KAWAN-KAWAN SAYA

Thursday, 14 July 2011

Amboi....Buruknye Bahasa...

Pagi tadi aku baru dapat surat pergerakan gaji dari opis aku... Tapi mangai... penggunaan bahasa yang sangatlar tak cantik.. buruk sungguh bahasanye... Apa selama ni memang guna bahasa cenggitu ker buat surat pergerakan gaji.. ish..ish...ish....  

Bukan ape... "pergerakan gaji biasa" tu memang biase ler tiap-tiap tahun... Cuma penggunaan ayat tu macam hapa ajer.. rasanye macam ko ni tak layak bebenor... walhal kelayakan nak naik anjakan gaji tu bila lulus pekse maka layak ler anjakan gaji... 

Aku rasa pegawai yang berkenaan kene semak ler dulu penggunaan bahasa yang perlu ada pada surat rasmi ni.. jangan main suka suki ajer nak bina ayat... buruk bebenor gayanye bahasa...

Cuba nengok... "Tuan tidak layak" huhuhu memang tak sesuai... 


owh ye.. bukan aku sajer hek.. ni semua staff yang "pergerakan gaji biase" Aku memang terkejut bila dapat surat yang agak kasar penggunaan bahasa... tak patut ma.... Siapa bos kat sini.. lenkali semak dulu hek.. nengok anak buah dah buat spoil...

Masa mula-mula baca ingatkan gaji aku tak naik tahun ni... ye lah mane ler tau khen... ahkak ni kuat melawan bos... kalau tak betul aku tak de simpan2 punye... terus sound... tade simpan dalam hati punye.. hik!hik!hik! huhuhu tau ko takut fadliza gaji tak naik... ngeheheh takut mak jemah nak...


Opis lain pun ader pergerakan gaji jugak... tapi tidak ler guna perkataan yang tak sepatutnye... Apapun... budi bahasa budaya kita. Lepas ni kalau miker2 nak copy paste ayat kat surat aku dulu.. amik ler... sopan sikit bahasanye.. amik ler...amik...amik....


Owh ye.. aku rasa nak baca prinsip-prinsip rukun negara pulak...

1. Kepercayaan kepada tuhan
2. Kesetiaan kepada raja dan negara
3. Keluhuran perlembagaan
4. Kedaulatan undang-undang
5. Kesopanan dan kesusilaan

Bukankah prinsip rukunegara kita yang ke5 adalah

Kesopanan dan kesusilaan


2 comments:

  1. mybe org yg buat surat tu, bm dia fail kot masa spm :P hihi

    ReplyDelete
  2. haney

    tu lah... naik segan lak baca surat tu

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...