KAWAN-KAWAN SAYA

Friday, 29 April 2011

AKU DAN LAGU

Aku antara penggemar lagu. Lagu apa ... heheh lagu jiwang. Lagi satu lagu rock kapak... walaupun lagu rock, tapi lagu rock dulu-dulu best... tak macam lagu sekarang.. macam nak meneran kepala baby. Aku suka lagu yang kearah kebaikan. Kadang-kadang jerk aku suke lagu yang frust menonggeng. Tengok keadaan. Bukan apa.. pagi tadi aku dengar sinar banyak lagu best-best yang membuatkan aku rasa muda... rasa suasana hangat bercinta... ahaks... ahkak jiwang..ahkak jiwang.


Antara lagu  dulu-dulu yang best dan suka aku dengar... 


May- Suci...

aku start suka lagu ni masa aku dating ngan hubby.. gie Uptown Shah Alam. Nie dating dah beranak pinak. Anak-anak aku tidow kan kat Sungai Way... malamnye aku chow... sejuknye suasana malam... masa zaman bercinta jarang dapat keluar malam-malam... dah kawin pun susah gak...


Headwind- Segalanya Mungkin

Lagu nie memang aku suka dari zaman sekolah lagi. Tapi dulu cam susah sangat nak dengar lagu nie. Aku pernah dapat dari radio muzik. Rekod dari radio. Sedap dengar.


Fauziah Latiff - Dari Kaki Tangga Ke Menara

Aku memang suka minah nie... dari dulu... aku start syok lagu ni masa aku sekolah. Dengar dari radio muzik juga. Pas tu tersemat lagu ni kat jiwa aku. Masa hangat bercinta aku suka tujukan lagu nie kat Hubby aku... sebagai pembakar semangat untuk dia berjaya. Walaupun dia tak suka lagu pompuan... tapi aku bagi jugak




Kumpulan Lestari - Terima Kasih Segalanya, Ketawa dan Air Mata

Lagu ni pun zaman sekolah aku dengar. Jiwang habis. Tiap-tiap malam mesti tunggu lagu nie kat radio muzik. Masa tu tak de pakwe pun lagi. Tapi berangan nak ader pak we.. huhuu
Slash - Taman Astakona

Sedap sangat lagu nie. Walaupun dia lagu frust tapi lirik ngan melodi dia memang sedap. Pandai pencinpa lagu nie.. sapa hek... Aku ada kaset dia.. original lagi.. beli kat bintang. Masa tu aku tingkatan 3. Nak PMR... sambil study dengar lagu... 

Shiela Majid -  Hitam Putih Kehidupan

Sedap lagu nie.. aku start syok lagu nie masa dulu... pagi-pagi kan ada MHI kat TV 3. Selalu keluar lagu nie. Segar sangat lagu nie...


Apa pun banyak lagi sebanarnye.. lagu yang aku suke... nanti aku sambung lagi di episod akan datang...






Thursday, 28 April 2011

Aku Excident

Semalam tengahari aku masa aku nak hantar anak aku ke sekolah agama.. 
satu insiden yang tak best terjadi.. huhuhuwa.... ahkak eksiden. 
Kereta aku ngan motor. 


Teruk Jugak orang bawak motor tue.  huhuhu patah kaki dia...
what... aku eksiden sampai patah kaki orang... hohoho... dasyat tue.
Memang Dasyat pun.


 Orang yang bawak motor tu Indon. Tak de lesen plak tu. 
Tapi selamat jugak sebab indon tu tak de lesen. huhuhu.. 
pas tu aku ajak dia buat repot polis.. dia tak nak... 
sebab aku ajak buat repot polis tu sebab aku tau dia tak akan nak punya. lesen tak de.. 
dokumen perjalanan pun silap2 tak de. 

Tapi tak pe.. indon tu pun tak nak panjang2kan cerita. 
Aku pun hantar dia gie Spital. Hospital Putrajaya. Sebab tu paling dekat. 


huhuhu... kaki dia.. seluar koyak-koyak bagai


Kaki...Kaki...Kaki...Lagi Kaki.... 



Ni kat spital.


Nurse tu siap sound aku.. kat sini tak bley amik gambar.. 
Aku pun jawab.. owh ye ker.... tapi aku amik jugak... 
Degil sungguh ko Fadliza. Time macam ni pun nak melawan lagi. 
Tapi aku khen blogger... nak jugak gambar untuk memenuhi blog aku nie...



Ni masa nak keluar dari kereta aku


Medical Assistant tengah bawa pengusung


Dah angkut keluar kereta aku dah mamat ni. 


Inilah hasilnya kereta aku jadi


Masa nak hantar mamat tu gie hospital.. tengah mengerang 
dalam kereta aku.. aku tekad kene hantar anak-anak aku sekolah dulu. 
Kalau tak susah urusan aku. Maka dalam kereta tengah mengerang sakit mamat tu.. 
aku hantar anak aku ke sekolah.


Haiqal macam takut nak menangis ajer. 
Sabar yek anak-anak. bila kita dilanda musibbah.. kene ingat TUHAN. 
Bila kita ingat.. kita akan tenang... macam ibu korang ni... Jangan cepat panik. 
Nanti kita punya otak tak berjalan. Nak berfikir susah.


Macam tu ler cerita aku eksiden.



Wednesday, 27 April 2011

Cuti Merelexkan Minda

Cuti.. satu istilah yang paling syok buat aku. Nak-nak kalau kat opis serabut 
macam-macam hal... maka cuti jawapan yang paling tepat.

Masa cuti aku tak hantar Shahfiq kat Sungai Way.... maka masa 
tengah buat keje.. mamat kecik ni lah yang sebuk menghangatkan suasana.. 
Orang lain aku hantar sekolah. Sebab tu depa tak menyebuk.

Aktiviti kami


Hubby tengah buat pagar


Gigih memenuhi permintaan aku


ShahFiq dah mula nak menyibuk
Dalam gambar ni dah besar panjang Shahfiq nie. Tapi kalau kat luar 
mengada-ngada lagik.


Posing ngan hammer



Kat tanah kosong tu lah aku buat pagar kecik 
sebabnya


Pokok Ros Jepun aku yang dah lunyai kene gelek dek kereta... 

Shahfiq mengacau hubby.


Kempen Senyum itu sedekah






Monday, 25 April 2011

Melawat Opah Sakit

Hari Selasa baru ni aku balik kampung. Melawat Mak mertua aku sakit. Dia kene darah rendah. Pitam-pitam dia. Sebelum ni dia ada darah tinggi. Tetiba dapat darah tekanan darah rendah plak. Dulu perkara sama pernah jadi kat mak aku. Kesian wei.. orang tua sakit ni. Kudrat depa dah tak kuat.. tetiba sakit sampai lemah badan-badan.


Malam tu kitorang balik. Singgah Sungai Way kejap.. amik ShahFiq. Pas tu terus gie balik Perak. Tengah jalan perut harus diisi. Kami pilih gerai makan tepi jalan. Barakat. Selalunye kalau kami balik kampung malam.. kedai ni menjadi..pujaan hati... hehehehe... kiranya masakan dia OK ler.. kene ngan tekak aku...



Kedai makan Barakat



Along.. tengah mamai lagi. Sebab syok punye tidow...aku pun kejutkan derang..



ShahFiq



Haiqal.. Lepas kenyang jerk dia makan.. terus keluarkan balik... dia muntah sebelum naik kereta. Sib baik ko muntak sebelum naik keter hek.. kalau tak.. jadi pontianak aku malam tu mengilai menjerit... Sebenarnya aku rasa perut dia tengah mamai jugak.. sebabnye.. kejut2 dari tidow.. terus sumbat nasik... mau tak muntah kawan nie..





Lauk pauk... gelap sikit hek.. sebenarnye aku amik pakai tipon jerk... malas nak angkut camera.


Lepas makan sambung perjalanan. Aku pun sambung tidow....




Berbasikal di Trek Cyberjaya

Masa nak keluar rumah cuaca kat luar cam mendung jerk.... tapi kuatkan hati.. nak bawak anak-anak gie Taman. Dalam perjalanan hujan pun turun. Masing-masing macam kecewa jerk anak-anak aku tue.


Hujan dah mulai turun



Basikal yang dah diangkut masuk kereta

Kesian kereta aku. Dah ler uzur... korang sumbat basikal-basikal korang kat dalam. 




 Basikal dah turun kereta. Jom pergi berteduh.



Menunggu dengan sabar


Hujan


Sementara tunggu hujan berenti.. derang main tak sini. Ntah kawasan mende..



Haiqal



Yeah... dah berenti hujan



Suke keme hek....


Dah jom kita ronda



Apa yang tak kene tue






Bila aku dah penat.. kami pun balik.. heheh kene ikut aku yang penat. Sebab nye kalau nak tunggu anak-anak penat.. memang derang tak akan mengaku yang derang penat. Masa nak balik Haiqal dengan muka mencuka... sebab tak moh balik.  

  
Apa-apa pun lain kali hek anak-anak kita gie lagi. Lagi pun bukan jauh sangat pun. Tiap2 minggu khen kita datang.. So apa nak dirisaukan.


Friday, 15 April 2011

Mencari dan Dicari

Anak-anak aku dah mula reti dan kenal erti berkawan. Semalam masing-masing merayu kat aku nak main dengan kawan depan rumah. Nak main beskal..nak main badminton. Ada yang kenal dari sekolah.. sekolah agama... kenal antara member-member pun ader jugak.


Aku pun kasik ler derang main. Tapi aku kene tunggu derang main. Aku lepak kat tembok depan umah aku. Sebenarnya aku masih tak berani nak bagi anak-anak aku main bersendirian lagi.. walaupun satu ketika dulu, umur aku baya-baya derang dah main kat luar rumah sendiri.. Pergi sekolah pun sendiri. Tapi itu zaman dulu. Zaman sekarang ni banyak beno perkara yang tak diingini pasal kanak-kanak. Sebab tu aku tak berani nak bagi derang main bersendirian.


Haiqal dah tak sabar nak main kat luar rumah


Dah lepas kandang


Tue tengah melilau cari member lar tue. Derang berangan nak main ngan kawan derang yang rumah pink tue. Tapi agaknye..budak tu tak lepas keluar... berlegar-legar le derang kat kawasan tu...


Ha..khen dah jatuh "Lain kali hati-hati lar sikit" tue dialog Along kat Haiqal.





Mesranye 2 beradik nie. Sebab apa... sebabnye... kalau gaduh tak boleh main kat luar


Dengan penuh harapan.. nak main ngan kawan-kawan. Hey anakku.. kawan korang tu pun macam korang jugak. Kalau mak dia tak kasik keluar... maka tak boleh keluar lah dia.





Wah..makin laju nampak...pas tu tak reti nak pakai brek. 


Khen dah jatuh.. heheehe aku dah warning derang.. jangan nangis.. jangan sebut sakit. Sebab sendiri cari sakit. Kalau banyak komplen nanti tak yah main kat luar lari.


Tak pe lah.. nanti cuci pas tu taruk ubat hek


Tapi bukannye dia sering pun. Kejap jerk komplen sakit. Pas tu sakit ke mana.. dia pun ke mana


Nengok tu.. dah ader kawan. Kawan datang mencari.. 



Derang main belah sana sebab tu jalan mati. Tak de kereta dari sana. Paling habis pun dari arah bertentangan


Seronok bila dah jumpa kawan 






 Bila dah puas main.. aku suruh masuk... dah senja pown...



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...