KAWAN-KAWAN SAYA

Thursday, 30 June 2011

Karnival Perpaduan Daerah Sepang 2011

Kat area umah aku baru ni jadi Tuan Rumah Karnival Perpaduan daerah Sepang. Pagi-pagi buta aku dah keluar umah sebab anak aku join pertandingan mewarna. Kene bagi semangat... anak nak masuk pertandingan.. kalah ke menang ker..lain ceriter..


Haiqal yang bersemangat nak mewarna




Berkumpul ramai-ramai


Hubby ngan jiran


Upin dan Ipin

Anak-anak aku terkinja-kinja nak beli air upin ipin nie... 2 botol 5 hengget free air mineral


Acara kayuhan basikal


Tu dia... perisai polis pun ader




ShahFiq ngan air Upin Ipin


Beli makan.. isi perut


Sementara Haiqal mewarna.. kami anak beranak tunggu dia kat kusi batu.. makin lama makin panas... ketiak pun dah berpeluh... bau pun dah tak semenggah... lamanye nak selesai korang mewarna.


Wah nengok perut si Haiqal tu.... sihatnye dia....


Kuda pun ader


Along... anak aku ni takut2 lak... anak lelaki tak boleh takut... takut kene tendang dek kuda tu kot..


Polis


Macam-macam acara yang ada.. tapi agak kurang sambutan


ShahFiq dengan botol dia.. memang budak ni tak boleh tinggalkan trompet dia...

Lepas Haiqal siap bertanding.. matahari dah mencanak kat kepala... so aku pun balik....

Wednesday, 29 June 2011

Memang Berbaloi!!!

Apa yang berbaloinye.... hmmm... Jumaat hari tue ada Hari Jalinan Mesra kat sekolah Along... kalau sekolah aku dulu kitaorang panggil open day . Pagi-pagi lepas hantar Haiqal sekolah aku gie sekolah Along untuk perjumpaan ngan cikgu Along.



Shahfiq yang setia menjadi bodyguard aku



Aturcara majlis


Sampai jerk kat sekolah tu ada satu taklimat untuk ibubapa murid-murid tahun 1. Sebab pelajar tahun 1 mulai tahun ni silibus pembelajaran derang pakai KSSR... zaman aku dulu KBSR.



Taklimat untuk ibubapa



Mak bapak yang gigih menahan lenguk kaki beratur untuk mengetahui result pekse anak2...


Sementara ramai yang tengah beratur panjang aku pun bawak anak kecik aku gie makan kat kantin sekolah...



ShahFiq ngan Milo ais



Nasi lemak share berdua

Lepas isi perut aku pun bersemangat nak beratur.. nghehehhe..




Result Along... aik apa... sekarang dah tak de repord card lagi hek... semua print pakai paper... lor gitu ker....


Alhamdulillah.. result Along mampu buat aku tersenyum bangga... dia mencapai tahap 3.. cikgu kata budak darjah 1 ni paling tinggi pencapaian dia tahap 4... itu pun yang betul2 terror ler... kalau tahap 5 ngan 6 cikgu kata darjah 5-6 baru capai tahap tu.... Bagus.. anakku...



Cikgu tengah beri penerangan kat mak bapak








Result pekse matematik... 98%...

Cikgu Along kata subjek matematik dia memang power.. ngeheheh.. power hek....Alhamdulillah... aku memang menyengeh jek masa cikgu puji anak aku... masa ni lah aku rasakan usaha aku selama ni berbaloi dah terbalas dengan result pekse yang memberangsangkan.


Berbaloi aku menjerit tiap-tiap malam sebab suruh korang adik beradik bukak buku... buat latihan... kalau jiran sebelah... jiran belakang dengar aku menjerit... mesti derang ingat aku bergaduh laki bini... nghehehe


Macam-macam cara aku guna untuk buat anak-anak aku belajar... dari cara yang lemah lembut... ke cara yang keras, semua tu untuk memastikan anak aku berjaya dan tidak ketinggalan dalam pembelajaran.


Biarlah orang nak kata cara aku ajar anak-anak aku agak keras sikit... tapi itu adalah cara aku... jangan sama khen cara aku mencorak anak-anak aku dengan cara orang lain mencorak anak-anak mereka... sebabnye  anak aku adalah acuan aku....




Tuesday, 28 June 2011

Selamat Datang.... Baby Muhammad Omar Johari

Amboi nama.... klasik gitu.... Jiran sebelah umah mak aku baru dapat baby boy... Tahniah Sis Salma.

Aku sempat jengok. hari Khamis ari tue.. lepas jemput Shahfiq. Berat baby 3.1 kilo. Macam berat anak aku, Along dulu. Tak lama pun aku dpat jengok.. sebab dah nak Maghrib khen....



Alolololo... gebunye..... macam nak gigit pipi dia



Wahai baby... kenapa masa antie datang kamu asyik tidow ajer....



Nie pulak anak aku.... naper sayang ibu pandang "atuk cik sal" cenggitu....


Sebenarnye anak aku ni jeles nengok baby tu... nengok dia pandang pun macam tak suka jerk..... mungkin risau kot... selama ni orang tu dok layan dia....


Ala dik... jangan risau ler sayang... ibu tak akan ambik baby tu... adik khen baby ibu.... kui!kui!kui!.... semoga aku tak beranak kecik lagi.. ngehehehe...


Kepada baby Muhamad Omar Johari (ampun hek kalau salah eja nama) semoga jadi anak yang soleh... hormat dan kasih kepada ibubapa, sentiasa hidup dalam keberkatanNYA... dipermudahkan segala urusan yang baik... Amin .





Along Jatuh Tangga

Hari Khamis baru nie aku dapat call dari sekolah anak aku. Cikgu dia kata dia jatuh tangga. Ha.... jatuh tangga... Kepala hotak aku dah mula bingung.... cikgu dia kata banyak darah keluar... ha... darah....

Aku pun capai wallet.. capai kunci terus tinggal opis... terus gie klinik yang cikgu Along bawak. Bila sampai sana lega lak rasa bila nengok si Along tak de apa-apa. Tak macam yang aku bayangkan.



Doktor tengah periksa hidung


Cikgu Along cerita masa jatuh tu darah banyak keluar kat hidung. Derang dah tuam ngan air batu. Dia tersandung tangga. Kalau kawasan hidung berdarah tu mungkin sebab terhantuk.. tulang hidung khen lembut.







Doktor tengah cuci darah yang ada kat hidung

Bila dah selesai urusan kat klinik aku gie sekolah nak ambik beg.. bawak dia balik. Sambil tu sempat aku nengok tangga mana dia tersandung tue...



Hmmm... patut ler anak aku tersandung.. keadaan tangga pun cenggini. Cikgu dia ada kata sebelum ni dah panggil maintenance.. tapi belum datang repair... ha.. khen dah.... bila dah berdarah-cedera bagai baru nanti terhegeh2 nak repair...



Muncung dia yang terhantuk


Lepas keluar sekolah je aku pun ambik Haiqal pas tu gie Sungai Way ambik ShahFiq. Alang-alang aku cuti terus amik si ShahFiq bawak balik Puchong....

Percubaan Update Pakai Email

Aku dalam proses update blog pakai email. Memang mencabar.. nak belajar lagi .. cari ilmu bagai kat internet. Ini semua sebab minat aku untuk berblogging.


Nak letak gambar...



Kalau berjaya aku update pakai email.. selalu ler aku update blog macam biasa.. kalau tak jadi... sekali sekala lah aku update blog aku nie.....


HAPA PUN TAK BOLEH... HAPA PUN TAK BOLEH


Wednesday, 22 June 2011

Ibu Kita Garang Betul Khen

Ngeheheh... tu dialog antara 2 anak aku... Along ngan Haiqal. Aku dengar deme dok bersembang masa aku mandi. Masa tu aku tengah mandi... derang tengah bersiap nak pakai kasut gie sekolah agama. Heheheh... mana tak garang menyinga ader jerk kelakuan korang ni buat aku meradang..


Agaknye cenggini ler derang bayang khen bila aku tengah berang


Ate mau tak meradang... macam semalam tu aku dok bising-bising... bila dah makan..pergi terus mandi... nanti lambat gie sekolah.. aku pun terkocoh-kocoh nak masuk opis balik.... eh boleh lepas makan derang golek2 depan TV lagi... khen dah mengundang ibu korang ni membebel...


Bila masing-masing tengah mandi.. aku pun gosok baju  melayu sekolah... eh... belum sempat aku gosok sebelah seluar masing-masing dah keluar.. siap mandi dah... adusss... anak.... gamaknye korang golek-golek dekat bawah air tu.. dah siap hek... grrrr... khen mengundang marah lagi ibu korang nie... ko tau tu bukan mandi.. mengembangkan daki namanye....

Macam tu korang nak suruh ibu korang nie bercakap lemah lembut... gemalai bagai ker.... walhal benda dah buat tiap2 hari... kene bebel jugak tiap-tiap hari...


Bila masing-masing dah bersiap pakai kasut nak tunggu aku lepas bersiap nak hantar derang pergi sekolah... lagi satu buat hal... bertukar sampin pulak... adeh..deh...deh... anak-anakku.... jangan ler bagi ibu korang nie panas... khen ibu dah letak baju Along punye satu set.. Angah punye satu set.... macam mana boleh tertukar.... ha.....

Apa korang tak rasa ker yang korang pakai sampin lain... yang sorang pakai longgar.. kalau longgar sikit2 tak per.. ni longgar nye sampai nak jatuh... yang sorang lagi ketat.. kalau ketat sikit2 pun tak per.. ni sampai tercekik pinggang sampai macam ratu kebaya.. ha tak tau lagi sampin tertukar... ish..ish..ish.... panas..panas...


Tukar sampin


Nie aku tengah naik hantu sambil curi2 ambik gambar derang tukar sampin... gambar lain tak sempat ambik pun.. ye lah kang kalau derang perasan aku ambik gambar... derang pun bantai gelak... tak jadi takut...



Kelam kabut... Tukar cepat... ibu dah lambat nie....




Macam nie ler perangai anak-anak aku tiap kali derang nak pergi sekolah agama. Aku memang balik tengahari nak uruskan derang... ambik dari sekolah tadika n kebangsaan.. siap khen derang.. bagi makan pantau sampai sampai pintu sekolah agama... Itulah rutin aku... selagi aku tak yakin derang boleh urus diri sendiri, aku akan buat selagi terdaya untuk diaorang nie ha....




Tuesday, 21 June 2011

Majlis Cukur Jambul

Ahad baru nie aku dapat jemputan dari jiran depan rumah... ader majlis cukur jambul anak dia. Aku sebenarnya dalam proses nak mengenal jiran tetangga. Masa duduk rumah flat sebelum ni... tak kenal sapa jiran.. sapa sedara pun. Berlainan bila duduk rumah sekarang ni... semangat kejiranan tu ada...


Jemputan...  sambil nengok jemputan aku nengok interior umah dia.. huhuhu santeekk....


Baby pompuan... Danisha Sofea





Baby tua... Shahfiq ngan hubby... si Shahfiq ni keje dia nak berdukung ajer... dia tak sedar tu.. yang dia dah besar sebenarnya


 Minuman.. ada sirap... ada cendol.. air tea...


Anak-anak aku tengah ralik nengok ikan koi tuan rumah






Tuan rumah yang pakai tudung kuning tu.. Kak Eddie Maria.. heheh dia perasan pulak aku amik gambar kat rumah dia... huhuhu rumah dia cantik.. lagi buat aku minat nak ambik gambar umah dia.. wakakaka... tak senonoh kau fadliza... orang ajak makan, ko pi survey rumah dia plak...


Jom kita kerumun baby


Kak Eddie


Juadah... ader laksa Johor, nasi impit... nasi dagang.. kek...




Apapun terima kasih kepada Pn Eddie Maria (aku pun tak tau nak eja nama dia.. aku tau nama dia penuh dia pun dari anak dia yang merupakan kawan anak aku..huhuhu) dan suami sebab sudi jemput saya sekeluarga hadir majlis bercukur. Semoga baby panjang umur, murah rezeki... dimudahkan semua perkara yang baik... amin


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...