KAWAN-KAWAN SAYA

Wednesday, 28 September 2011

Ulang Tahun 31

Hari ni 28 September 2011 cukup umur aku 31 tahun... Selama 31 tahun aku menjalani kehidupan sebagai hamba Allah dimuka bumi pelbagai suka duka yang telah aku tempuhi.... Segala pengalaman yang aku tempuhi akan aku jadikan azimat untuk meneruskan hidup yang lebih sempurna.

Terima kasih kepada rakan-rakan, saudara mara yang meng"wish" kat aku. Ingat jugak korang kat aku. Itu membuatkan hati aku berbunga mekar dan sayang kat korang semua... muahhshhh... satu kiss terbaeekkk dari aku..

Apa target aku tahun ni.... hmmm mencapai target yang tak tercapai tahun lepas... ok tak cenggitu?? Apapun aku bahagia disamping keluarga tercinta... hubby yang menyayangi aku... anak-anak yang semakin bijak dan mahir dalam kehidupan... ibubapa yang tak pernah kurang mencurahkan kasih sayang kat aku... adik-beradik yang masih menghargai diri aku...rakan-rakan yang sudi berkawan dan menerima kehadiran aku seadanya.


Ini aku... 

Hanya orang lain yang dapat menilai siapa diri aku kerana aku sendiri tak dapat menilai siapa aku.. 

Apa yang aku angan-angankan...nak hadiah aper... terutama dari hubby aku.... aku tak mintak lebih pun.. sebab aku ni bukan jenis yang reti meminta-minta nie... cukupkan aku dicurahkan dengan kasih-sayang yang suci... ketika aku memerlukan dia.. dia ada disamping aku... kalau aku sakit.. dia ada jugak menolong aku...

Dikala aku tua nanti (kalau panjang umur... kebanyakkan korang doa aku panjang umur khenn..khen..khennn...) ada peneman aku yang setia disisi aku... dan yang pasti suatu hari nanti dikala aku ingin menunaikan rukun islam ke 4... aku masih ada suami sekali gus muhrim untuk memandu aku di Tanah Suci (InsyaAllah).

Apapun korang doakan yang terbaik untuk aku... Aku sayang korang semua....








Tuesday, 27 September 2011

Jamuan Raya dan Perpisahan SPS

Semalam bahagian SPS  buat jamuan raya a.k.a perpisahan. Mula-mula aku ingat tak sempat join.. ye lah khen.. aku tengahari jadi superwoman... amik anak-anak sekolah...hantar sekolah agama... tapi  sekarang nie sekolah agama anak-anak aku cuti sebab budak darjah 6 ada pekse ugama..

Lepas aku amik jer Along ngan Haiqal.. hantar kat rumah..terus aku kejar balik opis... ngeheheh nak join makan jamuan... Sempat jugak aku sampai sebelum jamuan diadakan.

 Mesra


 Menunggu dengan sabar...


Ucapan dan pemberian hadiah kepada yang nak berpindah




Pilih..pilih...

Kepada yang berpindah pejabat... semoga sukses kat tempat baru. Apapun semoga jamuan cam ni boleh rapatkan lagi silaturahim antara kita... jangan ada dengki antara satu sama lain..




Nota Kaki: Kredit kat Emy sebab bagi aku pinjam gambar...


Monday, 26 September 2011

Makan Steamboat Buatan Sendiri

Semenjak dua menjak ni aku dengar ramai yang nak makan steamboat.. ada yang nak pergi johny lah... flaming lah... maka hari Sabtu ngan Ahad baru ni aku buat steamboat kat rumah. 

Berbaloi aku buat steamboat nie... penat pun tidak.. kenyang ajer makannye.. anak-anak ngan hubby pun laju ajer makan...

Multi cooker.. 


Bahan-bahan mentah




Sos steamboat. Aku cuba buat ala-ala Johnny.. ada rasa.. cuma aku tambah pecal mak mertua aku... jadilah kuah steamboat ala Juraimi... ngeheheh siapa juraimi... laki Mak jemah ler....


 Macam-macam ada....


Anak-anak aku pun laju ajer makan

Wah... mahirnye pakai chopstik...




Tak de apa cerita sangat pun.. sajer nak buat entry... oklah.. babai

Thursday, 22 September 2011

Makan-makan Kat Opis

Sejak lepas2 raya nie... kat opis aku rajin buat makan-makan. Hmmm seronok.. aku memang suka benda-benda yang menyeronokkan nie...  Sama cam opis lama aku dulu.. pagi2 ada makan2...kalau pergi pantry jerk.. mesti ada air... ada jerk yang bawak makan... so masing-masing cekop sikit sorang.. baru muafakat... dalam opis nie... 


Ni mula-mula jamuan pot-luck diadakan

Lepas jamuan pot-luck ari tu masing-masing dah meraban-raban bawak makanan... hmm.. Mak Jemah sokong.. itu namanye semangat bersatu padu.. bersatu padu ni bukan bab kerje jerk tau.. makan pun bley jugak... ngeheheh


Muka-muka yang tak terkecuali memenuhkan perut 


Ni namanye laluan tikus... sebab makanan tak berapa banyak.. maka terpaksa buat tempat tersorok sikit... Ni jamuan 1 kepala 1 juadah... heheheh... sapa nak join kene bawak kuih.. hatta kuih karipap tepi jalan pun boleh...ngeheheh.


Jom Makan..uitt... kak Faridah... tengah mamah karipap . Tak menyempat cari kusi ke kak.. hehehhe


Yang Baju putih tu..orang kuat majlis...

Apapun aku rasa sejak masing-masing rajin bawak pot-luck tu... hubungan antara kami makin rapat... pada aku kawan-kawan kat opis aku letakkan ranking teratas selepas family tercinta sebab kat opis lah banyak masa aku disitu. Bila ada happy2 cenggini.. aku pun menyibuk sekali... 

Apa yang aku harap.. kemesraan yang wujud depan mata aku berlandaskan keikhlasan... Kerana bila kita ikhlas... dengan sesiapapun  kita boleh berkawan... 



Nota Kaki : Kredit kat Pn. Normanida sebab pinjamkan gambar.

Tuesday, 13 September 2011

Berkumpulnya Puak Hubby

Hari Ahad baru ni adik-beradik hubby aku berkumpul kat umah aku. Saje buat makan-makan.. berkumpul adik beradik orang kata. Ramai n meriah... family hubby aku jarang dapat berkumpul adik beradik cam ari tu... itupun tak semua ada... 

Kalau family aku selalu jugak berkumpul.. hujung-hujung minggu ramai-ramai... sebab masing-masing duduk dekat, itu yang senang berkumpul.

Mak ngan abah mertua aku hubby aku jemput hari Khamis lagi... Abang ipar aku sekeluarga sampai hari Jumaat. Berkampung kat rumah aku.. 

Ngehehe... seronok Mak Jemah...rumah Mak Jemah riuh rendah.. kalau kat tingkat atas tu selama ni sunyi tak berpenghuni.. riuh rendah dengan anak-anak main play station. Suke...suke...suke... Mak Jemah suke...

Aku masak makanan yang simple jerk... Nasik Ayam...spegetti...goreng nugget... taruk buah epal sebijik-sebijik..hehehe... simple khen... tapi licin...habis...  jangan marah... Mak Jemah pun tak sangka sesuci itu air tangan Mak Jemah...ngeheheheh...

Tengah bertumgkus lumus goreng ayam...ngan nugget


 Sup untuk nasik ayam


Ramai dah sampai... 

Mak aku pun ader... tapi time makan2 tu dia balik.... mak aku ni mesti nak nengok progres... berjaya ke tidak aku handle makan2 dengan jumlah yang ramai... hehehe.. 

kasih ibu membawa ke syurga.. kasih bapa sepanjang masa... Aku tau mak aku sentiasa nak aku berjaya dalam apa juga keadaan... sayang mak..

Kereta mula memenuhi ruang kosong.. Gambar amik dari beranda




Makanan yang mampu aku hidang


Jemput ler makan.. jangan malu-malu... kita khen adik-beradik... takkan malu ngan aku yang tak seberapa ni ha.....

Gelap ler gambar nie... tak suke betul aku ngan camera aku nie... tak sempurna gambar aku.


Tengah makan

Aku buat kat beranda rumah.. makan-makan nie...  aku tak nak buat kat bawah. Bukan apa.. aku tak jemput pun orang keliling... nanti mandang orang tak manis lak... buat makan-makan tapi tak jempun orang keliling... 

Ye lah... aku pun bukan buat open house pun... adik beradik hubby aku jer yang datang.. tapi disebabkan adik beradik hubby aku ramai... maka nampak ler ala-ala open house. 

Kat beranda tu aku sediakan sofa satu set... meja makan satu set... pas tu aku bentang tikar... semuanya makan kat bawah rupanye.. sambil sembang-sembang... ngusik mengusik....



3 hero kesayangan aku.. tak lepas peluang gak nak makan sekali.

Mak Uda.. mak sedara hubby aku pun ada


Op... batin... op..bangun yop... bangun....


Ndoi... adik hubby.. 

Mak aku kata macammuka hubby aku... aku tak berapa nampak lak muka dia macam muka hubby aku.... Rajin layan anak-anak buah mamat nie... bila dia datang jerk anak2 aku berkerumun macam anak kucing lapar... heheheh sapa diluar sana nak booking.. masih solo....





Adik Ipar aku. Merenung masa depan


 Budak-budak tengah asyik main PS


Dah kenyang... muka ada senyummmm.....

Bila dah selesai makan semua.. masing-masing berangkat balik... masa tu nak nangis pun ada rasanya... ye lah.. dari hari Khamis rumah aku riuh rendah.. tetiba masing-masing nak balik tinggalkan aku... huhuhuhu... 

Apapun kepuasan terasa..bila nampak hubby aku gembira bila dia dapat berkumpul adik-beradik... Aku doakan kemesraan yang wujud dirumah aku tempoh hari berpanjangan hingga ke hujung nyawa..

Semoga adik-beradik yang datang berpuas hati dengan layanan aku sekeluarga... kalau berlaku kekurangan bukan maksud aku untuk berbuat demikian... kerana aku telah buat yang terbaik demi suami tercinta....

Untuk Encik Suami... jangan lupa hujung bulan kita gie SOGO... Mak Jemah jenis menuntut janji...tuntut tetap tuntut... tak cukup sekadar cium-cium ajer... ngehehehe.... JaNgAn MaReEeE!!!






Thursday, 8 September 2011

Raya Puasa 2011 - Versi Perak

Raya ke-2 aku balik Perak... Sangkut jem tengah jalan dekat 4 jam. Aku sampai dah senja kat umah. Masa sampai tu Mak ngan Pak mertua aku tak de kat umah.. melawat orang eksiden katanye... 

Malam tu masa dah sampai aku melupur cari kedai makan.. sasaran pertama adalah KFC...

KFC Hutan Melintang

Tapi MasyaAllah.. penuhnya sampai ke pintu... huhuhu apa miker semua dah ketagih KFC ker...  maka tak jadi ler aku beli KFC... faham2 jer lah hubby aku bukan jenis nak menunggu kalau reramai cenggitu.... 

kedai makan melayu memang kompom tak bukak... mamak pun tak mandang... Alih2 balik n makan jerk nasik ngan lauk yang ader jerk..

Lepas makan hubby lepak kat bawah.. sambil2 tu anak aku Haiqal main bunga api.. sampai habis bunga api.. masa main tu... bunyi meriam berdentum-dentum... 

seronoknye.. teringat masa zaman dulu-dulu.. abah aku ngan poksu aku buat meriam buluh.. lawan ngan rumah-rumah lain.. sapa punye paling kuat... syahdunye...

Bila dah selesai semua main... anak aku dah aku paksa naik.. basuh tangan bagai.. adalak insiden tak berapa best... anak buah hubby aku cedera mata dia.. sebab tercocok ranting kayu berbara... adik beradik dia gak yang nyocoknye... 

alahai... anak....  raya-raya ni cenggitu lak jadinye... sian khen nengok budah nangis menahan sakit... rasa kita yang tua ni sakit sama...

Mata dia melecet.. ranting kayu tertanam kat mata putih

Adik dia yang baju oren tu cucuk mata.. Sajer jerk aku suruh dia duduk sebelah abang dia... siap psiko lagi kat dia.. termenung jerk bila dia nengok abang dia sakit... tak berbunyi... Apapun mak ude sekeluarga doakan Mohd cepat sembuh...


Kat perak ... aku banyak lepak..lepak... golek...golek.. kat rumah ajer.. tak kemana pun... sebab kebiasaannya raya orang datang umah mak mertua aku...


Sessi melepak


Si ShahFiq tu ngape le pulak terkangkang tak pakai seluar tu... ngeheheh


Jom melawat kawasan umah opah nak.... ayam atok maner.. dah kuar reban ke belom... 


Kemana pulak nak pergi cucu Tok Jamal nie...




Time raya pun anak-anak aku layan kartun gak... tue yang jadi baby sitter adik Hubby aku... anak-anak aku manggil Pak Andak...


Ho..ho...ho... baby sitter dah melupor.. anak-anak buah nak balik....


ShahFiq... Mengelak dari kene cium.. dia memang takut kalau orang cium dia... agaknye dia nak lari cepat2 bila dah dapat duit raya.. heheh sekali kene tangkap jugak...


Opah ngan cucu-cucunya

Ok.. kami dah nak balik...

Atuk...Opah....Pak Yop sekeluarga... Mak Ngah sekeluarga..Mak Alang sekeluarga....Pak Andak (Bakal Mak Andak.. kalau ada.. diundang jugak) Mak Anjang... suami isteri... Achik(bakal pak cik pun diundang)..  Acu... hari Sabtu ni....jangan lupa datang umah...
KAMI





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...