat menghormati. Kalau kita nak orang hormat kita... maka kita kena hormat orang dulu. Jangan marah kalau orang tak hormat kita... sekiranya kita tak hormat orang... Zaman sekolah dulu cikgu2 selalu ingatkan kita supaya menghormati orang sekeliling terutamanya orang tua.... Bila dah habis sekolah kita perlu terapkan dalam jiwa kita.

Aku sentiasa berdoa untuk ko terus berjaya... ingat dik... jangan ko hampakan harapan mak ngan abah.... mak ngan abah target ko jadi peguam... paling tidak pensyarah.... tunaikan itu untuk mereka... mereka telah bersengkang mata untuk membesarkan ko...



Aku pun turut gembira sekiranya ko berjaya... kerana aku tahu jika kau berjaya... mak dan abah aku telah berjaya mendidik ko dengan pelbagai cabaran. Ingat antara kita tiada yang membezakan... Semoga ko berjaya dilandasan yang benar... Seccess untuk diri ko...









Friday, 20 January 2012

Limau oh! Limau

Heheheh... lama beno aku tak update blog... sampai ramai yang sound... lame tak update.. sebenarnya Mak Jemah memang malas... lagi satu penyebab paling utama adalah tak de idea yang nak di kongsi.

Okeylah.. kali ni aku update le blog yang dah nak bersawang ni... aku nak cite pasal limau... ngeheheh. mana taknye.. kat opis aku ni penuh ngan limau. 

Asal berjalan sikit bau limau... asal lalu jerk ader bau limau. Sampaikan bawah meja pun ada limau.. Bak kata orang... bukan aku yang kata tau...  kentut pun bau limau.

Macam-macam jenis limau yang aku dapat. Ada aku bagi orang... ada yang aku bawak balik. Shahfiq pun memang suka buah limau nie... so bila dah anak aku suka aku pun selalu ler pungut limau2 yang gred best2 besar2... bulat2... untuk dia makan.

 Ni limau yang biasa


 Ni manis.. besar... siap ada jongkong emas lagi


Jongkong emas dalam kotak limau


Nie aku siap sedia bawak beg nak tapow bawak balik...

Kepada yang sudi beri kami limau.. terima kasih banyak2. Semoga bisnes anda semua bertambah maju...

Monday, 9 January 2012

Persekolahan Sesi 2012

Anak2 aku dah start sekolah. Along darjah 2.. Haiqal darjah 1.  Cepat betul masa berlalu.. tup2 dah sekolah masing2. 

Rasanye aku baru jerk masuk kelas darjah 1... hehehe.. seronok jugak... masa aku darjah satu.. habis jerk kelas terus lari gie kelas abang aku.. berdiri depan pintu.. masa tu aku khen chomel... sampai cikgu panggil aku masuk...

Opps... melalut lak.... pagi2 anak2 aku sekolah agama.. tengahari baru sekolah kebangsaan... nasib baik masing2 sekolah agama time sama. 

Aku ingatkan sorang pagi sorang petang... Bagus jugak sama.. tak de lar Haiqal yang baru masuk darjah 1 tu terkontang-kanting sesorang.


Sekolah Agama

Aku sekolahkan dia tempat sama tahun lepas. Sekolah Agama An-Najjah, Putra Perdana. Ramai budak2 pindah sebab ada sekolah agama baru kat area umah aku tu.

Tapi sebenarnye sama jerk. Bayaran pendaftaran sama.. bulan2 pun lebih kurang... so aku teruskan jerk derang kat sekolah tu.. masing2 dah selesa kat situ.


 Along ngan Haiqal

Lepas abis sekolah agama dalam pukul 1.20 petang derang gie sekolah kebangsaan pulak. Along macam biasa ler.. dah biasa sekolah dia ler katakan. Sampai jerk sekolah terus dia babai kat aku... huhuhu


Masa rehat. 


Masa ni hari pertama... mak bapak terus sambar anak2 lepas keluar kelas. Heheh aku pun cenggitu gak. Takut dia tak jumpa pas tu nangis lak... hancus lak....


Lepas rehat beratur


Sementara aku tunggu Haiqal beratur.. Along lak rehat.... 



Apapun semuanya berjalan dengan lancar. Semoga anak2 aku memanfaatkan peluang belajar yang ada. Ingat duhai anak2ku sayang... hanya ilmu yang dapat memartabatkan hidup kita. Dengan ilmu kita mampu menjadi pemikir. 



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...