KAWAN-KAWAN SAYA

Friday, 28 October 2011

Semalam Aku Tercuti

hik!hik!hik! tajuk ntah hapa kemente ntah... Saje jerk nak cerita pasal semalam..... kenapa aku tercuti.

Aku semalam macam biase jerk... dah siap-siap gie kerja... dah sampai pun opis.... tetiba masa kat lift nak naik opis hubby aku tipon... katanye Haiqal tak sekolah semalam... lar ye ker... 

Cam ner aku tak tau yang dia cuti.... grope-gropenye dia tak bagi aku surat yang menyatakan dia cuti... grrr.... nape tak kasik tau ibu Qal.... ini boleh mendatangkan hangin kat ibu.... kekekeke...

Surat yang baru keluar dari beg Haiqal

Haiqal siap boleh kata kat abah dia yang dia dah kasik aku surat tu... ish... aku dengar dari dalam tipon... pas tu "sleng" bapak dia tu pun dah berbunyi cam tak puas ati jerk... 

eh.. amboooiii!!!!...ader plak nak salahkan aku lah.... dah memang anak miker tak bagi teman surat tu.. sebab tu teman taknye menahu Haiqal tu cuti.....
 
Aku pun balik ler rumah nak amik Haiqal... bawak opis sementara nak tunggu sekolah agama petang nanti...biar ler dia lepak kat opis aku.... Lepas amik Haiqal aku pun blah.... terus gie opis.... 

Dah sampai basement... dok melilau cari parking... ye lar dah pukul 9 lebih... mane nak dapat parking.... sebelum balik tadi memang canteek jerk aku dapat parking VIP... ini time dah penuh... mane nak dapat parking lagi...

Tetiba..... berbunyi lak tipon aku.... hubby aku tipon... ee...ehhh..... naper gelak2.... hmmm.... keter dia abis minyak kat hway... ggrrr...... geram Mak Jemah....  tak sempat aku masuk opis.... dah kene blah  balik.... 

sambil2 tu aku membebel sikit... naper tak isi minyak dulu sebelum keluar hway... dia kata ingatkan sempat sampai pam minyak... ha... sempat ler sangat... kan dah tersadai kereta aku tu kat tepi hway.... ish... ish... ish...ish.... Abis tue cam ner... aduh... dah pukul berapa Mak jemah tak masuk opis nie.....

Dah pukul 9.20 pagi

Lepas putus jerk call tu.. aku pun tak melilau lagi cari parking... terus cari jalan keluar...kekekekke kang tak jumpe jalan keluar lak susah dah ha..... terus gie pam minyak... botol memang dah memanjang ader kat bonet keter aku tu... isi minyak dalam botol.. terus gie destinasi sasaran.. heheheh...

Sampai jek... hubby terus menerpa aku... eh.. bukan aku.... botol minyak... botol ayor mineral aku dia potong.. buat corong nak masukkan minyak dalam tangki...

Potong Botol Mineral

Tuang

 Haiqal dah siap nak gie opis aku... kiranye hampa ler derang tak dapat gie opis aku... ntah mende yang ader kat opis aku dia beriya beno frust tak dapat gie...




Dah gerak....

Nengok kereta yang hubby aku bawak dah menghala ke Putrajaya.... kekekeke maksudnya dia pun cuti... heheheh suka-suka... Mak Jemah suka kalau dia pun cuti sama.. ye ler khen... aku susah2 menghadap "masaeellahh".... siap cuti lagi.. kalau aku cuti sesorang.. tak syok ler khen....

Ha... cenggitu ler ceritanye ngape aku tercuti semalam... cuti yang tak dirancang.... tapi syok juga...... ngeheheheh....






Monday, 24 October 2011

Kelas Belajar Sembahyang Darjah 1

Sabtu lepas Along ada kelas belajar sembahyang.. anjuran sekolah dia...Semua budak2 darjah satu kene datang kelas nie... pagi2 dia suruh aku kejutkan. 

Masuk kelas pun cam biasa.. macam masuk sekolah harian.... Kelas start dari kol 7.30 pagi sampai 12.30 tengahari.

Sebelum tu dia suruh aku sediakan sejadah, selipar jamban(nak amik air semayang senang kot) songkok ngan bekal air minum... 

Lebai Along


Adik-beradik dia pun semua aku kerah bangun sebab nak hantar Along... kekekekek gaya nak hantar masuk universiti lak.. sekampung hantar.... 


 Kereta2 yang menghantar anak2 ke kelas


Time Balik. Masing-masing tunggu mak bapak datang..

Bila dah balik.. melupur2 dia bercerita pasal belajar sembahyang tu... "Along dah tau apa yang ustad ajar" memang ler dah tau... sebab aku dah ajar..ekkekekekek...   Lepas ni jangan tinggal sembahyang tau...

Rempah Gulai Darat

Aku sejak menjak ni memang nak cari rempah gulai darat. Tapi susahnye... bukan apa anak aku suka sangat makan nasi kukus.... kuah dia gulai darat nie ler...

 Cenggini ker.... Tapi aku google dah macam2 versi rempah cap rose ni...

Member aku kata kene cari rempah tu  kat Terengganu/Kelantan... aduh hai.... ntah bila nak sampai sana.... Aku suka jerk kalau nak berjalan kat sana... aku suke ajer... Apa kata Mr. Chenta....


meow.....

Selalu aku beli nasi kukus tu kat area umah aku... memang sedap..... kalau anak aku makan.. memang bertambah2... sebab tu lah aku tengah berusaha nak dapatkan rempah tu.. nak buat sendiri... hmm.... biar dia makan sampai menjilat jari air tangan ibu dia ni ha...... miahahaha


Ari tu aku cuba jugak buat kat umah... aku buat time hubby aku tak de... aku pakai resepi yang tak der rempah gulai.. tak sedap pun... tak rasa hits... yang macam aku rasa.... 

Last2 bila tak berapa rasa aku pun yakinkan diri aku.. aku campurkan pulak dengan rempah kerutuk Adabi... Alih2 jadi rasa hapakemende ntah.....aku pun tak tau... tapi anak2 aku laju ajer makannye...


Rempah Kerutuk

Frust jugak bila masak tak jadi nie... Rasa nak buang jerk... tapi sebab ada rasa... maka aku pun hidang jerk ler kat anak2... Dengan berpeluh-peluh anak2 aku makan dengan seleranye walaupun gulai ibu dia tak menjadi... kehkehkeh!!! 

Dari elok2 namanye Gulai Darat... maka aku tukar nama gulai tu menjadi Gulai Darat Terkutuk... sempena bercampurnye resepi Gulai Darat dan Kerutuk... heheheheheh....

Lepas nie.... kawan2 aku yang nak balik jerk Kelantan/Terengganu... akan aku kirim rempah gulai darat nie... Nak-nak lepas ni Raya Haji... mesti orang belah2 sana balik kampung... ngeheheh Mak Jemah suka... boleh Mak Jemah kirim... 

Geng2 yang nak balik tu jangan segan silu bagitau Mak Jemah yang korang nak balik kampung....




Tuesday, 18 October 2011

Outstation Lagi

Dah 2 hari aku bersendirian ngan anak-anak. Hubby outstation lagi... heee... tak suke betul aku.... sejak menjak ni memang asyik kene tinggal ajer... Itu membuatkan jiwa wanita aku ada kalanya memberontak...



Hubby aku orang teknikal... buat kerja bermain dengan wayar... bermain dengan tenaga elektrik... berdepan dengan clients. Kalau ada arahan keluar.... maka dia keluar.... nak cari makan punye pasal.. it's OK... dah kerja dia cenggitu.. what to do khen...

Pasrah dalam kesedihan


Aku bertiga ngan anak2... balik kerja terus beli makanan... lepas makan.. semayang... terus tidow... anak2 aku dah reti buat kerja sendiri.... kalau ngantok depa terus tidow sebelah aku.




Apapun.. aku dah tak reti nak cerita apa untuk entry kali ni... cukup sekadar nak katakan aku bersendirian untuk sekian kalinya....



Monday, 10 October 2011

Jalan Petang @ Pantai Bagan Lalang

Petang semalam lepas golek-golek kat umah sebab kepenatan layan karnival kat sekolah Along.. tetiba aku terfikir ... cewah.. terfikir gitu.... nak gie pantai... biase ler yang paling dekat kat umah aku Bagan lalang... kalau Morib tak best berlumpur... Aku pun meow..meow sikit kat hubby... walhal jam dah pukul 5 petang pun.

Hubby aku macam OK jerk... wah.. lepas dia kata OK jerk.. terus aku bangun... suruh anak2 tukar baju apa yang patut... dah siap terus keluar... kejar masa ~~yang~~ dah petang.... Jalan-jalan alih2 sampai pantai dah pukul 6.. hmmm nampak kereta banyak dah blah... senang dapat parking...

Petang-petang air pun pasang.. tak panas sangat... bila sampai aku suh anak2 terus mandi... semua aku suruh buat terus.. tak boleh tangguh2 dah.. sebab dah petang... 


Ha.. apa lagi.. gie ler mandi. kang malam tak dapat mandi pulak


grrr.... sejuknye


Alololo.... naper cayang ibu nie.... takut air ker. 


Mula-mula sampai... sampai ler dah nak balik si Shahfiq nie asyik peluk peha abah dia jerk... takut hanyut agaknye.




Kami punye




Cantiknye hotel tu.... Mr.Chenta...anniversary kita yang ke 10 nanti kita gie sana hek.. boleh ler...boleh ler...


Dah main kat air.. naik darat pulak


Aku dan Dia... 

Bersamalah kita berdoa
semoga cinta kau dan aku
Bisa tembus ke pintu syurga
Bersama rahmatNYa

Alahai tetiba lak aku jiwang....


Meniarap atas pasir... hep.... nanti ibu kene cuci baju  tu.. penuh pasir dik...


Cinta hati kami


Main pasir




Dah jom balik.. bilas2 badan... siap bukak baju lagi....


Ha... lari...lari..... keh!keh!keh! debapnye ko... berlipat-lipat... tau lak ko malu hek... kalau ko kat umah tu.. terjoget-joget tak de seurat benang... 


Lepak-lepak kat situ dalam sejam jerk. Lepas balik nak hantar Shahfiq balik Sungai Way.





Karnival Keusahawanan SKTPP2

Ari ahad baru ni sekolah anak aku ada buat karnival keusahawanan.  Aku satu family join gak. Tapi aku gie dalam pukul 11 lebih. Macam-macam ader kat sana.. makanan.. mainan macam-macam ler.


Nie gerai jual nasi lemak


Ramai gak yang masih stay walaupun matahari dah atas kepala...


Along ngan Haiqal mula memperabiskan kupon masing-masing


Beli lauk.. aku nampak gulai rebung.. terus aku beli.. baju hijau tu cikgu-cikgi sekolah tu... ngeheheh masa karnival tu dah nampak bibik2 dah masing2.. melayan pelanggan masing-masing.


uittss... badut pun ader... anak aku berbaris nak beli belon.. mahey gak belon tu... 4 hengget...


Tengah berbaris


Anak aku beli kupon padah-padah banyak... mula2 aku bagi sepuloh hengget jerk... bila dah abis nanti beli lagi.. grope2nye dia dah beli awal.. dekat 50 hengget.. pakai duit raya katanye... perghh... 50 hengget... senangnye ko keluarkan duit banyak tu....

Bila dah tak tau nak beli aper kat sekolah tu ari tu... aku pun suruh derang masuk taman arnab. Nengok-nengok arnab. Walhal kat umah aku ader jerk arnab 2 ekor. Tapi memang dah tak tau nak pakai.. kalau duit boleh disimpan-simpan. Ni kalau tak abiskan bukan boleh pakai lagi...


Taman Arnab




Arnab-arnab yang digodek oleh budak-budak


Lepas masuk taman arnab.. aku suruh plak budak2 ni naik kuda... ngeheheh memang tak tau nak buat mende kupon tu...


Mula-mula aku suruh shahfiq naik kuda tu... siap dah Q lagi.. alih-alih takut katanye... aku terpaksa tukarkan Q dia tu ngan along.


 Along lak tunggu giliran naik kuda


Naik kuda kecik


Suke ko hek


Nie plak tengah tunggu Along naik kuda... memang dah tak reti nak buat mende sangat ler tu... kupon berlambak lagi.


Ni tukar kuda lain lak.. semata-mata nak habiskan kupon.


Haiqal lak aku suh dia naik kuda.. tak mau.. takut jatuh katanya... hehehe badan jerk sasa tapi penakut 

Lepas habiskan kupon aku pun balik. Panas terik lak ari minggu ari tu. Tapi happy jugak ler gie sana.. walaupun karnival untuk budak sekolah.. macam biasa ler.. mak budak yang lebih-lebih...





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...