KAWAN-KAWAN SAYA

Wednesday, 25 May 2011

Rumah Terbakar Panggil Bomba

"Rumah terbakar panggil bomba"
"Bomba datang berlumba-lumba"
ngeheheh... lagu zaman budak-budak dulu.... 


hari Ahad baru ni kat Sungai Way ader umah tebakar... dekat ngan rumah mak bapak aku... tapi dekat area atas sikit... cuma boleh nampak dari rumah mak aku tue...


Masa mula2 terbakar tue... hehehe.. api kecik lor... memang ler khen... mula ngan api kecik... huhuhu... aku dapat gambar dari celah jerk... berdiri dari tembok umah mak aku.. nampak ler rumah terbakar tue... tapi jauh ler..gambarnye... tak jelas...


celah tu ler yang aku kata tadi... tak berapa jelas pun.. tapi nampak asap dah berkepuk


Kawasan kat tempat terbakar ni memang banyak rumah sewa macam rumah hijau tue.. pas tu rumah cina.. zaman dulu punye... rumah kayu


Nie ambik dari rumah mak aku. Kawasan perumahan rumah mak bapak aku tue terpisah dengan jalan tue... 


Tue api dah nampak... 


Orang pun dah berpusu-pusu kat tempat kebakaran tue. Pas tue kereta-kereta yang nak keluar nak alihkan parking susah nak jalan.. maka masa tue bunyi hon kereta bertalu-talu... bingit telinga dibuatnya.


Gambar makin jelas... thumb up kat kakak ipar aku.. sebab dia jadi mamarazi untuk ambik gambar




Bomba pun dah datang. Tapi dengar citernye ada  pili bomba yang kurang air.. cam ner boleh jadi gitu hek.... tak diselenggara elok-elok aper... ker sebab dia kawasan lama.. maka terabai segala infrastruktur... apa pun kesian kat penghuni rumah tue.... cina katanye... 


 
Kemusnahan dijilad api





Thumb up kat pasukan bomba dan Penyelamat kerana berjaya memadamkan api supaya tidak marak ke rumah yang berdekatan


Maraknye api.  Barang-barang yang derang keluarkan tu pun katanye terbakar jugak



tue sapa punye belakang da... sekarang dah tahun 2011... bukan 2002 lagi....


Apapun takziah pada penghuni rumah tu.. walaupun mereka berlainan bangsa dengan aku...tapi aku tetap simpati pada mereka-mereka yang ditimpa bencana. Jangan jadikan alasan bangsa untuk kita tidak menolong dan bersimpati pada mereka yang dalam kesusahan...

Monday, 23 May 2011

Makan-makan kat rumah Ilan

Sabtu ari tu aku dapat undangan makan dari bini adik aku... cewah.. undangan gitu... dia kata nak menyambut birthday laki dia... tak gitu Wanie. Pukul 2-3 katanye.. tapi biasa ler aku khen orang melayu... maka terikut-ikut... aku pun tersampai pukul 3.30 petang... ngeheheh... 


Sori Moksu.... kitorang terlambat... aku ingatkan aku paling lambat grope-gropenye ade lagi yang lambat.... maka kiranya aku nie orang yang terawal sampai ler... miahahaha.....


 Ha... ni paling lambat... pukul 4 hek ko sampai... ni kalau pegi kenduri kawin ni.. dah simpan meja bagai.... heheheh membebel kat orang konon.. diri sendiri lambat...


Alamak gegor.. plak... nie sampai2 terus mengisi perut.. baju coklet tu mak aku... mak aku happy jerk... memang mak aku suka makan.. aku pun suka jugak.. tapi abah aku tak de lah masa ni... sebab dia ader keje sikit... sian dia tinggal sorang-sorang..



Posing hek....  Kakak Ipar daku


Macam-macam ada... ada spegetti...nasi impit.. nudget... 



Ayor... kata orang Perak





Wah... lapar nampak

Langsir jurai-jurai tu masa budak-budak sampai...jadi bahan mainan derang jerk.. sampai kusut - kusut bende alah tue... jangan maraeeee 


ShahFiq yang mempunyai perangai tersendiri


Kek pun ader.. hasil buatan tangan mak buyong... 


Bila dah kenyang sesi lepak-lepak pulak... tengok tu budak-budak kecik tengah mengerjakan langsir kih!kih!kih!


Pas makan macam biasa ler.. ikut resmi pacat.. dah makan tinggal.. kui!kui!kui!... aku balik dalam pukol 5 lebih... KL hujan lebat masa aku balik....nasib baik tak banjir KL... kalau tak semput kereta aku....

Segmen Bloglist Abgteror - Tanah Tumpah Darahku

Ok kali ni aku tak bercerita pun pasal apa2.. tapi aku nak join segmen Abgteror
Saper2 nak join gie ler jengok kat sini





1. Dimana anda dilahirkan?
Selangor

2. Dimana anda dibesarkan?
Petaling Jaya, Selangor

3. Negeri pilihan anda untuk dimasukkan ke dalam senarai bloglist abgteror.
Mestilah...  Selangor

4. Ceritakan sedikit mengapa anda memilih negeri tersebut.
Selangor tetap unggul...


Wednesday, 18 May 2011

Mak Ude Buat Marketing Part 2

Isnin baru nie terselit.. opps.. terselit... ngehehehe..... hari terselit.. antara cuti hari Ahad ngan cuti Hari Wesak. Aku pun cuti.... mengambil kesempatan yang ada...sambil release2 tension.... tension woo.... sekarang... kat opis... macam-macam perangai manusia.... ada yang best.. ada yang tak berapa best... ada yang tak best langsung.


Aku cuti.. tapi merayau kat Putrajaya jugak... ikut adik ipar mengembangkan bisnes dia... dapat lagi 2 tempat..


Garu kepala. Pasal ko garu kepala. Khen duit org tu tengah kira. Nie kat NRE


Double check... takut tak cukup ke duit tu...


Nie kat cafe JPN. Member-member kat Menara Usahawan tue.. kalau nak rasa minah vorge nie punye produk... gie ler kat JPN... kat gerai air.. gie... ler... gie...ler...


Dah susun


 Khen banyak meja kat situ... ko pilih freezer jugak hek


Nie pulak tengah nak ngorat owner cafe kat KBS. Berjaya jugak. Senang cerita bila owner boleh lebih kurang ngan faham konsep consignment(eh.. betul ke aku eja)


Teh ais... owh... sepanjang aku ikut minah nie buat marketing... minah nie sumbat aku dengan air... air jambu... air 100 plus... sebelum tu makan tengahari..air tembikai... kat cafe KBS nie air teh ais... huhuhu 4 jenis air





Opps.... dilarang menonggeng


Masamnye muka... cam ketiak jerk... ce senyum... 


Pas keluar dari cafe KBS tue.. hujan selebat-lebatnya... wah...basah mak noks... basah mak noks.... lenkali kalau aku free, aku ikut ko lagi hek..



Tuesday, 17 May 2011

Minum Pagi kat Syed Bistro

Apa yek nak cerita.... tak de ayat aku nak buat sebenarnye... time idea tak de kat benak fikiran ni.. fikir le macamana pun.. idea memang tak mau datang langsung...


Aku cerita pasal makan kat Syed Bistro ajer lah....  Hari Sabtu baru nie aku, Hubby ngan ShahFiq sarapan pagi kat Syed Bistro Puchong Perdana. Along ngan Haiqal tak de... derang lepas ke Sungai Way. Jadi Sarapan Sabtu aku hanya ber3 beranak ajer.


Syed Bistro Puchong Perdana



Naper Dik... pandang Ibu cenggitu



Kaunter air



Hubby n ShahFiq



Teh ais vs teh tarik



Roti canai 2 keping.... mau garing punye...



ShahFiq yang perasan baby... manje tak tentu arah






Roti telur bawang

Aku dari dulu memang suka roti telur nie... kenapa tak pernah aku jemu roti telur nie...  kalau ayam KFC aku dah jemu.... makan berpuluh tahun.. tapi kalau roti telur nie... aku tak pernah jemu... kenapa...hek...


Dah habis... jom blah



Hubby tengah bayar

Sebenarnya jarang aku makan kat luar nie... selalunye kalau tak masak... tapow... tak tapow... masak... paling-paling hebat pun call domino's delivery..

Tuesday, 10 May 2011

Hilang Duit Pulak

Semalam masa nak ambik Haiqal.. aku nampak dia berlari menuju ke kelas. Dalam hati.. naper lak budak ni balik kelas balik.. selalunye berdedai gie kat gerai bawah pokok. grope-gropenye duit dia hilang

Pas tu dia nampak aku dah sampai terus dia berlari kat aku...

" Ibu duit Heqal hilang "

aku tanye dia   
" cam ner bley hilang "
" ntah " 

amboi... mudahnye ko jawab... ntah ajer... 

Tengah tayang poket yang kosong..


pas tu aku pun hulur ler kat dia duit 50 sen.. sebab sebelum tu dia memang dah sampai kat gerai tu nak beli air.. Pas dapat duit jerk terus berlari kat bawah pokok...


Dah menyelit nak membeli-belah. Lain kali jaga duit tu baik-baik.. ko ingat nak dapat duit tu macam tiup buih sabun.. lepas tiup keluar sabun...


Sunday, 8 May 2011

ShahFiq dan Buku

Ari minggu baru ni ShahFiq balik ke pangkuan aku... ngeheheh.. gaya jauh terpisah.... walaupun Shahfiq ni nakal tapi kepulangan dia memang aku nantikan. 

Macam-macam aktiviti kalau dia dah sampai umah. Main basikal... main motor.. mengacau abang-abang dia... Tapi kali ni aku nak fokus dia ngan buku..


Bersemangat dia membelek buku. Buku apa.. buku conteng-conteng Along


Menulis.. laju bebeno tangannye tu...


Abang Ngah tengah mengajar... tembamnye ko Haiqal


Duduk berlunjur pulak


Tak de citer pun sebenarnye.. tapi saje nak taruk gambar dia kat sini...



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...