KAWAN-KAWAN SAYA

Wednesday, 5 December 2012

Cat Tembok Pulak

Ari Ahad ari tu.. aku balik Puchong.... ye lah.. musim cuti sekolah ni aku kene pindah Sungai Way buat sementara waktu.. sebab time aku keje anak-anak aku duduk ngan mak aku. 

So aku kene ler lepak Sungai Way... kalau tak nanti anak2 aku buat hal sebab tak nampak muka ibu diorang yang garang ni.

Masa balik dari beli sarapan pagi tetiba terfikir lak nak cat tembok umah... ye lah... tembok dah ikat batu... dah sampai berlumut pun... tapi tak cat-cat jugak.... So Mr.Chinta pun kata ok.. kitaorang pun gie cari cat kat hardware.

Dah naik lumut tembok umah aku tu.

Mr Chinta

 Batu Botol

Eh.. aku pun cat jugak tau... Batu botol tu aku cat. Warna hijau cair.. itu pakai lebih-lebih cat lama. Gigih aku cat sampai celah-celah botol tu.


Dah siap sebahagian jerk. Aku berdua laki bini jerk yang cat... hehehehe tak de upah-upah orang.. sebab tak de duit...kekekekek


Bila dah siap luar kami cat kat dalam lak... cat tempat sampah ngan kolam. Kolam ikan yang tak berapa nak jadi lagik. Hmmm... sedap sikit memandang bila dah tukar cat ni...



Dari pandangan sisi

Minggu ni nak sambung sikit lagi.... tembok tepi tu tak siap lagi.

Tangan aku

Lepas dah duduk 5 tahun nnti umah aku tu.. aku nak tukar cat luar keseluruhan... tapi rasanye kene upah orang cat.. nak-nak yang tempat tinggi.. susah nak capai...


Berangan nak ala-ala kaler milky plum. Batu botol tu tukar kaler Coklat gelap. Pagar pun tukar kaler coklat gak. hehehehe berangan tak kene bayar. Lagi pun lambat lagi.. sempat kumpul duit... hik!hik!hik!...



Wednesday, 21 November 2012

Al-Fatihah untuk Mak Long

Salam... Minggu lepas Mak Long menghembuskan nafas terakhir..sakit stroke ngan sakit tua... tak silap aku hari Sabtu...lepas Maghrib. Seingat aku.. aku baru balik dari majlis bertunang adik ipar aku... 

Sampai jerk Sungai Way aku terus hadap Mak Long.. masa tu dia ada lagi... aku tak kenal sebenarnya tanda2 orang nak pergi ni... 

Aku suapkan Mak Long susu campur ubat... aku bisik kat telinga dia... "Mak Long...kalau Mak Long sayang Kakak.. Mak Long kena telan susu ni" pas tu dia pun telan air susu tu... aku tak pasti air mata dia mengalir tu sebab apa... 

Sesekali aku nampak air mata menitis.. aku lap... masa tu aku ngan kakak ipar aku.. so kami pun tukar lampin dia... saja2 nak belajar... bukan apa.. hidup ni ibarat roda... semua tu kita mesti belajar.... 

Lepas tu petang tu aku datang lagi... saje.. aku memang suka menyibuk kat umah tu... kekekek... eh gelak lak.... padahal cerita sedih ni...huhuhuu... 

Masa aku datang sekali lagi ramai aku bawak pengikut... ada anak buah aku.. anak2 aku.. adik aku.. kakak ipar ngan adik ipar aku pun ada... saja buat riuh rumah katakan.... dah masuk Maghrib kami berdedai balik... 

Masa dah lepak2 tu tetiba Along Sany... datang... dia panggil abah aku... suh nengokkan Mak Long... Kami pun berdedai seisi rumah ke rumah Mak Long... Rupanya... Mak Long dah tak bernafas... oh.. sedih aku.. down rasanya semangat aku... 

Abang aku ngan Along Sany gie klinik terdekat untuk dapatkan pengesahan doctor... sementara nak tunggu doctor tu hati kami tetap tak leh terima yang Mak Long dah tak de... kami cari nadi dia... last sekali aku suluh mata dia... bila dah tak mengecil anak mata dia.. hati aku dah rasa yang memang dia dah tak de... 

Bila doctor dah sahkan yang Mak Long dah tak de.. laporan polis dah buat  untuk permit pengebumian, baru kami sebarkan berita pada saudara mara Mak Long.. Orang Masjid dan orang yang menguruskan jenazah.

Owh... saper Mak Long ni... aku lupa nak bagitau... dia jiran aku kat Sungai Way... tapi aku rasa hubungan jiran tu dah tak de dalam istilah kamus hidup aku. lebih dari sekadar jiran.. masa mak abah aku kerja... aku duduk ngan dia... lepak umah dia.. kiraye ala-ala pengasuh aku.

 Mak Long

 Bila aku susah ke.. sakit ke.. tak pernah dia tak de kat aku... masa aku bersalinkan anak sulung aku pun dia ada menunggu aku kat spital. Antara wanita yang aku senaraikan terbaik dalam hidup aku....

Pukul 8 pagi aku bergegas pergi Mydin cari kain batik untuk diberi kepada orang yang menguruskan jenazah Mak Long... Aku dengar pukul 10 pagi nak mandikan jenazah.. 

Dalam pukul 9.40 pagi gitu tetiba abah aku tipon.. dia kata Mak Long dah nak dikafankan... apa... eh... nanti-nanti... tunggu aku... jangan kafan lagi.. aku nak nengok muka dia....

Walaupun aku tak cium untuk kali terakhir.. sebab aku ni ntah ler nak kata hapa.. tapi memang tak reti nak cium orang meninggal.. tapi sempat aku nengok muka dia dah cantik untuk menghadap Allah yang satu.

Aku tak gie hantar Mak Long kat kubur.. anak-anak aku ikut abah aku untuk hantar Mak Long ke rumah baru dia. Semoga Mak Long bahagia di sana...

Jenazah diusung ke dalam van (gambar kredit to Pak Tam Is)

Along sedang berucap (gambar kredit to Pak Tam Is)


Abang aku ngan Mr Chinta pun ada.. tapi tak nampak lak muka Mr Chinta..ada kat hujung tu.. (gambar kredit to Pak Tam Is)


Liang Lahad (gambar kredit to Pak Tam Is)


Bersemadilah dikau dengan aman disana (gambar kredit to Pak Tam Is)

Gambar budak kecik dua orang kat hujung tu anak-anak aku.. Mula2 aku tak kasik ikut..ye lah diorang nak ikut abah aku... Abah aku sibuk menguruskan urusan perkuburan...kang deme mengacau haru jugak... ntah macamana lepas jugak 2 beradik tu ikut.

Lepas dah kebumi macam biasa ler... kami uruskan Majlis tahlil.. 3 hari berturut-turut untuk Mak Long... Semuanya berjalan lancar... Alhamdulillah.. terima kasih kepada semua yang membantu menguruskan majlis tersebut.

 Majlis Tahlil

 Menu Majlis Tahlil ke-3


Dah seminggu lebih Mak Long kat sana... aku pohon kepada kalian yang membaca blog aku ni... sudikanlah sekirakan kalian sedekahkan kepada Arwah Mak Long Al-Fatihah... dan aku ucapkan ribuan terima kasih untuk tujuan itu....

Al-Fatihah

Dah sememangnya janji Allah itu pasti... setiap yang hidup pasti akan merasa mati...maka terputuslah segala amalan kita didunia kecuali 3 amalan yang masih diterima sebagai pahala di akhirat nanti walaupun kita dah meninggalkan pentas dunia. 
1) Amal Jariyah
2) Ilmu yang Manfaat
3)Doa dari anak yang soleh

Sekian wassalam...


Friday, 16 November 2012

Tahniah ... Achik....

10.11.12 ari tu adik Mr. Chinta kawen... eh bukan... tunang.... adik ipar aku le tu.... tema kelabu... sib baik aku ade baju kelabu... Kami anak beranak balik pukul 4 pagi... sampai sana pagi jugak...hehehehe

Sebelum tengahari macam2 jugak sempat buat... yang aku sempat amik gambar.. gambar mak mertua aku buat pulut kuning... 

Heheheh berapa kali aku kene halau sebab nak curik ambik gambar dia...hahahaha... tak kira nak jugak amik gambar mak buat pulut.. kekekekek... ni bukan anak menantu tapi anak hantu.... hahahah gelak besar.


Pulut Kuning

Anak2 aku pun pakai kelabu gak

ShahFiq Sayang

 Tepak Sirih

Hantaran 

 Yoep

Ni masa tengah tunggu rombongan meminang datang... dalam pukul 3 lebih baru sampai..katanye sangkut kat Sekincan. Yang baju kunin tu Abang Ipar aku.. 

Mr. Chinta ngan Abang Ipar dia

Yang Ni Cinderella..kekekeke

Cup Kek Coklat tu aku buat..kekekek interframe

Pilih-Pilih

Bila dah pukul 3 lebih tu rombongan meminang pun sampai... ha... cepat... pengantin dah kebasahan... eh pengantin...boleh lah....pengantin....

Haiqal ngan Achik

Pihak Keluarga Lelaki


 Cincin Disarung Ke Jari Manis.. 

Itu tandanya dia telah berpunya. Dah jadi tunangan orang dah dia... darah manis tu... jaga-jaga hek... orang tua2 kata banyak dugaan dalam tempoh bertunang. Kena banyak bersabar...

Bakal Mak Mertua ...Pergh... Mak Mertua senyum jerk....

Senyum Tak Perlu kata Apa-Apa

Ngan Mertua Aku

Kek Tunang Iedan Dan Shiela.. heheheh double Dan

Apa-apa aku doakan kalian sentiasa berbahagia... dalam tempoh bertunang ni jaga tatatertib kita sebagai insan berbangsa Melayu... jaga maruah diri sekaligus maruah ibubapa kita....

Pelajari ilmu rumahtangga supaya hidup sentiasa berlandaskan kebenaran... tanamkan sifat jujur antara satu sama yang lain.... sayang menyayangi dan sentiasa saling menghormati... kerana kerukunan rumahtangga akan sentiasa terpelihara dengan adanya sifat yang baik mengiringinya.

Sekian Mak Jemah berceramah...heheheheh

Wednesday, 14 November 2012

Hari Jalinan Mesra SKTPP2

Hujung persekolahan ari tu sekolah Along n Haiqal ada buat hari terbuka. Mak bapak datang amik report card. Aku cuti ari tu.. Mr Chinta pun cuti gak. Sama2 kami leh dengar apa masalah kat sekolah...

Haiqal

Along tengah susun kertas kerja sepanjang tahun 2012

Cikgu kelas Along

Masa jumpa cikgu2 derang ni... ada gak cerita yang best... ada gak cerita yang tak best.. cam suka main kat kelas... kekadang leka time cikgu mengajar.. Macam Haiqal cikgu dia kata... kalau bergurau mesti kasar...

Kekekek memang aku akui.. kalau Haiqal bergurau memang kasar. Kalau tak puas ati main tangan jerk.. heheheh... tu sebab kawan2 dia memang jenis kasar cam dia gak... Tapi cikgu kata kalau masa belajar.. dia tak faham... soalan bertubi2 dia tanye cikgu. Jangan tak caya Ketua Kelas tau Haiqal tu... heheheh.

Along lak tak de apa sangat. Cuma kalau dia dah jemu masa dalam kelas.. mula ajak kengkawan berborak... kira sama le cam aku dulu... kalau mata dah ngantuk mula cari hal.... Apapun kira ok ler prestasi... cuma tak naik dan turun kelas masing2.

Lagi pun aku dah warning kat diorang ber2.. kalau turun kelas..siap korang... heheheh sib baik tak drop... kalau tak jumpa ajer habuannya....kui!kui!kui!...

Suasana dewan terbuka. ShahFiq sentiasa ada berkicau kat situ

Abah yang sentiasa menyokong anak2

Kepada anak2 aku... semoga kalian teguh pendirian mengejar ilmu kerana dengan ilmu kita mampu mencorak masa depan kita yang cemerlang....




Friday, 2 November 2012

Selamat Hari Jadi Abah & Welcome To The World Muhammad Harith Mishary

Semalam Hari Ulang Tahun Kelahiran Abah aku yang ke 64 tahun. Semoga abah sentiasa diberkati, diberi kesihatan yang baik.. untuk terus menghambakan diri pada YANG MAHA ESA. 

Abah Tercinta

Tahun ni beliau dikurniakan seorang cucu lelaki sebagai hadiah hari jadi pada hari dan tarikh yang sama...Cucu atuk....Tahniah pada adik aku dan isteri atas kelahiran anak ke-2

 Berat 3.9kg... 

Potong perut mak dia.... kalau normal...mau kengkang 2 bulan ibu mengandung...kekekek... pipi dia tembam.. teringat masa beranak kat ShahFiq dulu... berat 3.7kg...normal...heheheh sebulan jalan mengengkang....

Semoga baby jadi anak yang soleh. Sentiasa patuh pada perintah Allah...sentiasa akur nasihat yang baik dari ibubapa...






Raya Haji 2012

Dah seminggu raya berlalu..aku lak baru nak update blog cerita pasal raya..Raya baru ni jatuh hari Jumaat..kiranye 2 khutbah raya haji tahun ni hek....

Bagus..bukan senang nak dengar 2 khutbah dalam 1 hari Jumaat yang mulia. Tahun ni raya kat Sungai Way gak...

Tahun ni raya meriah.. semua adik-beradik aku ada... dah kira kalah raya puasa ari tu.... Riuh rendah ngan suara bebudak. Makan macam biase ler.. ada ketupat.. rendang..kurmak ayam...kari..lodeh..kuah kacang.. sambal sutun pun ada.

Kali ni aku tak snap gambar makanan 1per 1. Malas. Lagi pun aku dah semakin malas nak update blog sebenarnya... 

Bacaan Doa Hari Raya

Sabar menunggu makanan

 ShahFiq Sayang

Lepas makan-makan tu ada lak buat potong kek sempena hari jadi anak beranak dalam family besar aku ni... Dari Atuk... sampai ke cucu.... 

Cheese Cake SR

 Bacaan Doa oleh Abah aku

Sebelum potong kek kita baca doa selamat dulu... semoga keberkatan sentiasa mengiringi perjalanan family kita. 

Nengok tu cucu-cucu atuk berkerumun menghadap kek... tak nye heran atuk tengah baca doa.. tak de di tadah2 tangan... nak kene babap ni...hehehehe biasa ler bebudak... xcited nengok kek yang ceria..

Potong Kek

Lepas potong kita ngap ler...heheheh .. sedap kek tu..ada cheese..mashmallow....yum!yum!!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...