KAWAN-KAWAN SAYA

Thursday, 28 July 2011

Bila Anak Mintak Nasi

Tadi masa aku tanye anak aku nak makan ape balik sekolah nie... derang pun kata nak makan nudget... hmm ...  lega hati aku.. sebabnye aku malas beno nak berenti kat kedai2 cari makan.

Selalunye kalau derang nak makan nasi aku singgah kedai sebelum ambik Along. Maka tadi masa nak balik umah.. Haiqal dah berbunyi .. "Heqal lapar lah... nak nasi" pulak.... kata tadi nak makan nudget...

Balik jer umah aku salin baju terus capai ayam kat dalam peti ais... potong2... masak tomyam....  goreng telur ngan masak nasik. Aku masak nasi pun pakai dapur gas... cepat sikit... lagi pun rice cooker tu tengah berkerak.. nasi tak rendam lagi...

Kelentang kelentong Mak Jemah lagi... demi anak, Mak Jemah rela penat... kira tak sempat berlunjur kaki aku.... Lepas masak terus gosok baju derang.. semput mak noks...

 Ayam.. aku main kelar2 gitu ajer.. nak cepat ler katakan


Bawang ngan cili api

 Jerang Nasi

Nengok nasi pun aku jerang kat dapur gas... nak cepat punye pasal.. selalunya mak mertua aku jerk masak pakai dapur gas... tak susah.. tapi kene berhati-hati.. kalau tak kang hangit.


Nasi dah masak... bagus ko Mak Jemah..  berjaya jugak masak pakai dapur gas.


Ha.. apalagi baling segala keperluan...


Goreng telur plak


Barang-barang Mak Jemah campak kat sink... tak basuh-basuh.. tak sempat... ni kalau abah Mak Jemah datang tetiba umah aku... mesti bingit telinga aku kene panahan.


Meja pun tak sempat kemas... Cepat anak-anak... makan... aku dah masak nie.... jangan kata tak nak makan pulak sudah.. harus aku kejar dengan kayu bendera... hehehe aku dah bersedia nak kibarkan bendera tau...


Nasib baik makan derang... banyak jugak ler... berbaloi ibu korang ni masak... aku amik masa 20 minit untuk masak segalanya... dengan bawang .. bahan2 belum sedia... cayalah Mak Jemah...


Makan Malam Kat McD

Hari Selasa baru nie aku tak masak.. memang Mak Jemah malas nak masak... maka aku pun "meow" kat hubby. So kami pun jenjalan kat TESCO Puchong.. lepas beli barang-barang singgah McD. 

Tak de cerita pa sangat sebenarnya... Kita layan gambar je lah.. Saje jer entry ni aku buat... tak nak bagi blog ni lesu tak berupdate... eh!! boleh ker gitu... apa orang nak kata...bior khen... blog aku.. akunye suka ler nak buat mende.. ye dak...


Sememangnye mamat sorang ni sentiasa menunggu makanan dengan meja yang terbuka


Along... kurang makan anak aku yang sorang nie... dah kurus 


Makanan yang kami order


Tengah menjamu selera. Along seketul ayam tu pun berpaksa nak habiskan. 


Bila dah mentekedarah... cenggini ler sudahnya


Aik!!... orang lain dah habis... kamu tak selesai-selesai lagi...

Nie je lah hek yang aku nak sampaikan... babai....




Monday, 25 July 2011

Masuk Sekolah Balik

Saper masuk sekolah...Aku ler masuk sekolah... kenapa masuk balik... sebab ilmu tak cukup di dada.. semalam aku join kelas buat tart ngan member aku kat Putrajaya. Yang mengajar pun member aku jugak. Saje keluar dari kepompom.

Nie tok guru aku. Zuryana. Sape nak belajar call dia
Aku sebenarnye nak belajar buat tart ni sebab memang aku suka makan tart tu... nak beli mahal ajer harganye. Lagi pun yang mengajar pun member aku... kira boleh ler sambil belajar sambil membuli.. ngehehe


Aku belajar ngan Kak Azila


Nie bahan-bahan untuk buat tart


Acuan. Acuan ni ada saiz S, M, L.. dah macam baju lak


Timbang menimbang


Bancuhan untuk pastri


Sebenarnya tujuan utama aku belajar ni nak belajar pastri. gropenye tak ler susah mana pun. Lenyek-lenyek gitu jerk... hmm... sebab tu orang kata kene berguru baru kita tau. Kalau setakat baca resepi... ntah ler jadi ke tak aku buat...


Bersemangat Kak Azila.. gedek kak.. godek


Pastri yang dah siap





Cheese Tart


Kastad. Nie nak buat fruit tart


Yuhu... cantik tak fruit tart aku buat... yang cantik aku buat.. wahahah


Semua 5 jenis tart yang aku belajar. Menjadi Tart Mak Jemah akhirnya...


Aku sambil belajar.. sambil jumpe member2 lama.. dah lama tak jumpa sembang... gaduh... ari tu jumpa pun kejap jerk... Apapun terima kasih hek tok guru aku.. sebab turunkan ilmu tu kat aku....




Thursday, 21 July 2011

Menu Jumaat Lepas

Jumaat lepas jenjalan kat pasar malam.. pas tu ternampak ikan siakap terdampar ajer kat meja pasar malam tu.Wah bestnye.. timbul idea nak masak siakap 3 rasa.. suruh mamat tu siang siakap tu.. belah belakang....

Dengan senang hati aku bayangkan dekat rumah semua bahan-bahan dah ada... tak de lah aku mencari bahan2 kecuali tomato... Bila bukak jer peti ais alahai... macam tak cukup bahan jerk... tapi tak pe lah.. cuba..cuba... hidup mesti mencuba.. kalau tak cuba tak tau

Klentang..klentong... Mak Jemah masak kat dapur... sambil asap berkepuk2 kat dapur.. Mak Jemah dah pasang exzos fan(ntah tak reti eja)tapi tak berapa keluar plak asap tu.. ngehehe.. kepada Encik Suami.. maksudnye kita kene pakai cooker hood... ye dak.. meow...


Nie lah hasil ikan siakap yang aku kerjakan.. nak kata sweet sour pun ader jugak... 3 rasa pun boleh gak.. apa-apa pun boleh


 Sawi masak air. Nie aku main campak2 ajer


Telur dadar. Sejak kebelakangan ni telur dadar aku goreng tak lawa betul... buruk.. hancur..

Apa pun bila dah berpeluh masak...tapi bila nengok hubby ngan anak-anak makan berselera.. berbunga hati Mak Jemah... ye lah satu kepuasan bila family makan masakan air tangan kita tau...


Wednesday, 20 July 2011

Malam Nisfu Syaaban

Malam Nifsu Syaaban baru ni aku suruh anak-anak aku berkumpul kat bilik semayang. Suruh depa buat apa yang patut. Aku nak berceramah bagai tak reti.. maka aku suruh anak-anak aku hafal ayat-ayat dalam sembahyang... ya lar masing-masing dah besar..


Along yang tengah hafal bacaan duduk antara 2 sujud. Korang nengok dia tengah baca buku panduan pompuan... buku lelaki mane derang letak ha... bila nak guna dah tak jumpa



Haiqal plak dengan rela hati mengajar Shahfiq baca Iqra'


 :) suka mak noks bila nengok anak2 cenggini. Nengok kain ntah kemana... mengaji hapa ni dengan lutut terbuka... ngehehh... aurat nak.. aurat... tapi tak pe lah hek.... janji nak baca si ShahFiq. Kadang2 Shahfiq nie lemak sikit... bukan boleh nak sergah2.. terus tak menjadi nanti.



Gigih anak aku sorang ni menurunkan ilmu kat adik dia



Bersila keme hek



Dah Ke laut.. Along je yang konsisten



ShahFiq dah mula nak baring2... golek2...

Bila masing-masing dah mula menguap bagai.. aku pun suruh ler derang simpan buku2 tu...tetapi... ngeheheh ade tetapi lak tu... apa yg korang baca tadi sila hafaz depan ibu korang yang sememangnye garang ini... alhamdulillah... along pun dah boleh hafaz.. cuma sekarang nak ajar tahiyat ajer... Semoga anak-anak ibu menjadi insan yang taat pada agama..InsyaAllah..



Thursday, 14 July 2011

Amboi....Buruknye Bahasa...

Pagi tadi aku baru dapat surat pergerakan gaji dari opis aku... Tapi mangai... penggunaan bahasa yang sangatlar tak cantik.. buruk sungguh bahasanye... Apa selama ni memang guna bahasa cenggitu ker buat surat pergerakan gaji.. ish..ish...ish....  

Bukan ape... "pergerakan gaji biasa" tu memang biase ler tiap-tiap tahun... Cuma penggunaan ayat tu macam hapa ajer.. rasanye macam ko ni tak layak bebenor... walhal kelayakan nak naik anjakan gaji tu bila lulus pekse maka layak ler anjakan gaji... 

Aku rasa pegawai yang berkenaan kene semak ler dulu penggunaan bahasa yang perlu ada pada surat rasmi ni.. jangan main suka suki ajer nak bina ayat... buruk bebenor gayanye bahasa...

Cuba nengok... "Tuan tidak layak" huhuhu memang tak sesuai... 


owh ye.. bukan aku sajer hek.. ni semua staff yang "pergerakan gaji biase" Aku memang terkejut bila dapat surat yang agak kasar penggunaan bahasa... tak patut ma.... Siapa bos kat sini.. lenkali semak dulu hek.. nengok anak buah dah buat spoil...

Masa mula-mula baca ingatkan gaji aku tak naik tahun ni... ye lah mane ler tau khen... ahkak ni kuat melawan bos... kalau tak betul aku tak de simpan2 punye... terus sound... tade simpan dalam hati punye.. hik!hik!hik! huhuhu tau ko takut fadliza gaji tak naik... ngeheheh takut mak jemah nak...


Opis lain pun ader pergerakan gaji jugak... tapi tidak ler guna perkataan yang tak sepatutnye... Apapun... budi bahasa budaya kita. Lepas ni kalau miker2 nak copy paste ayat kat surat aku dulu.. amik ler... sopan sikit bahasanye.. amik ler...amik...amik....


Owh ye.. aku rasa nak baca prinsip-prinsip rukun negara pulak...

1. Kepercayaan kepada tuhan
2. Kesetiaan kepada raja dan negara
3. Keluhuran perlembagaan
4. Kedaulatan undang-undang
5. Kesopanan dan kesusilaan

Bukankah prinsip rukunegara kita yang ke5 adalah

Kesopanan dan kesusilaan


Monday, 11 July 2011

Jalan-Jalan Zoo Negara

Pagi-pagi semalam aku dok memikior nak jenjalan ngan family... celik2 mata, alahai jam baru pukul 6 pagi... bila dah pukul 7.30 pagi jerk jam aku pun mengiau ler kat hubby.. 

meow...meow...meow...  kita jenjalan kat zoo nak ~yang~... nak tak... huhuhu.. naper diam... macam tak nak jerk... cakap ler nak ke tak nak...  tak nak le tu... diam jerk... aku pun terus baring tarik bantal tanda merajuk.. ngeheheh

 Meow

Tiba-tiba ada bunyi meow... lak.... yeah... akhirnye meow...meow aku berjaya.... kol 9-10 gitu berangkat ler rombongan Mak Jemah ke Zoo Negara. Wah mak suka..mak suka.... meow.


Welcome to the Zoo


Macam biasa kene posing


Tengah nak pakai kertas tangan


Shahfiq yang tak boleh berenggang ngan botol hikmat dia


Orang Utan





Kura-kura


Along ngan kuda kerdil.. Mula-mula aku ingat keldai rupanye bukan hek... 


Sesi menghabiskan duit


Ha.. pilih anak-anak.. pilih


 

Masa ni ada pertunjukan haiwan.. tapi mendung berarak lalu... tak lama aku nengok animal show tue... kalau ikut nak nengok ajer.. tapi kalau hujan kang.. binatang lain tak dapat nak nengok plak... 

Zirafah


Khusyuk nengok zirafah


Jalan lagi..lenguk mak noks




Gajah


Penat... jom rehat


Hari Harimau


hmmm... 


muka 4 hero daku

Apapun memang penat aku mengelilingi zoo tu... nak naik tren bukan cam dulu.. beratur naik.. sekarang kene bayar lol... pas tu dengah pemandu bas tu membebel..ngeheheh... alih-alaih aku pun jalan kaki ajer lor... 

Best..best..best... terima kasih my cinta hati sebab bawak kita semua jenjalan zoo. Lenkali ~kwn~ pikior tempat lain lak hek... 

muah.. Sayang You Always...



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...