KAWAN-KAWAN SAYA

Wednesday, 31 August 2011

Salam Merdeka ke -54

Salam Merdeka untuk warganegara Malaysia.. tak lupa untuk aku hayati semangat kemerdekaan disamping merayakan Hari Raya.

Friday, 26 August 2011

Salam Aidilfitri

Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada pengunjung blog aku. Jika sepanjang aku berkecimpung dalam penulisan blog ini ada membuat korang semua kecik hati.. marah.. sakit hati... kadang-kadang tak sedar pun yang aku dah buat korang terasa hati... Aku susun 10 jari memohon ampun dan maaf kepada kalian semua.


  
SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI...MAAF ZAHIR DAN BATIN




Thursday, 18 August 2011

Berbuka Puasa - Pra Raya

Semalam Nuzul Quran... Aku berbuka kat umah mak bapak aku kat Sungai Way. Kali nie berbuka semua adik beradik aku ada.. cuma Asyraf jerk tak der.. Meriah sesangat... dah macam nak raya aku rasa... Sebab tu tajuk pun aku taruk pra raya.


Sebenarnya tak rancang pun berkumpul... aku balik umah mak aku tu sebab nak amik Along baru baik dari demam... tak sangka plak adik2 aku pun ader sekali... orang kata pucuk dicita ulam mendatang..


Tengah siapkan makanan

Mangai.... banyaknye....

Makanan dah disusun kat ruang tamu... sebab nak makan atas meja tak muat... family makin mengembang...  maka duduk bersila orang kata... suasana muhibbah terjalin. Riuh rendah....seronok sangat... dalam keadaan rumah tengah "reno" jerit anak-anak kecik... jerit mak bapak budak... seronot sangat... aku suka keadaan macam tu.... 


Walaupun raye kami tak dapat berkumpul ramai-ramai cam ni, tapi tak per sekurang-kurangnye aku dan adik-beradik aku dah berkumpul ramai-ramai depan mak bapak aku... sudah pasti naluri keibubapaan mereka gembira..... zuriat keturunan  semua depan mata ... Bila mak bapak aku gembira.. maka aku juga pasti akan gembira.. kerana pada aku mereka adalah segala-galanya bagi aku...


Lagipun kalau time raya masing-masing ada perancangan keluargakan... ada yang balik umak mak mertua... itu semua tak dapat nak elakkan selepas berkahwin.. ye dak....

Air... gambar pudar lah... camera tak canggih.... huhuhu


Orang poser ngan orang tak poser...menunggu waktu berbuka dengan sabar...


Hubby aku... mak aku... ngan ShahFiq


ShahFiq ngan Qaseh... penyeri majlis.. lagi sorang tak de gambarnye.. Fayyad


Ilan ngan Wani.. bertenggek dalam bilik yang baru siap "reno" tak kemas lagi bilik ni.. sekali nampak macam rumah tumpangan plak...


Tok Ketua... Abah aku lepak kat kusi malas sementara tunggu waktu berbuka... sian kat dia... penat. Siang dia pantau pekerja buat umah...





 Dah berbuka


 Apa termenung lagi.. makan ler


 Hubby ngan ShahFiq


Ngehehe... dengan langsirnye tak de.. mesti terang jerk orang kat luar tu nampak kitorang makan... Langsir bukak sebab nak cat umah... 




 Eh.. bukan tadi ko kat tengah sana ke Erna... macamana ko boleh pindah dekat depan aku ni... owh.. mengerumun kat murtabak gropenye....


 Dan lagi...





Dalam family aku kalau makan macam nie.. semua join... tak de sapa2 yang menyorok... Baru erat tali persaudaraan. Aku tak berapa berkenan kalau dalam family, time berkumpul macam ni.. ada ahli keluarga yang bawak diri... menyorokkan diri... tapi buat masa ni family aku tak de cenggitu lagi... Semoga keharmonian dan keserasian kita berpanjangan hingga ke akhir hayat. InsyaAllah.




Tuesday, 16 August 2011

Semangat Nak Kibar Jalur Gemilang

Mana-mana dah banyak Jalur Gemilang berkibar... seronoknye aku nengok. Bersemangat nak kibarkan bendera tu. Aku memang dah berazam.. kalau aku pindah umah jerk aku nak join kempen kibar Jalur Gemilang ni... Akukan warganegara Malaysia.


Aku rasa terpanggil untuk kibarkan Jalur Gemilang ni... hmmm bukan apa... semangat... Aku ni memang suka bab-bab gini... aku antara rakyat Malaysia yang mendaulatkan negara... chewah....

Nie bendera yang aku sediakan... aku bercadang nak taruk kat beranda.






Alamak pudar pulak

Esok Nuzul Quran... Negeri Selangor cuti.. maka hubby aku pun cuti.. nanti aku meow..meow.. sikit kat dia suruh dia taruk bendera ni kat tempat yang aku cadangkan.. Mesti gah dan terserlah umah aku... 

 
Berkibarnya bendera Malaysia di SHAH VILLA.. ngeheheh... Shah Villa lagi.... tu  nama rumah aku.. sempena nama putera2 kesayangan aku...best..best.... 


Apa lagi warganegara Malaysia tercinta... jom kita kibarkan Jalur Gemilang..






Thursday, 11 August 2011

Cari Ubat Bisul

Baru kejap tadi aku gie klinik kat sebelah opis aku ni. Kaki aku bisul.. bisul tak de mata punye.. lama dah aku ngidap. Ingatkan sekejap jer rupanye berpanjangan lak... kalau nak duduk bersila kadang-kadang sakit tertindih.. kadang-kadang tak sakit pun.

Tak yah ler aku nak tunjuk gambar bisul kat kaki aku tu.. karang korang semua tak lalu nak makan pulak dak...

Nombor giliran

Masa aku jumpa doktor kat situ... dia nengok bisul kat kaki aku.. katanya dia bagi dulu ubat antibiotik ngan ubat surut bengkak.. kalau tak baik jugak.. datang balik klinik.. dia nak toreh itu bisul.. kasi keluar apa mende yang kat dalam tu.. cuci... huhuhu harap-harap baik ler lepas aku makan ubat.

Aku ni jenis penakut... nak-nak sakit.. tak kuat tahan sakit pun... cuba bayangkan kalau aku sakit perut pun boleh tersadai pitam aku... ni kan pulak sakit kene toreh... memang ler derang pakai bius.. tapi bila bius dah abis... huhuhu tak dapat mak Jemah bayangkan nak...


 Masing-masing menunggu dengan sabar


Ubat-ubat yang aku dapat

Kalau ubat-ubat ni berkesan untuk menyembuhkan bisul aku tu.. tak yah ler aku nak gie balik klinik pas tu doktor toreh kaki aku... takut wo.... kalau dia toreh mesti sementara nak pulih tu aku jalan terhencut-hencutkan.. menakutkan bayangan aku tu... apa-apa pun korang semua doakan ler kaki aku ni baik... babai...






Monday, 8 August 2011

Empayar Hj.Khalil Berbuka Puasa

Sabtu ngan Ahad ari tu aku berbuka poser kat Sg Way. Meriah lak rasanye... teringat makan masa zaman dulu-dulu kat kampung aku. Masa arwah atuk aku ada lagi. Al-Fatihah untuk atuk aku.. Hjh. Rahmah.. 

Aku masak lauk masak lemak ayam... goreng sayur... ikan masin... sambal tempoyak cicah ngan timun... yum!yum!yum!! sedapnye... makan lak ramai-ramai... seronok... rugi satu family tak de masa tu.. family adik aku... derang balik kampung...
 
Makan bersila.. tu yang buat aku teringat zaman dulu2.. nak makan kat meja tak cukup tempat

Abah aku tengah mengaut lauk.. baju merah tu adik aku... masih single.. tengah study.. course undang2.. bakal peguam... (InsyaAllah)

 
Anak-anak aku.. ngan abang aku

Abah aku ngan adik aku..

 
sambal tempoyak

Shahfiq pun sibuk jugak nak join orang berbuka. Si Shahfiq ni kalau aku larang dia makan sekali... nanti dia mengamuk... tak kenyang makan aku dibuatnye...




Kakak ipar ngan adik ipar aku

Aik... kenapa miker-miker ni makan kat sini... kene kuarantin sebab tak poser ker... ngeheheh.. tempat tak cukup jugak sebenarnye... tu yang makan kat meja. Eh.. korang... sedap tak aku masak


 Haiqal berjemaah ngan adik aku


Lepas makan... kita sembahyang pulak hek... masing-masing tersadai sebab kekenyangan...


Alhamdulillah.. dengan keizinannya segalanya berjalan lancar... lain kali ader rezeki kita berbuka lagi hek...


Bertimbang Rasa Amalan Mulia

Semenjak Bulan Ramadhan nie ramail orang kat opis aku tukar waktu masuk opis. Dari 8.00 pagi ke 7.30 pagi. Maka kat basement pagi2 lagi  dah penuh. 

Owh... pepagi ni bukan aku menafikan yang petak parking tu penuh... sajer je nak ingatkan kat segelintir insan2 yang kadang-kadang agak  lupa. Ye lah.. kita ni jenis yang bukan jawatan tinggi... maka kat opis tak de ler petak parking khas yang diperuntukkan. 

Pada yang sememnganya macam aku nie... selalunya parking kat petak pelawat... kalau petak pelawat penuh maka kalau ada ruang yang tak mengganggu gugat kelancaran perjalanan kenderaan lain... maka kami pun lepakkan kereta kami kat situ. Tapi ada segelintir antara kami yang agak terlupa ruang cenggitu sepatutnya boleh dikongsi bersama...


Kereta ni kalau tuan/puan kedepan sikit boleh kereta belakang tu parking elok2. Nengok terjulur bontot kete persona purple tu...


Macam kenderaan nie... kawasan yang tuan/puan letak kenderaan tu sepatutnya boleh diletakkan 2 buah persona...bukan satu...


Kita syer boleh tak parking nie... boleh lar... boleh lar...

 Kalau boleh kedepankan sikit kereta tu... biar orang lain boleh parking kat belakang. Memang ada pihak akan kata.. kalau dah tak de parking ... cari le parking kat bawah pokok ker... khen... Kadang2 kalau kereta lain parking cara berhemah... kenderaan2 yang tertera ni.. pandai pulak landing belakang kereta lain tu...

  Aku faham kenderaan2 korang tu baru... sayang bangeeettt!!! tapi kene ada jugak hormat pada insani... jangan hanya jaga kereta jerk... hati insan sekeliling tak jaga... tapi apa yang pasti BERTIMBANG RASA ADALAH AMALAN MULIA... nak2 bulan2 puasa nie....

Tak salah aku rasa kalau pihak tuan empunya kenderaan memikirkan apa yang aku fikirkan... Apa kata lepas ni tuan/puan dapat tempat tu... syer tempat tu ngan orang lain... boleh...boleh.... Apapun mintak mahap ye.. kalau tuan empunya kenderaan terbaca entry aku nie... 





Wednesday, 3 August 2011

Cerita Puasa

Aku sahur sama macam kebanyakkan orang lain... bangun.. sediakan makan untuk family. Masa bangun sahur semalam Along ok tak meragam tapi Haiqal macam terkezut sikit.. makumlah mula2 nak belajar bersahur.. menangis bagai ko hek...


Muka sahur.. kelat jerk muka masing2.. owh kain kat belakang tu sila abaikan... itu adalah hiasan semata-mata... ngeheheh


Semalam aku gie umah mak aku... masak-masakkan untuk derang berbuka... sementera tengahari tu aku gie GIANT nak cari bahan masak. Sebelum pergi GIANT tu aku suapkan anak kecik aku makan.. takut lapar lak... pas tu tak habis nasik nye... aku ketepikan dulu nasi.. kononnye bila balik GIANT nanti aku sambung suapkan dia balik.. bila aku sampai jerk umah aku nengok licin pinggan tu.. huhuhu  saper yang makan nasik tu... nak kata kucing.. tak bela kucing...

Dalam kepala hotak aku ni.. HAIQAL... bila aku tanye dia... dia kata tak.. dia tak makan... aku tanye Along... Along kata tak... kalau Along aku percaya sikit.. 

"Abang Ngah... betul ke ko tak makan"... 
"betul bu Heqal tak makan".. 

lama pas tu dia baru ngaku dia makan nasik adik dia..rasa bersalah agaknye.. huhuhu... nasik gaul cenggitu pun ko boleh terliur anakku... Agaknye sedap sangat dia nengok aku gaul nasi ngan kari daging... tu yang bila aku tak de jerk... terus dia ngap... 

Ngeheheh nak gelak pun ader.. nak marah pun ader... tapi tak pe lah... baru nak belajar poser... sampai pukul 2 petang kot.. dia baru makan... kira tercapai jugak ler target aku nak suruh dia puasa sampai pukul 1.

Last sekali baru Along bagi tau Haiqal makan... Haiqal kata kat dia.. "tak pe nanti aku sambung poser balik".. huhhuhu.. aku tak dapat bayangkan dialog antara Along ngan Haiqal tu...

Akibat dari kehilangan nasi dari pinggan tu... maka Haiqal aku tak bagi makan sekali ngan kami yang berpuasa... nasib baik dia faham... lain kali jangan curi2 makan cenggitu hek anakku.. kalau tak larat bagitau ibu....

Tuesday, 2 August 2011

Salam Ramadhan

Salam Ramadhan untuk semua umat Islam. Semoga Ramadhan tahun ini lebih baik dan bermakna dari tahun-tahun yang lepas. 

 

Aku seperti biasa cuba membuat yang terbaik terutama untuk keluarga aku menyambut Ramadhan yang penuh bermakna ini. Salam untuk semua.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...