KAWAN-KAWAN SAYA

Sunday, 31 October 2010

Sabtu Di MYDIN

Hari Sabtu baru ni aku gie MYDIN. Saje cari barang rumah.

Sementara tu pagi-pagi kami makan kat Kedai mamak kat situ. Memang kalau gie MYDIN ni makan kat situ ler... Nasi Kandar Padang Kota.


Hubby melayan kerenah ShahFiq sementara tunggu kehadiran roti canai..


Ni Haiqal... selalu buat hal ini budak.... sehari tak sah kalau aku tak membebelkan dia...

Lepas makan sementara nak tunggu Hubby keluarkan ongkos..  aku dan anak-anak melepak kat playground. Pas tu masing-masing nak main menan.. apa ni ha namanye aku pun tak tau... yang taruk token tu...


Senyum Gumbira ini budak...


Suke je bila orang kasi main.. kalau suruh baca buku cepat jerk ngantuk


Budak 2 orang ni jerk yang ada.. Along tak de sebab dia kat Sungai Way.. aku dari Puchong gie MYDIN ni.

Saturday, 30 October 2010

Senyuman Di Kuala Lumpur

Aku jenjalan kat area KL semalam.. heheh tersangat happy... dah lama nak cuba keluar sangkar jenjalan ngan kengkawan masa bujang... walaupun tak ramai.. hanya kami berdua... tetapi amatlah indah untuk aku mengukir memori dan mengenang segala kisah lama. Ewah.. emo lak aku...

Owh ye.. aku jenjalan ngan minah ni... Mak Buyung Senah.. heheh Hasnah... member aku yang aku kenali 11 tahun yang lampau.Ni lah orangnye... heheh..orang kata dulu aku n dia ni adik beradik... kat mana adik beradiknye tu hek...

Apa pun terima kasih ler sebab sudi teman aku ronda-ronda.



Mula-mula destinasi yang kami pergi adalah...Jalan Kenanga.Kami naik LRT aje.. sebab kat sini susah parking... LRT STAR turun kat Stesen HangTuah... Sesampai jek aku kat sana.. kami disambut oleh siren bomba.. 3 buah lori bomba.. Kenapa lori tu keluar dari balai aku tak tau.. gambar tak sempat snap.


Nie Signboard Stesen LRT Hang Tuah


Sebenarnya memang dah lama aku nak gie Jalan Kenanga ni. Selalunye aku bayangkan cam ner area tu.. Owh.. kat jalan Kenanga ni terdapat pusat pemborong.. terutamanya pakaian... Memang rambang mata bila melihat pelbagai pilihan pakaian yang agak murah dari harga pasaran.. tapi kene ambil borong...




Baju ni cantik gak... harga pun boleh tahan... berapa market price agak2 ni hek...
Nie jenama Sophy... kebanyakan jenama ni butik2 jual.. harga boleh tahan... 






Kedai jual jubah.. harga jubah kalau amik borong ok..


Baju budak pun ader





Hehe..baju budak pompuan... aku tak de anak pompuan.. lawa gak kain cotton.




Macam-macam jenis baju ader kat Jalan Kenanga ni..

Pas tu bila dah puas jalan... kami tersadai... sambil tu beli air dan kuih.. sib baik ader orang melayu jual kuih dan air kat situ... ni melayu yang jual.. bukan indon tau...




Nie air cincau.. sedap.. pekat....  gambar kuih tak sempat snap.. sebab lapor...


Pas gi Jalan Kenanga aku gie Jalan Masjid India plak...Aku tangkap selipar sepasang... heheh selipar yang aku pakai tu licin.. dah haus kata orang....


Pas  penat meronda kitorang gie makan..isi perut....
Mak buyung ni..laparnye..... ye ler jadi mak buyung memang senang lapar....




Kami makan mihun sup ngan soto... Soto aku masin mangai....



Lepas makan lepak2 kat Semua House... sebenarnye motif masuk semua house ni nak membuang... heheh dah masuk kene keluarkan... baru sihat.... apa lagi pergi toilet le tu...



Aksi2 semasa kami lepak....



khik!khik!khik! :lol: agak-agak orang nengok... naper ler orang2 nie... nak kata orang bujang... macam dah kawin... tapi...aksi macam budak-budak.. ah.. peduli hapa aku... ada aku kisah.....

Pas tu balik.... apa pun sepanjang hari itu memang menyeronokkan tak terasa penat pun.. Heheh dah sampai rumah baru rasa penat...

Has... lenkali kita jalan lagik hek... rasanye lepas ko beranak ler.. sian ko.. nanti memboyot bawak perut....

Friday, 22 October 2010

Mengecek My Ayang

Ari ni aku tak de cerita yang menarik pun.. tapi aku nak mengecek hubby aku... mana tau kalau dia ader baca akunye blog nie... menjengok blog minik dia nie...

~Yang~ nanti kalau Ayang dapat bonus.... tak nak beri ~kwn~ hadiah ker... heheh... tak payah hadiah mahal2 pun... yang biase-biase jadik ler.....

Minik Ayang ni bukan nak hadiah beribu-ribu ringgit pun... nak yang beratus ajerk..~Yang~ boleh lah ~Yang~. Kwn  teringin nak :-


Nie namanye Germent Steamer ~Yang~... Senang kalau kita ader bende ni... tiap-tiap hujung minggu ~kwn~ gosokkan baju anak-anak... baju ~Ayang~ pun ~kwn~ boleh gosokkan terus seminggu punya stok... Pagi-pagi tak yah nak gosok....

Boleh ler ~Yang~. Lagipun tahun depan anak-anak kita sekolah pagi n petang... so kalau pakai ni bila ~kwn~ balik ambik anak-anak sekolah tahun depan... tak yah terkocoh-kocoh nak gosok baju ~Yang~... Kalau pakai seterika biasa tu memang boleh ~Yang~... tapi ~Ayang~ tak kesian ke kat minik ~Ayang~ ni... banyak baju nak gosok ~Yang~.

~Yang~ tak yah beli yang berjenama mahal-mahal ~Yang~... kita beli kat MYDIN jerk ~Yang~ ... murah... selalu pun kita beli barang banyak kat MYDIN jerk.. sampai sekarang elok barang-barang tu.. Murah dan berkualiti...

Kalau ~Ayang~ terbaca ker... kalau sudi... belikan ler... ~kwn~ akan hargai pemberian ~Ayang tu.... ye...yeh... ~Yang~....

Wednesday, 20 October 2010

Cerita Pasal Study Area

Pagi-pagi buta ni aku nak cerita sikit pasal study area anak-anak aku... Table top tu dibina semasa pekerja sibuk buat rumah tempoh hari. Area ni dulu adalah bilik kecil yang agak sempit dan kalau tak buat study area ni mesti tak tau nak buat apa bilik nie... Pintu diubah menjadi arch(betul ke aku eja ni). Tingkap pun dipecahkan untuk membuat laluan ke bilik anak-anak , toilet dan laundry area...





Mesti ader yang tertanye kenapa nak buat kat luar .... kat dalam bilikkan boleh letak meja study....



heheh jawapan aku:


Dulu aku pernah muda jugak... pernah sekolah.... bila mak abah suh baca buku aku masuk bilik... tutup pintu.. apa lagi baring-baring... belek-belek kucing... hehe aku pencinta kucing dulu... bila dah beso sikit.... tarik telefon dalam bilik.. bergayut ngan pakwe... kui!kui!... gatal sungguh.. zaman sekolah dah cari calon jodoh.... Pas tu bila dah pukul 10.00 malam jerk.. tayang muka kat depan mak abah, kununnye dah siap study ler tu... kejam sungguh aku pada diri aku sendiri...hehehe... sib baik ler aku tak kandas dalam hidup aku...alhamdulillah.. syukur pada TUHAN.



Kesimpulannya aku tak mau anak-anak aku tu mewarisi sifat aku dulu.. hehehe.. kalau nasib baik jadi ler cam aku.. tak study pun lulus gak SPM aku dulu... dapat gak merasa belajar kat ITM(sekarang UITM... tapi tak habis pun study kat ITM dulu.) dapat gak belajar kat Cosmopoint.... kalau nasib tak menyebelahi aku dulu... apapun biarkan anak-anak aku tu belajar kat tempat yang senang aku nak memantau... aku buat sehabis daya dan sehabis baik untuk anak-anak kesayangan aku tu... Semoga kejayaan berpihak kepada mereka. Amin.

Tuesday, 19 October 2010

Oh!!.. Damainya Lenaku

Hehehe... ni nak syer gambar bilik lawa... sungguh mempersonakan... Aku minat.. simple dan menarik.. nanti masuk rumah baru aku nak buat ala-ala design yang gini




Design nie pilihan aku.. sebabnye... aku rasa keluasan pun mengizinkan dan warna bilik aku pun cenggini gak.. kedudukan tingkap pun sama cuma tingkap tepi aku dah tutup sebab buat bilik anak aku ari tu... cantikkan....


Nanti ler kalau jadik aku uploadkan untuk diabadikan dalam blog aku nie...

Monday, 18 October 2010

Cerita Pasal Rumah

Mula-mula mintak ampun ler seh... cerita rumah tak habis2. Sebenarnye selagi aku tak rasminya jadi penghuni rumah ni.. macam-macam aku nak apdate tentang aktiviti yang kami buat untuk merealisasikan rumah impian. hehhe... Untuk kenangan aku sekeluarga sebenarnya.



Ari minggu semalam bersamaan 10.10.10 aku buat apa yang patut kat rumah tu... mula2 sampai aku mop lantai beranda... sedap sikit memijak lantai tu.. kalau tak berdebu.. berhabok.. walhal aku baru basuh beranda tu minggu lepas. Hmmm hehhe.. agaknye kuruih aku bila duduk sinun sebab asyik mop lantai beranda jerk... sekali mop dah setengah jam... kira cukup ler tempoh eksesais.. 20 minit jerk... heheheh..... belum family hall... ruang tamu.. bilik anak2 lagik... pendek kata bersiap sedia lah aku....



Minggu ni Along tak de.. dia tak nak tinggal ngan aku.. dia nak ikut mak aku.. sebab tu gambar dia tak de dalam entry kali ni...



Hubby tengah menurun... heheh.. tak de lah... sebenarnye dia tengah kikis simen yang melekat kat lantai ruang tamu.... kuning menyala rumah aku... pilihan kaler abah aku.... heheh abah aku jiwa muda seh.... peberet kaler dia kuning tu....


Pandangan ruang tamu...sekerat jerk...


Ruang Belajar anak-anak yang baru dibersihkan...


Kitchen Kabinet.. Hob dapur Elba







Masa aku amik gambar ni.. aku terpaksa menahan nafas duduk kat ampaian pekerja indon..huhu.. nak terjeluak aku.. punye le busuk baju2 yang derang sidai... uwek! tapi tak dapat gak gambar penuh kabinet ni.. tak larat ku nak menolak ampai tu.. berat..


Nie exhaust fan ... tarik angin keluar..... hubby pasang sendirik...


Kipas.....


Lampu kat ruang makan.. murah jer ..huhu tak mampu nak beli yang mahal berelip-relip...


Laluan untuk ke beranda... asalnye ni adalah toilet.. tapi terpaksa dikorbankan untuk keselesaan ke beranda...

Anak2 mengisi masa lapang dikala aku n hubby berkemas rumah


Monday, 4 October 2010

Anakku Di Hujung Minggu

Gelagat anak-anakku sedang makan dihujung minggu. Pagi2 aku gorengkan derang makaroni ajer...


Sepinggan makaroni


Aksi Shah Fiq...


Aksi Haiqal plak..


Aksi Daniel (Along)

Cuci-cuci rumah

Semalam aku n hubby mula cuci rumah. Tapi cuci kat tingkat atas ajer... sebab kat atas tu semua dah selesai...


Hubby tengah cuci family hall


Alat membasuh


Beranda...Kawasan ini lah yang paling susah untuk dibersihkan. Dah ler bila kering dia berdebu..luasnye pun melampau... air nak keluar pun susah.. huhuhu


Tiang seri.. heheh


Berada yang basah..pandangan dari pintu



Sikecikku

Minggu depan aku basuh kat tingkat bawah pulak...sesungguhnye penat aku mencuci rumahku ini...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...